Râmnicu Vâlcea: Râul Olăneşti a fost „invadat” de stoluri de egrete şi raţe sălbatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Râul Olăneşti a fost „invadat” de stoluri de egrete şi raţe sălbatice
Râmnicu Vâlcea: Râul Olăneşti a fost „invadat” de stoluri de egrete şi raţe sălbatice

Haitele de câini vagabonzi sunt cu ochii pe ele în încercarea de a le prinde. Specialiştii sunt de părere că temperaturile ridicate, vegetaţia stufoasă, nevoia de oxigen şi poluarea de pe Olt le-au scos din habitatul lor.

În această dimineaţă sute de egrete şi raţe sălbatice au putut fi văzute pe Olăneşti, râu care traversează şi oraşul Râmnicu Vâlcea. Plecate din albia Oltului, păsările încântă zilnic privirile a sute de râmniceni care se opresc pe aleile apei să le admire. Inginerul silvic Ion Tănăsescu, din Drăgăşani, acum pesionar, pasionat de ornitologie şi care de 15 ani face observaţii pe râul Olt privind fenomenele legate de păsări, ne-a spus încearcând să găsească o explicaţie în legătură cu neobişnuita apariţie. „În această perioadă, temperaturile în apa Oltului sunt foarte ridicate, motiv pentru care păsările vin către apele mai reci, afluenţi ai Oltului. De asemenea, vegetaţia abundentă de pe margiea râului, oxigenul puţin, fac atât egretele cât şi raţele sălbatice să vină şi pe Olăneşti unde găsesc destulă hrană”, a spus ing. Tănăsescu.

Poluarea, cauza migraţiei

Egretele nu pleacă doar din cauza căldurii, a vegetaţie ci şi poluarea este o altă cauză a migraţiei. „A doua problemă pentru care pleacă păsările de pe Olt este poluarea. Aceste păsări sunt extrem de sensibile.  Raţele de pe Olăneşti sunt  din categoria celor mici, fie suliţar, fluerar, moţate, pestriţe, lingurar, fluierătoare, iar egreta mică este cea care a fost văzută şi pe Olăneşti. Aceste păsări au fost observate şi în apropierea oraşului Drăgăşani, în ochiuri de apă, nu foarte adânci, din pădure. Păsările se vor întoarce de unde au plecat, de îndată ce vremea se va răci, iar din septembrie migrează în ţările cu climă mai caldă ”, ne-a spus ing. Teodorescu. Directorul Agenţiei de Protecţia Mediului, Gheorghe Radu, ne-a spus: „Nu se pune problema ca egretele să plece de pe Olt din cauza poluării. Noi facem măsurători zilnice şi acestea indică faptul că măsurătorile sunt în parametrii normali. Eu cred că aceste păsări s-au înmulţit aşa de mult şi pleacă pentru că sunt în căutare de zone mai liniştite”, a spus directorul Agenţiei.

Haite de câini încearcă să vâneze egretele

Odată cu apariţia egretelor şi raţelor pe Olt, haitele de câini vagabonzi din oraş au lăsat deoparte containerele de gunoi şi stau la pândă, pe marginea râului, poate, poate s-or înfrupta cu vreuna dintre păsări. Din fericire, multe dintre lătrătoare pleacă cu „coada între picioare” , păsările zburând la cea mai mică încercare de a te apropia de ele. „Sunt atât de frumoase că în fiecare zi vin dis de dimineaţă şi le admir”, a spus Andrei Udubaşa, unul dintre locuitorii din cartierul din vecinătatea râului Olăneşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite