Râmnicu Vâlcea: Locuitorii nu vor mai avea unde să-şi arunce gunoiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Din 16 iulie 2009 nici un depozit autorizat pentru colectarea deşeurilor nu v mai funcţiona în judeţ. Gunoiul va fi dus la Craiova sau la Sibiu, zone în care există gropi autorizate, vâlcenii fiind nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buznar pentru resturile menajere.

Depozitele urbane de deşeuri din Drăgăşani, Călimăneşti şi Govora vor fi închise de către comisarii Gărzii Regionale de Mediu (GRM) Vâlcea începând cu 16 iulie 2009 pentru că mai corespund cu cerinţele UE. Alte 28 de spaţii din zonele rurale care deservesc 78 de localităţi vor avea aceeaşi soartă. „Depozitele trebuie închise pentru că altfel vom fi sancţionaţi de Curtea de Justiţie a Comisiei Europene. Există localităţi care figurează cu câte un singur depozit sau chiar niciunul, dar în realitate deţin mai multe asemenea spaţii pe care deşeurile sunt puse necontrolat. Le-am solicitat tuturor primarilorsă ne transmită o situaţie cu aceste spaţii, dar din păcate, doar 45 au răspuns”, spune Tiberiu Berbece, comisarul-şef al GRM Vâlcea. De săptămâna viitoare comisarii vor verifica în toate comunele din judeţ stadiul desfinţării spaţiilor de depozitare.      


 „Ce vină avem noi că nu au construit depozite?”


După închiderea depozitelor, din 17 iulie, gunoiul trebuie transportat la un depozit autorizat din ţară. „Ca să rezolvăm această problemă nu avem decât să trasportăm gunoiul la un depozit autorizat, dar în Vâlcea nu avem niciunul. Există depozite autorizate la Craiova şi Sibiu. Soluţia e să ducem deşeurile acolo, dar cu creşterea costurilor, până când depozitele noastre vor fi gata”, declară Tiberiu Berbece. Depozitul municipal de la Feţeni trebuia să fie operabil din luna octombrie 2006 şi este preconizat a fi dat în folosinţă în luna iulie-august, 2009, dar stadiul lucrărilor la depozit sunt realizate de 35-40%, în prezent. Depozitul judeţean de la Roeşti este în faza de studii şi proiect şi un termen estimativ pentru finalizarea execuţiei acestuia e sfârşitul anului 2011. „După ce că plătim o grămadă de taxe ne mai pun acum în cârcă şi gunoiul. Care e vina noastră că nu au construit depozitele? Ne-am obişnuit să plătim tot noi, ăştia mai mici”, spune Iulian Tudor din Râmnicu Vâlcea. În încercarea de a rezolva problema gunoiului reprezentanţii GRM Vâlcea au solicitat o întâlnire cu conducerea prefecturii, Consiliului Judeţean (CJ) şi primarii din judeţ.

24 de localităţi au hotărât înfinţarea serviciului public de gestionare a deşeurilor pe care l-au concesionat societăţilor comerciale care ridică gunoiul şi alte opt comune derulează procedurile de licitaţie

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite