Râmnicu-Vâlcea: Liviu Bădescu a revoluţionat artele marţiale demonstrative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maestrul a participat la sute de stagii de pregărire în lume şi a antrenat mii de elevi pasionaţi de arte marţiale. Aikido Goshin Do este un stil care nu se bazează pe competiţii, ci pe demostraţii tehnice şi spirituale.


Liviu Bădescu a aflat de arte marţiale de la vârsta de şapte  ani şi le-a practicat în scop de autoapărare, alături de fratele său, Daniel.  “Îmi doream să fiu mai puternic decât ceilalţi, îmi placeau mult filmele de acţiune cu Bruce Lee şi Chuck Norris”. La vârsta de 10 ani a luat în comuna natală, Pleniţa, primele lecţii de aikijitsu şi karatedo.
După ce a absovit Colegiul Naţional Carol I din Craiova, Liviu s-a înscris la Universitatea din Craiova Facultatea de Mecanică. Despre începuturile acestui sport, Liviu Bădescu a spus: “Mă antrenam în Parcul Poporului din Craiova. Chiar dacă atunci artele marţiale erau interzise, mă puteam pregăti. Dacă mă întreba cineva ce fac, ziceam că practicam judo sau aerobică. Peste ani am cunoscut maeştri americani şi japonezi care m-au format atât tehnic, fizic, cât spiritual”.
 În perioada studenţiei a înfiinţat Clubul „Bujorul Roşu”, ilegal la acea vreme, la care erau înscrişi zece prieteni de-ai săi .  La 23 de ani, Liviu a devenit primul maestru recunoscut de federaţia Internaţionala de Karate Ghosin Do.

Fiica sa studiază... japoneza

“În acea perioadă, după facultate trebuia să alegem un oraş unde să facem câţiva ani practică. Fratele meu a ajuns în Râmnicu Vâlcea înaintea mea, şi mi-a zis că aici se găseşte mâncare în magazine, nu ca în Craiova sau alte oraşe. Aşa erau vremurile atunci! Am absolvit facultatea prntre primi şi am putut să-mi aleg acest oraş”. Este căsătorit cu Silvia şi are o fetiţă, studentă la Univesitatea de Litere, din Bucureşti, specializarea japoneză-germană.

Instructor la Interne şi Armată

După 1990, Liviu Bădescu a lucrat ca instructor în cadrul Institutului Militar de la Vâlcea, dar şi în alte servicii. ”Spiritul artelor marţiale nu mai este la fel de puternic ca înainte de Revoluţie. A devenit un bussines, un mijloc de a face bani. Instituţiile statului trebuie însă ajutate” a spus maestrul. În 2001 a înfiinţat Federaţia Română de Karate şi Aiki GoshinDo, continuând să îsi perfecţioneze conoştinţele pentru a le transmite şi altor elevi de-ai săi. Ca să atragă cât mai mulţi iubitori de arte marţiale, a scris pe această temă, trei cărţi,care au şi văzut lumina tiparului.

Mă antrenez la birou cu un manechin din lemn

În prezent, inginerul are propria firmă de pază şi protecţie, dar are şi alte preocupări. Biroul său este impodobit de poze şi diplome obţinute la demonstraţii din lume, dar şi fotografii cu maeştrii alături de care şi-a perfecţionat cunoştinţele. ”Când am timp mă antrenez la birou timp de două ore, cu un manechin de lemn.  Antrenamentele sunt grele, dar o roată nu merge doar cu o spiţă” a spus Liviu Bădescu.


Întrebări şi răspunsuri:
 Se poate învăţa arte marţiale din cărţi?
Categoric nu. Cărţile sunt instrumente care să îţi deschidă apetitul pentru studierea artelor marţiale, a stilurilor d eluptă  dar şi pentru cunoaşterea  tradiţiei altor popoare. Existenţa unui maestru care să te înveţe este obligatorie.

Aveţi vreun idol în artele marţiale?
Eu nu am avut niciodată idoli, am avut maeştrii, care mi-au ghidat întodeauna paşii pentru o evoluţie interioară. Printre aceştia se numără nume “grele” precum Takeshi Sawada, Andre Batille,  Geyne Reid, Shizuya Sato.

Ce-i place
Am diplomă de profesionist în fotografie şi îmi place să fac multe poze oriunde mă duc cu familia, pe care le ilustrez pe site-ul meu personal. Îmi place, de asemenea, să înot, să sar cu paraşuta sau sa trag cu arma de foc.
Ce nu-i place
Ipocrizia oamenilor, lipsa de onestitate şi onoare. Din păcate, pământul este plin de aşa ceva. Mă întristează când vad oamenilor care nu protejează mediului înconjurător. Toată lumea aruncă gunoaie peste tot, fără să îi pese de natură.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite