Râmnicu Vâlcea: Au scăzut preţurile la chirii, apartamente şi terenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 187 de agenţii imobiliare au mai rămas doar 15. Vâlcenii sunt de părere că această scădere este singurul lucru bun pe care l-a adus criza

Agenţiile imobiliare din Râmnicu Vâlcea au fost afectate de criza economică, iar din 187 câte existau anul trecut, au mai rămas doar 15. „În Râmnicu-Vâlcea, au scăzut preţurile la chirii cu aproximativ 15-20%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiria pentru o garsonieră a ajuns la 100 de euro pe lună. Un apartament cu două sau trei camere poate fi închiriat de la 150 de euro până la 250 de euro pe lună. Bineînţeles că important este şi zona unde este amplasă locuinţa, dar şi de utilităţile şi mobila pe care proprietarul o lasă viitorilor chiriaşi. Aceste aspecte cresc sau, din contră,  scad preţul chiriei cu până la 50 de euro”, a precizat Marius Stătescu, agent imobiliar la agenţia Real Pro din Râmnicu-Vâlcea. Oamenii nu mai au posibilitatea, în această perioadă, să cumpere case sau terenuri. Din cauza faptului că băncile au înăsprit foarte mult condiţiile de creditare, vâlcenii nu se mai pot împrumuta pentru a face achiziţii. Cei care îşi permit totuşi să cumpere o casă sau un apartament, fără să se împrumute la o bancă, sunt foarte puţini. Din această cauză, piaţa imobiliară din Râmnicu Vâlcea are mult de suferit.


Au scăzut preţurile apartamentelor


„Măcar este bună şi criza aceasta la ceva, mai cerne lucrurile… La fel se întâmplă şi cu agenţiile imobiliare se mai cern lucrurile, rămân cei mai buni. Suntem într-un întreg proces de reaşezare a pieţei imobiliare. Vom adopta un nou sistem de abordare a clientului, sistemul MLS. Fiecare agent imobiliar se va ocupa de un singur client şi se vor elimina intermediarii. Nu se vor mai încasa bani din două părţi, de la vânzător şi cumpărător, ci numai de la o singură parte”, a completat Marius Stătescu. Agenţii imobiliari vorbesc de o falsă scădere a preţurilor în cazul apartamentelor şi garsonierelor, pentru că în comparaţie cu anul trecut, leul s-a devalorizat. Dacă un apartament cu două camere în cartierul Nord costa anul trecut 65.000 de euro, acum acelaşi apartament costă aproximativ 45.000 de euro. Un apartament cu trei camere de 86 de metri pătraţi dintr-un cartier rezidenţial, care costa până nu demult 90.000 de euro, acum costa 59.000 de euro. Multe dintre imobilele date spre vânzare sunt, în prezent, goale.„Vânzările la apartamente au scăzut cu 40% faţă de anul trecut. Preţul la un apartament cu două camere dintr-un bloc vechi este de 700 de euro pe metrul pătrat. Într-un bloc nou, la un apartament cu trei camere, metrul pătrat costă 800 de euro”, a încheiat Marius Stătescu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite