Râmnicu Vâlcea: Ana Maria Cucu calcă pe urmele Mariei Tănase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Ana Maria Cucu calcă pe urmele Mariei Tănase
Râmnicu Vâlcea: Ana Maria Cucu calcă pe urmele Mariei Tănase

I se spune „Mândro” şi se descrie ca fiind o fată de la ţară care nu refuză nimic. Iubeşte foarte mult muzica populară şi costumul tradiţional românesc.


   Ana Maria îşi aminteşte că, la grădiniţă era genul de copil vedetă care se urca tot timpul pe mese. „Hai să cânte Ana”, aşa îmi ziceam. Când avea cinci ani a mers la o petrecere la ţară, în comuna Măciuca. La horă a văzut un copil care cânta la vioară şi a fost foarte impresionată. „Un an am ţipat că vreau vioară, şi cum mama face orice mi-a luat până la urmă”, spune Ana. De la şase ani face vioară cu profesoara Luminiţa Stancu de la Liceul de Artă, care îi e ca o mamă. Educatoarea o tot auzea cântând muzică populară şi fiind impresionată la vocea ei le-a recomandat părinţilor să o ducă la Palatul Copiilor să facă muzică. La şase ani a urca prima oară pe scenă. „La Palatul Copiilor l-am întâlnit pe domnul Ilie Feraru care m-a pus să cânt cu foc. Aşa am ajuns unde sunt”, spune eleva. La Palat, Ana a fost pregătită şi de profesorul Adrian Zamfir.
 

„Ce poate să facă un cuc, decât să cânte”
 

  Ana se consideră o fată populară care spune că pe ea a atras-o într-un fel  pământul, zona de la ţară unde se simte foarte bine. „Numele meu Cucu sugerează ceva. Ce poate să facă un cuc, decât să cânte. E clar că trebuia să fac muzică”, povesteşte Ana. Îi place orice gen de muzică. „Dacă am o piesă pun suflet în ceea ce cânt. Pasiunea pentru muzica populară o am de la mama. Şi ea cânta foarte frumos, dar fiind de la ţară nu a avut ocazia să se afirme şi să facă pregătire. Cânta şi ea pe acasă şi la câmp cu caprele. Cum mama a fost fată de la ţară şi eu am ieşit la fel. Mama mă strigă „Mândro” şi îmi place foarte mult”, explică tânăra. A participat la numeroase concursuri şi festivaluri naţionale de muzică populară şi are nenumărate diplome. „Cel mai important premiu pentru mine a fost cel de la Festivalul Naţional „Floare de colţ”, de la Bucureşti, de acum doi ani. Am luat premiul II care a constat în 1.000 de euro”, precizează Ana.

 „O fată de la ţară nu refuză”


Eleva are un repertoriu de muzică populară foarte vast şi are zile în care se pregăteşte şi câte cinci ore. Cântă din repertoriile: Mariei Lătăreţu, Petrică Mâţu Stoian, Mariei Tănase, de la care a furat multe trucuri, Ninetei Popa. „Eu cânt cu toată lumea. Nu refuz pe nimeni. O fată de la ţară nu refuză”, susţine Ana. Tot ea spune că nu se poate cânta muzică tradiţională fără costum popular, că nu are farmec. „Nu merge să cânţi muzică populară în blugi. Problema e că e foarte greu să mai găseşti costume populare vechi şi mai ales opinci. Mă duc prin sat pe la vecini şi mai fac rost. Mai fac şi schimburi. Toate costumele îmi plac. Am şase, şapte şi ţin la toate la fel”, precizează tânăra. Pentru ea costumul popular este sfânt.

Întrebări şi răspunsuri

• • Ce pasiune mai ai în afară de muzică?


A.M. C.: Informatica. Particip la toate concursurile naţionale. Am fost,  acum două săptămâni la Festivalul Naţional „Codiţoaia”, de spoturi video. A avut ca temă promovarea tradiţiilor populare româneşti şi am obţinut locui II pe ţară.
 

• • Cânţi şi la nunţi?


A.M.C: Da unde mă cheamă lumea şi mă duc. În general cânt la prieteni şi neamuri. Acolo unde stiu că e soacra certată cu nora cânt melodii care să se potrivească, dar de obicei le înimeresc.

ce-i place


• • Oamenii în general. Parcul Zăvoi din oraşul Râmnicu Vâlcea, unde se relaxează de multe ori şi adoră căpşunile. Să asculte multă muzică, să se distreze cu prietenii şi să călătorească foarte mult.

ce nu-i place 


• • Nu prea se uită la lucrurile urâte. Nu suportă falsitatea, ipocrizia, să fie minţită şi nu îi place nici plictiseala. Nu îi plac sarmalele de nici un fel. Urăşte aglomeraţia pentru că nu are răbdare şi nu îi place gălăgia.


NĂSCUTĂ • • 18 septembrie 1992, Râmnicu Vâlcea
STUDII • • Este elevă în clasa a X-a, secţia vioară-pian, la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea
EXPERIENŢĂ • • Cântă de 10 ani
IDEALURI • • Vrea o carieră în muzică

 profil

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite