Râmnicu Vâlcea: Sute de plante medicinale expuse la Muzeul Satului Vâlcean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de plante medicinale presate, seminţe, ciuperci şi fructe în machetă pot fi admirate în cadrul unei expoziţii la Muzeul Satului Vâlcean.

   În cadrul proiectului „Satul Bunicilor” care se desfăşoară, luna aceasta, la Muzeul Satului Vâlcean a fost deschisă, în incinta clădirii şcolii, expoziţia „Plante medicinale, rolul lor terapeutic în medicina populară”. Expoziţia poate fi văzută de toate persoanele care trec pragul muzeului, dar ea este adresată, în mod special celor 2.000 de copii de grădiniţă şi clasele mici care sunt incluşi în programul educaţional „Satul Bunicilor”. „Expoziţia este unică şi cuprinde peste 200 de plante. Până acum nu am mai avut aşa ceva”, spune Ion Oprea, muzeograf.  Expoziţia cuprinde plante conservate, prezentate ştiinţific, din mediul înconjurător. Plantele sunt expuse pe planşe din carton şi în ierbar. Se regăsesc fragmente uscate de plante, rădăcini şi flori aşezate în obiecte din ceramică şi coşuri din lemn. 

Plante culese şi de angajaţii muzeului
 

„O parte din ele sunt culese şi uscate de angajaţii noştri, chiar din curtea muzeului,  în diferite sezoane ale anului”, spune muzeograful. O parte din expoziţie aparţine botanistului Traian Purece şi profesorului Adrian Năstase, şeful Muzeului Ştinţele Naturii din Craiova. Expoziţia accentuează în mod deosebit rolul plantelor medicinale ca alternativă în tămăduirea unor boli. „Sunt panouri cu plante medicinale care există la noi în zonă: muşeţelul, izma, gălbenelele, zmeur, coacăz, afin, etc. La fiecare în parte este prezentată fişa ştiinţifică inclusiv cu proprietăţile curative. De exemplu, ceaiul de urzică e bun pentru tratarea afecţiunilor pulmonare, reumatismale şi e bun tonic cardiac. Zmeurul e bun în afecţiuni cardiace, anemie şi diabet” , explică Ion Oprea. Pe lângă planşele care ilustrează aceste plante sunt prezentate în expoziţie  o gamă largă de ceaiuri medicinale ambalate de firme specializate. Există în expoziţie şi seminţe ambalate în eprubete , dar şi o colecţie de filatelie care reprezintă diferite plante. Prin această expoziţie, muzeografii încearcă să îi convingă pe copii să nu mai manifeste dispreţ faţă de mama natură, să o ocrotească şi să planteze flori şi copaci. Expoziţia este organizată şi cu Muzul Olteniei din Craiova şi rămâne deschisă până pe 29 mai. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite