Râmnicu Vâlcea: Vizită la casa veche de 8.000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosile de mamut, unelte şi arme din paleolitic şi Evul Mediu, o mască din bronz care îl reprezintă pe Hercule, unică în România, au putut să vadă vâlcenii în „Noaptea Muzeelor”.


   Zeci de vâlceni au vizitat gratuit Muzeul Judeţean de Istorie, Mizeul de Artă Casa Simian şi Casa Memorială Anton Pann, sâmbătă noaptea, în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”. Cele trei instituţii din Râmnicu Vâlcea au fost deschise între orele 18.00 şi 04.00. La Muzeul de Istorie oamenii au văzut expoziţia temporară de arheologie care cuprinde peste 500 de piese din ceramică, unelte şi arme din paleolitic până în evul mediu. „În trei ore au venit aprovimativ 20 de persoane”, spune Ion Tuţulescu arheolog. În cadrul expoziţiei de arheologie a putut fi văzută o locuinţă din perioada neolitică, de acum 8.000 de ani, un mormânt tubular, vechi de 3.000 de ani, un  atelier de argintărie în care se prelucrau podoabele în perioada geto-dacică. A putut fi admirată şi o mască din bronz descoperită la Ocniţa, care îl reprezintă pe Hercule. „Masca e unică în România şi datează din perioada geto-dacică”, precizează Ion Tuţulescu.      

„O iniţiativă lăudabilă”
 

  „Nu mă aşteptam să intru fără taxă pentru că în ziua de azi nu găseşti nimic fară bani. Este o idee foarte bună să se organizeze astfel de acţiuni. Din pacate în judeţul Vâlcea, acest domeniu este prea puţin pus în valoare. Sunt foarte multe locuri interesante de vizitat, însă prea puţini le trec pragul. Am văzut tot felul de obiecte din perioada geto-dacică, o baie romană reconstruită de acum 2.000 de ani, fosile de mamut, unelte din perioada paleolitică, o mască interesantă din bronz. Înca o data, este o iniţiativă lăudabila”, spune vizitatorul Marin Predescu. La Muzeul de Istorie oamenii au văzut şi expoziţia  temporară de pictură şi sculptură „Artă şi Design” realizată de studenţii Facultăţii de Pictură din cadrul Universităţii de Vest.
 

Tablouri de Grigorescu la Casa Simian 


   La Muzeul de Artă au putut fi admirate tablouridin secolul al XIX-lea, picturi de   Nicolae Grigorescu, Ion Teodorescu, Corneliu Baba. „Deocamdată nu au venit foarte mulţi vizitatori.  Nu ştiu că e deschis muzeul pentru că el se află în reabilitare” spune Ioana Ene, şeful secţiei de artă. Oamenii au fost uimiţi de interiorul Casei Simian şi de o expoziţie inedită de icoane foarte vechi de tezaur din secolele XVII-XVIII. După mai bine de patru ore de la deschidere la Casa Memorială Anton Pann, fusese vizitată de aproximativ 20 de personae. „Lumea e foarte surprinsă că poate să viziteze fără bani. Mă întreabă, doamnă, da chiar e liber?”, povesteşte cu entuziasm Elena Banu, gestionar custode.      

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite