Râmnicu Vâlcea: Târgul de vechituri din Goranu, raiul amatorilor de zdrenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La marginea oraşului, pe malul Oltului, în fiecare vineri, sute de râmniceni cumpără la preţuri de nimic haine, pantofi şi electronice.

„Nu e vorba de criză domnule! Românului îi plac lucrurile ieftine. Şi înainte aceeaşi înghesuială era”, spune unul din comercianţii întrebaţi cum merge vânzarea pe criză în Târgul de vechituri de la Goranu. „Nu vă dau o pereche de pantofi? E din piele. Nici n-a fost purtată prea mult”, îşi continuă omul discursul în speranţa unui câştig uşor. La Goranu, vâlceanul găseşte de toate. De la telefoane mobile uzate şi aparate de fotografiat de pe vremea când filmul de celuloid era la mare căutare, până la adidaşi şi tricouri second-hand, despre care vânzătorii jură cu mâna pe inimă că sunt originale. Între maldărele de zdrenţe expuse la soare, râmnicenii par nişte căutători de comori ascunse printre boarfe de tot felul. Cu ochi scrutători, mai toţi amatorii de haine şi încălţăminte ieftină exersează o meserie ce place tuturor: negocierea.  În numai câteva minute de negociere iscusită, comerciantul lasă din preţ, marfa se vinde la valoarea ei reală, iar omul pleacă acasă mulţumit.


„Dacă nu şti să negociezi, n-ai ce căuta”


Ca orice târg, şi cel de la Goranu are regulile lui. Mariana Almăşanu vine aici de ani buni, de pe vremea în care îşi vindea marfa direct pe trotuar, şi spune că secretul unei vânzări bune e târguiala cu omul. „Dacă nu şti să negociezi nu ai ce căuta în târg. Nici ca vânzător, nici ca şi client. Vine omul, vorbeşti cu el, mai laşi din preţ. Nici o marfa nu se vinde din prima, la preţul pe care îl pui”, ne spune femeia. Majoritatea articolelelor de îmbrăcăminte sunt aduse din străinătate, cumpărate la kilogram şi vândute la bucată în târgul din Râmnic. „Mi s-a întâmplat să vină cineva să caute un papuc. Unul singur. Omul avea un căţel, care îi ascundea încălţămintea. Aşa că rămăsese fără un papuc. Aşa de norocos a fost încât a găsit o pereche asemănătoare în maldărul pe care îl vedeţi aici. Pentru asta i-am luat numai jumătate din preţ. Până la urmă, omul vroia numai un singur papuc, şi acum vând şi la bucată. Un leu papucul. E scump?”,spune amuzată femeia.


Reduceri de sezon


Târgul abundă în reduceri, iar preţurile sunt pentru orice buzunar. Ieri sute de râmniceni, tineri şi bătrâni  îşi croiau cale printre tarabele pline de haine uzate, probând şi cumpărând. Comercianţii au învăţat de ceva vreme tainele marketingului, aşa că îşi îmbie potenţialii clienţi cu reduceri. „Avem promoţie. Dacă îmi cumparaţi trei tricouri, unul vi-l las gratis. Păi nu-i bine?”, ne întreabă şugubăt unul dintre vânzători. Omul spune că face reducere la orice produs. De la 20 de lei perechea de adidaşi, o lasă şi la 15, chiar şi la zece, dar pentru asta trebuie să mai cumperi ceva. Poate încă un tricou, că doar e ieftin. „Dacă ar fi fost să iau câte un leu pentru fiecare zdreanţă de aici aş fi fost milionar până acum”, spune omul şi apoi începe să îşi laude marfa în faţa unui client ce admira un tricou imprimat cu figura lui Che Guevara. „E original să ştiţi. Din America de Sud”

Târgul de vechituri de la Goranu a fost amenajat acum doi ani de către primăria Râmnicului. Cu toate acestea târgul a existat încă din primii ani de după Revoluţie, când oamenii îşi aduceau aici obiectele casnice pentru a le vinde. Taxa pentru comercianţi este de 15 lei pe loc.

Părerea cititorului contează

Adevărul de Seară vă oferă posibilitatea să comentaţi subiectele publicate pe site.

Sunteţi de acord cu un astfel de comerţ? Ce credeţi despre târgul de vechituri, când l-aţi vizitat ultima dată?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite