Randamente de până la 12% pentru poliţele unit-linked

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte companii au oferit poliţe cu componente investiţionale, pe acest segment anunţându-şi lansarea încă două societăţi în 2008. Reprezentanţii principalelor societăţi de profil

Şapte companii au oferit poliţe cu componente investiţionale, pe acest segment anunţându-şi lansarea încă două societăţi în 2008.

Reprezentanţii principalelor societăţi de profil apreciază că piaţa va înregistra un trend ascendent şi în anul următor. Valoarea poliţelor unit-linked se situa, la sfârşitul lui 2006, la 416,45 milioane lei, în creştere cu 15% faţă de anul anterior, când valoarea primelor brute subscrise în contul poliţelor tip unit-linked a fost de 362,18 milioane lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Valoarea pieţei unit-linked va atinge la finalul anului în curs aproximativ 150 milioane de euro, în opinia reprezentanţilor ING Asigurări de Viaţă "Întrucât tot mai mulţi jucători arată interes pentru această piaţă, se estimează a fi o creştere de peste cea de anul acesta, între 25%-30%", declară Bram Boon, directorul general al ING Asigurări de Viaţă.


La rândul lor, reprezentanţii companiei Allianz-Ţiriac estimează că piaţa va continua să înregistreze o creştere cu un procent cuprins între 15% şi 20%, ceea ce ar însemna o valoare a primelor brute subscrise de 480-500 milioane de lei. "Anul 2008 nu va aduce schimbări majore în ceea ce priveşte tendinţa înregistrată de subscrierile de poliţe de asigurări de viaţă cu componentă investiţională, acestea urmând să ajungă, potrivit estimărilor noastre, la un nivel situat în jurul valorii de 550 milioane de lei", ne-a declarat Marius Onofrei, directorul de comunicare al companiei.

În primele nouă luni ale anului 2007, primele brute subscrise de Allianz-Ţiriac pe segmentul reprezentat de poliţele de asigurări de viaţă cu componentă investiţională au depăşit echivalentul a 15,5 milioane de euro, evidenţiind o creştere cu 44 procente comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2006. Estimările companiei arată că, pentru aceste poliţe, subscrierile aferente întregului an financiar 2007 vor indica un volum de peste 20 milioane de euro.


La nivelul portofoliului Allianz-Ţiriac Asigurări, prima medie anuală aferentă produselor tip unit-linked cu prime eşalonate este de 550-600 de euro. Comparativ, la KD Life, prima plătită de asigurat poate fi unică, de minimum 1.000 de euro, sau lunară, de cel puţin 50 de euro. Prima medie pentru o astfel de asigurare este tot de 1.000 de euro pe an şi la AIG Life, de două ori mai mare decât în cazul unei asigurări simple de viaţă.

Profitul variază în funcţie de profilul investiţional

Fondul Mixt al companiei ING a obţinut, în 2007, un randament net de 9.4%, iar fondul Bond, un randament net de 6.0%. Particularitatea ultimului produs lansat la sfârşitul lunii noiembrie de KD Life - Durabilis - este dată de pachetele investiţionale între care poate opta clientul şi care vor fi gestionate de către grup. În funcţie de profilul investiţional, se poate alege unul dintre cele trei pachete diferite: clasic (randament anual de 6%-7%), moderat (8%-9%) şi dinamic (11%-12%). Aproximativ 93% din poliţele vândute de această societate în 2007 sunt unit-linked, adică asigurări de viaţă legate de fonduri de investiţii.


Un randament mediu al poliţelor unit-linked pentru anul 2006, de aproape 7%, calculat pentru 34 de fonduri aflate sub administrarea a cinci firme private, le-ar poziţiona pe un loc de mijloc în topul celor mai eficiente instrumente investiţionale în funcţie de randament. "În Europa există patru categorii de ţări în funcţie de procentul de poliţe unit-linked în cadrul asigurărilor de viaţă: ţările cu procent foarte mare, între 70%-80%, ca Marea Britanie, Luxemburg şi Cipru, ţări cu procent mare - între 25% şi 40% - printre care România, Finlanda, Olanda, Ungaria, Italia şi Portugalia, ţări cu procent mediu - între 10% şi 20%, ca Franţa, Belgia, Cehia şi Danemarca, şi ţările cu procent mic - sub 10%, ca Germania, Elveţia, Spania şi Norvegia", exemplifică reprezentantul ING.


BCR Asigurări de Viaţă a anunţat lansarea de produse de asigurare unit-linked, ca şi OTP Garancia. De asemenea, şi Generali va lansa în primul trimestru al anului viitor un nou produs de asigurare de viaţă unit-linked în euro. În prezent, compania administrează trei fonduri în lei.

Ce trebuie avut în vedere la alegerea unit-linked

Clientul trebuie să aibă în vedere cel puţin trei lucruri: să aibă capacitatea financiară de a menţine în vigoare contractul până la maturitate, o reziliere prematură nefiind deloc avantajoasă; să poată avea un comportament investiţional activ, prin utilizarea opţiunilor de redirecţionare/transfer atunci când alte programe investiţionale din oferta asigurătorului devin mai atractive; să aibă în vedere că îşi poate majora contul şi prin aportul unor prime suplimentare depuse oricând pe întreaga perioadă de valabilitate a poliţei.

Bram Boon, reprezentantul ING, spune că selecţia trebuie să se facă în funcţie de profilul de risc al clientului: dacă are toleranţa la risc mai mare, atunci alege un produs cu o volatilitate mai mare şi performanţă aşteptată mai mare. Dacă are toleranţă la risc mai mică, optează pentru produse cu o volatilitate redusă şi performanţe aşteptate mai mici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite