Râmnicu Vâlcea: 20 de biblioteci sunt în competiţie pentru informatizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de aşezăminte de cultură din judeţ ar putea beneficia de un program prin care să fie dotate cu tehnică de ultimă oră. Singurele piedici sunt mentalităţile învechite şi teama de nou.

Conducerea Bibliotecii Judeţene Antim Ivireanul din Vâlcea a anunţat intrarea instituţiei de cultură în competiţia pentru programul „Biblionet – Lumea în biblioteca mea”. „Ne propunem să aducem prin intermediul acestui program o revigorare a bibliotecilor din judeţ, care, la ora actuală chiar aveau nevoie de aşa ceva”, spune Sanda Constantinescu, directorul BJAI Vâlcea. Şefa instituţiei mai afirmă că Biblioteca va participa la o selecţie naţională la care, afirmă ea, se poate accede cu un punctaj mare. „Îndeplinim majoritatea cerinţelor stabilite de acest program şi suntem siguri că vom putea beneficia de el. Practic, nu mai avem nevoie decât de câteva documente, uşor de obţinut pentru a depune candidatura”, mai spune Sanda Constantinescu. Programul Biblionet va selecta, din toată ţara doar 12 instituţii de cultură care să poată fi finanţate cu tehnică de calcul şi cursuri de calificare profesională. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 4 iunie.


Lupta cu mentalităţile


Pentru a accede la finanţarea oferită de Biblionet, cei de la BJAI trebuie să aducă în program un număr de 20 de biblioteci din judeţ, atât din zona rurală cât şi din oraşele vâlcene. „Am avut destule probleme cu primarii care nu înţelegeau de trebuie să îşi doteze bibliotecile cu calculatoare. Mai e vorba şi de faptul că, pentru a fi selectate, acestea trebuie să îndeplinească unele condiţii:  sediu corespunzător, grup sanitar, conexiune la Internet şi plata unei asigurări de 15 lei pentru calculatoarele ce ar trebui aduse. Chiar dacă par lucruri simple, în multe comune ne-am lovit de mentalităţi învechite, a trebuit să ducem muncă de lămurire cu şefii acelor localităţi”, spune Valentin Smedescu, şeful Departamentului de Dezvoltare al BJAI. Cu toate acestea, Smedescu afirmă că un număr de 20 de biblioteci locale îndeplinesc criteriile necesare şi ar putea primii beneficiile programului.


O nouă generaţie de bibliotecari


Şefa de la BJAI spune că există mari şanse ca instituţia să intre în Biblionet şi că acest lucru va aduce o schimbare de optică în ceea ce priveşte rolul unui bibliotecar. „Oamenii trebuie să iasă din acel tipar clasic, iar bibliotecarul va trebui să fie un documentarist care să scoată tot ce e mai bun atât din cărţile cu care lucrează cât şi din lumea virtuală. Ne propunem să aducem oameni la bibliotecă, să îi cointeresăm, să le lărgim orizonturile”, spune Sanda Constantinescu. Programul presupune şi formare profesională şi traniguri de specialitate.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite