Râmnicu Vâlcea: 50 de pianişti concurează pentru marele trofeu “Irina Şaţchi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artiştii provin de la Licee de Muzică, Şcoli Populare de Arte şi Meserii, Cluburi ale Copiilor şi Şcoli Populare din ţară.


Concurenţii  susţin , astăzi, cea de-a doua probă a concursului naţional „Irina Şaţchi”, după ce vineri, după-amiaza au trecut de primul hop. 50 de pianişti se „bat” pentru a câştiga marele premiu. Tot azi a avut loc un microrecital Flavia Ursăţeanu, iar spre seară, concurenţii şi membrii juriului se vor întâlnii pentru a împărtăşii impresii despre festival.


Câştigătorul marelui trofeu, din 2008 a făcut deschiderea
Deschiderea oficială a concursului a avut loc, vineri la ora 14.00 la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Râmnicu Vâlcea. Deschiderea concursului s-a făcut cu un recital susţinut de Marius Cătălin Deneş, câştigătorul de anul trecut al marelui trofeu, elev la Liceul de muzică „ Dinu Lipatti” din Bucureşti. A urmat apoi, prima probă din concurs, unde au cântat elevii de la Licee şi Şcoli de Muzică. Seara a fost una deosebită, cu o „Revedere In memoriam Irina Şaţchi”, la care au participat toţi profesorii de pian care au cunoscut-o şi care i-au fost elevi minunatei Irina Şaţchi. Concursul este organizat de: Consiliul Judeţean Vâlcea, Şcoala Populară de Arte şi Meserii, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, Societatea Naţională „Spiru Haret” pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură Bucureşti şi Asociaţia Culturarlă „Irina Şaţchi” Râmnicu Vâlcea.


Scurt istoric Irina Şaţchi
Scopul concursului este de a omagia personalitatea  celei ce şi-a dedicat întreaga viaţă artei muzicale. „În memoria tuturor celor care au cunoscut-o, Irina Şaţchi-Popovici rămâne exemplul pedagogului dăruit cu har, cu neistovită putere de muncă şi o neclintită credinţă în menirea muzicii, a artei, a culturii. Profesoara Irina Şaţchi a luptat pentru existenţa unor instituţii profesioniste de artă dincolo de nucleul Şcolii de Muzică din Râmnicu Vâlcea unde şi-a desfăşurat activitatea”, a declarat Dorina Arsenescu, director artistic al concursului.


După concurs, pianiştii vizitează mânăstirile vâlcene
Juriul acestui concurs este format din muzicieni talentaţi, care îi vor supraveghea îndeaproape pe concurenţi. Preşedintele juriului este profesorul universitar doctor Carmen Stoianov, muzicolog. Ceilalţi membrii ai juriului sunt profesorul universitar doctor Lavina Coman, conferenţiar universitar doctor Viniciu Moroianu, profesor doctor Cornelia Bătrânca şi nu în ultimul rând, lectorul universitar doctor Dorina Arsenescu. Duminică, are loc premierea concurenţilor în cadrul Galei Laureaţilor care se va desfăşura la Filarmonica Ion Dumitrescu. Talentatul pianist care va câştiga marele premiu, va primii din partea organizatorilor o diplomă, 500 de lei şi o lucrare de artă decorativă.  Imediat după premiere, participanţii la concurs vor merge într-o excursie la câteva  mănăstiri vâlcene, iar apoi, vor vizita atelierele de ţesut de la Frânceşti şi cele de olărit de la Horezu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite