Râmnicu Vâlcea: Sărbătoarea căpşunarilor a fost un spectacol grandios cu cai de paradă şi căluşari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Sărbătoarea căpşunarilor a fost un spectacol grandios cu cai de paradă şi căluşari
Râmnicu Vâlcea: Sărbătoarea căpşunarilor a fost un spectacol grandios cu cai de paradă şi căluşari

  De ani de zile aici are loc „Sărbătoarea capşunului”. Anul acesta, din cauza ploilor din ultimele zile, producătorii n-au putut recolta căpşuni pentru expoziţie.

  Duminică, în comuna vâlceană Buneşti a fost sărbătoare mare. Timp de câteva zeci de minute circulaţia a fost întrerupt pe drumul ce leagă Râmnicu Vâlcea de Horezu, iar localnicii dar locuitorii din satele învecinate au venit la „Sărbătoarea căpşunelui”, manifestare aflată la cea de-a XXXIX ediţie. Primarul localităţii, Viorel Radi, în costum şi eşarfă, a defilat alături de profesorul Ilie Mihai, îmbrăcat în costum popular, cel care în anul 1971 a pus bazele acestei sărbători, pe atunci fiind viceprimar al Buneştiului. Sutele de oameni postaţi de o parte şi de alta a DN 67 au urmărit defilarea şi a celor mai frumoşi cai din comună în şaua cărora s-au urcat tineri curajoşi, care au strunit animalele frumos ţesălate, cu cozile împletite special de sărbătoare. Au urmat copiii dansatori, chiar şi o formaţie de căluşari din care n-a lipsit „mutu”, un personaj extrem de pitoresc gata oricând să facă şotii pentru a distra asistenţa. Producătorii veniţi şi din comunele învecinate aveau panere cu căpşuni în mâini, alaiul oprindu-se în imediata vecinătate a Primăriei Buneşti.

Hoţii au furat toate căpşunile unui localnic înaintea „Sărbătorii”

  „Sărbătoarea căpşului” a coincis cu inaugurarea unui modern teren de sport şi a unei săli de gimnastică, Buneştiul fiind una dintre cele mai frumoase comune din judeţ. „Ne pare rău că din cauza ploii care nu a contenit în ultimele zile, nu am avut mai mulţi producători pentru că n-au putut intra să-şi recolteze fructele”, a spus primarul Vorel Radi. Unul dintre producătorii de căpşuni, Marinela Bancă, din Roeşti, a spus: „Anul acesta am folosit un soi nou de căpşuni, Premial, şi am obţinut cele mai bune recolte şi sunt foarte mulţumită”. Preotul comunei Buneşti, Grigorie Giura a afirmat că, de la o zi la alta cultivatorii se împuţinează. „Oamenii n-au unde să-şi vândă căpşunile, iar producţia e în regres. Azi noapte (ieri noapte, n.r.) unui localnic i-au furat toate căpşunile de pe suprafaţa cultivată”. Unul dintre cei mai vechi căpşunari din Buneşti, Radu F. Nicolae a declarat: „Comerţul de astăzi se face cu marfă de calitate, iar ca să faci căpşuni pe care să le vinzi cu cana, la piaţă, nu înseamnă că eşti producător”. Despre Buneşti, prefectul Remus Grigorescu, prezent la manifestare, a spus: „Primarul din Buneşti a transformat localitatea într-o comună cu adevărat europeană, cu care România se poate mândri, iar acum a găsit soluţii pentru a construi locuinţe ANL pentru tinerii din comună”. Cât despre producătorii de căpşuni, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea,  a spus asistenţei. „În Vâlcea sunt 200 de hectare cultivate cu căpşuni. Problema preluării frunctului este destul de delicată şi odată cu retehnologizarea unei fabrici de prelucrarea a fructelor, care a fost cumpărată de o societate privată, sper să aibă cultivatorii de căpşuni unde să-şi vândă produsele, iar Buneştiul să fie un bazin al celor mai mari cultivatori de căpşuni”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite