Randamentele fondurilor de pensii internaţionale au ajuns la 15% pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform specialiştilor din asigurări, în România, rezultatele anuale ale societăţilor de pensii vor putea fi de circa 9% . Deşi sistemul pensiilor private din ţara noastră prevede

Conform specialiştilor din asigurări, în România, rezultatele anuale ale societăţilor de pensii vor putea fi de circa 9% .

Deşi sistemul pensiilor private din ţara noastră prevede contribuţii mici la fondurile de pensii (2% din venitul brut în primul an ajungându-se la 6%), şi alte ţări cu contribuţii mici (exemplu: Bulgaria) au reuşit să ajungă totuşi la performanţe chiar de 15% în 2006.

Într-un clasament al randamentului mediu net pe care fondurile de pensii private din regiune l-au avut din momentul startului sistemului şi până în 2007, pe primul loc se află Polonia, cu 9,7%, care este urmată de Croaţia cu 5,39%, Bulgaria şi Ungaria, cu 4,4%, respectiv 2,8%. Într-un studiu realizat anul acesta de o revistă internaţională specializată în pensii, se arată că, până în 2015, piaţa pensiilor private din Europa Centrala şi de Est va înregistra o creştere anuală de 19%, ajungând la o valoare totală de 245 miliarde euro.

Est-europenii preferă investiţiile cu risc mare

Raportul "Pensiile în Europa Centrala şi de Est în 2007", care studiază piaţa pensiilor private din 11 ţări din regiune, printre care se numără Cehia, Polonia, România şi Bulgaria, arată că Polonia are cea mai dezvoltată piaţă a pensiilor private, cu o contribuţie de 60% la valoarea totală a fondurilor de pensii din ţările Europei Centrale şi de Est.

Raportul publicat de Allianz Global Investors arată că rata scăzută a natalităţii, dar şi transformările economice au determinat guvernele ţărilor din regiune să reducă cuantumul pensiilor de stat, în opt din cele 11 ţări analizate fiind introduse pensii private obligatorii.

Raportul mai arată că rata scăzută a natalităţii va determina o scădere de aproximativ 15%, adică cu 16 milioane, a populaţiei ţărilor incluse în studiu până în 2050. Este estimat că până în 2050 populaţia Bulgariei să se diminueze cu 33%, a României cu 20% şi a Poloniei cu 10%.Volumele de tranzacţionare a pieţelor de capital din Europa au crescut de două-trei ori în ţări ca Polonia şi Ungaria, după apariţia fondurilor de pensii.

În România, fondurile ar putea investi pe piaţa de capital circa 2% din banii disponibili, spun specialiştii. Fondurile de pensii din alte ţări nu au ales România pentru a investi banii. Majoritatea investesc pe pieţele autohtone sau pe cele foarte dezvoltate.

Bulgaria. Valoarea totală a activelor fondurilor de pensii din Bulgaria a depăşit un miliard de euro. Această valoare echivalează cu o sumă de aproximativ 135 de euro de persoană, pentru cei circa 7,39 milioane de bulgari. La cinci ani după lansarea reformelor în acest sector, bulgarii au în conturile de pensii în medie 369,81 leva (190 euro).

Cu toate acestea, contribuţia la fondurile de pensii continuă să rămână scăzută din cauza salariilor foarte mici a majorităţii salariaţilor bulgari.

Fondurile de pensii private obligatorii din Bulgaria au înregistrat o rată mare de creştere în perioada septembrie 2005-septembrie 2007, rata medie anuală fiind de 12,88%. Principalul motor al creşterii puternice pe care au înregistrat-o fondurile de pensii private l-a reprezentat amendamentul adoptat de statul bulgar în martie 2006, care permite fondurilor de pensii să participe la tranzacţii bursiere, în acest moment o treime din activele acestora fiind investite pe acest segment.

Cehia. Penzijni Fond Ceske Sporitelny (PFCS), cel de-al doilea mare fond de pensii private din Cehia, cu peste 590.000 de clienţi, şi-a dublat profitul în prima jumătate a anului, de la 179 de milioane de coroane ceheşti (6,48 milioane de euro) la 361 de milioane de coroane (13,08 milioane de euro). Depozitele clienţilor în cadrul PFCS au crescut cu 28%, atingând un total de 22 de miliarde de coroane (797 de milioane de euro).

Estonia. Valoarea activelor nete ale fondurilor de pensii private care activează pe piaţa de profil din Estonia a fost, la finalul anului 2006, de 475 milioane euro, ceea ce reprezintă o creştere de 70% faţă de anul precedent. Potrivit specialiştilor din domeniu, această majorare este reflectată şi de creşterea excepţională a PIB-ului, cu până la 11,4%. La o populaţie de doar 1,34 milioane de locuitori, administratorii de fonduri de pensii private din Estonia au un portofoliu de 520.000 de participanţi. Potrivit statisticilor, mai mult de 72% din participanţii la fondurile de pensii private din Estonia au optat pentru fondurile cu risc investiţional ridicat, în timp ce 18% au ales un fond de pensie cu un grad de risc investiţional mediu.

Slovacia. Mai mult de 68% din participanţii la fondurile de pensii private din Slovacia au optat pentru fondurile cu risc investiţional crescut, în vreme ce 29% au ales un fond de pensie cu un grad de risc investiţional mediu. La doi ani şi jumătate de la implementarea sistemului de pensii private, piaţa de profil din Slovacia este într-o continuă dezvoltare. La sfârşitul anului 2006, activele totale ale fondurilor de pensii au fost de 828 milioane euro, evoluţia faţă de anul precedent fiind de 234%.

Creştere de 8,4% a activelor societăţilor de pensii din Ungaria

În primul trimestru al anului 2007, administratorii de fonduri de pensii private obligatorii din Ungaria au acumulat active în valoare de 6,64 miliarde euro. Potrivit autorităţilor financiare maghiare, administratorul de pensii private OTP este liderul pieţei pensiilor private din Ungaria, cu active totale ce însumau la finalul primului trimestru din 2007, 1,72 miliarde euro, înregistrând o evoluţie a venitului de 8,44% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2006.
Potrivit statisticilor, la finalul anului 2006 structura medie a portofoliilor companiilor era compusă procentual din depozite bancare (10%), obligaţiuni guvernamentale, municipale şi corporatiste (69%) şi venituri provenite din investiţii (19%). Piaţa maghiară a pensiilor private este considerată a fi una dintre cele mai dinamice pieţe din Europa Centrala şi de Est, totalizând împreună cu Polonia şi Republica Cehă mai mult de 87% din totalul activelor fondurilor private din această regiune.

Polonia are cea mai dezvoltată piaţă a pensiilor private, cu o contribuţie de 60% la valoarea totală a fondurilor de pensii din ţările Europei Centrale şi de Est

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite