Randamente de peste 12% pentru fondurile de pensii obligatorii
0Garantarea unor profituri egale cu rata inflaţiei ar putea obliga administratorii să-şi schimbe structura de investiţii. Dacă administratorii de pensii facultative au făcut posibile
Garantarea unor profituri egale cu rata inflaţiei ar putea obliga administratorii să-şi schimbe structura de investiţii.
Dacă administratorii de pensii facultative au făcut posibile randamente în medie de 6% în doar şase luni, în 2008 acestea s-ar putea dubla, chiar şi pentru contribuţiile la sistemul privat obligatoriu. Rezultatele sistemului facultativ de pensii vor fi în continuare un etalon pentru contribuabilii la pilonul II (obligatoriu), pentru că portofoliile acestora au atins deja active de peste un milion de euro, nivel la care este posibilă diversificarea investiţiilor.
Problema randamentelor fondurilor de pensii a fost şi va rămâne mereu în atenţia celor care îşi plasează banii în aceste instrumente. Pentru că legea nu permite administratorilor să estimeze profiturile pe care le-ar putea obţine, rămâne întrebarea şi curiozitatea contribuabililor la cât ar putea ajunge acestea. Cum sistemul privat de pensii a fost lansat în ţara noastră abia din luna mai (facultativ) şi din septembrie (obligatoriu), nu există prea mulţi termeni de comparaţie.
Totuşi, dacă aruncăm o scurtă privire asupra fondurilor de pensii facultative, de la prima raportare de contribuţii (la 3 august 2007) până la ultima raportare, din 21 decembrie anul trecut, acestea au avut randamente spre 6% pentru companiile care au intrat pe piaţă încă de la început. Practic, este vorba de doar şase luni, iar pe un an întreg acestea ar fi putut ajunge la aproximativ 12%.
Pe modelul facultativelor, şi la plasamente similare administratorii ar putea ajunge la randamente chiar mai mari de 12% pentru un an de contribuţii pentru pensile obligatorii, deoarece în numai o lună acestea vor avea active de peste un milion de euro, atât cât au avut fondurile de pensii facultative în şase luni.
Cum a fost posibil şi un randament negativ pentru unul dintre administratorii de pensii facultative? Explicaţia ar putea veni din faptul că a intrat pe piaţă mai târziu (un exemplu pentru administratorii de pensii obligatorii care s-au trezit că vor să activeze pe această piaţă, pierzând startul), astfel că activele acumulate în doar trei luni au fost diminuate de costurile fixe impuse de lege. Astfel, OTP Strateg a fost singurul care a obţinut un randament de minus 22%.
Contribuţiile nu trebuie garantate cu rata inflaţiei
Conform lui Dorin Boboc, director de investiţii la Allianz-Ţiriac Pensii Private, randamentul mediu pe termen lung va depăşi cu siguranţă rata inflaţiei pentru cei mai mulţi dintre administratori, mai ales la pilonul III, şi va fi aproape de rata inflaţiei, la pilonul II (obligatoriu). Profiturile mai mici pentru pensile obligatorii sunt de aşteptat datorită constrângerii impuse de lege pentru anumite plasamente, mai explică Boboc.
Profituri mai mari decât cele prognozate
În opinia lui Radu Vasilescu, director general al ING Fond de Pensii, "dacă se impune garantarea unui randament minim conform cu rata inflaţiei, înseamnă că administratorii trebuie să-şi schimbe structura de investiţii iniţială, şi să investească cu randamente mai mici, dar apropiate de inflaţie". Practic, acest lucru ar reprezenta un dezavantaj pentru contribuabili şi este mai bine ca aceste randamente să nu fie impuse prin lege.
Analistul Matei Păun este de părere că randamentele generate de aceste fonduri vor depăşi cu siguranţă rata inflaţiei. "Dacă o companie de administrare plasează banii numai în conturi bancare şi în obligaţiuni de stat, tot depăşeşte rata inflaţiei, în condiţiile în care dobânzile bancare sunt peste inflaţie circa 90% din timp", a precizat, pentru NewsIn, Matei Păun.
În aceste condiţii, este destul de greu pentru un fond să arunce vina pe inflaţie, în condiţiile în care nu înregistrează un randament real, conchide Păun."Un fond de investiţii îşi propune să asigure un randament constant pe termen cât mai lung, iar fondurile de pensii acoperă inflaţia dacă investesc pe termen mediu şi lung", a explicat Radu Crăciun, directorul de investiţii al Interamerican Fond de Pensii.
Acesta consideră că fondurile de pensii pe pilonul II vor avea, în 2008, randamente nominale mai mari decât cele prognozate iniţial, de 7-7,5%, pe fondul creşterii dobânzilor pe termen scurt şi lung şi a posibilităţii de a investi pe Bursă la preţuri mai mici, în contextul în care Bursa a înregistrat o scădere. Potrivit acestuia, "investiţiile pe termen lung pe Bursă vor fi foarte bune, iar activele vor intra la preţuri mici".
Randamente mari se obţin din investiţii în lei
Economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, a explicat că, oricum, "sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II) oferă cu siguranţă randamente mai mari decât sistemul de stat (pilonul I), care nu face nicio investiţie în acest sens". El a adăugat că până la adoptarea monedei europene sunt foarte importante investiţiile pe lei, deoarece randamentele mari se vor obţine din investiţii în moneda naţională, chiar dacă mai există unele fluctuaţii ale cursului de schimb.