Râmnicu Vâlcea: Infractorii sunt prinşi cu ajutorul calculatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa amprente, infractorii pot fi identificati doar în câteva minute oriunde s-ar afla. Politistii vâlceni au renuntat la lupa dactiloscopica cu picior si folosesc radiatiile în infrarosu, videocamera si coputerele.

În birouri modeste, cu fisete “antice” din tabla, în spatele calculatoarelor, o mâna de politistii de la Serviciu Criminalistic îsi vad de treaba lor. Lucreaza... în foc continuu, cum se spune, iar seful Servicului Criminalistic, din Inspectoratul Judetean de Politiei (IPJ) Vâlcea, cms sef Valentin Vladoi este un om asezat, meticulos. “Le-am spus subordonatilor mei ca nu o sa tip niciodata la ei, ca exista alte metode la care sa apelez daca nu-si fac treaba. Si chiar au înteles si suntem o echipa închegata”. Criminalistilor li se mai spune si... “martieni” datorita costumelor albe pe care le îmbraca atunci când au evenimente foarte grave, cu faptasii necunoscuti. Ei sunt “furnicile” care aduna, examineaza, interpeteaza probe judicare  pentru a-i descoperi si prinde pe infractori. “Tehnica a evoluat foarte mult, iar sistemele moderne folosite ne permit sa descoperim autorul unei infractiuni, dupa amprente, chiar când ne aflam cu laboratorul mobil în vârf de munte si-l alimentam de la generatorul propriu”, ne-a spus cms. sef Vladoi.


S-a dus vremea lupei dactiloscopice cu picior


Pâna nu demult (1998), descoperirea unui infractor dupa amprente era o munca anevoioasa. “Aceasta este lupa dactiloscopica cu picior cu ajutorul careia luam sute de fise la verificat, în speranta ca vom gasi infractorul dupa amprenta pe care noi am ridicat-o. S-a dus, însa, vremea ei! Aici mi-am distrus ochii. Acum, urma digitala se compara cu amprentele aflate într-o baza de date, pe calculator si tot calculatorul îti o lista cu amprentele asemanatoare si este mult mai usor sa verifci. Bineânteles ca politistul este cel care face identificarea si nu calculatorul ”, a spus coms. sef  Vlodoi. Programul calculatoareul îti poate da 100 sau chiar 200 de urme, iar multi infractori voiajori pot fi descoperiti si prinsi în alte judete decât cele unde au comis infractiunea. “Am avut situatii când desi faptele s-au produs în judetul Olt, iar autorul era din acelasi judet, noi l-am identificat”, a spus seful criminalistilor vâlceni.


Dromomanii, descoperiti cu... calculatorul
De la fostul vaporizator cu iod, cu care se prelevau urmele latente, folosit pe principiul reactiei de culoare a iodului la contactul cu clorura de sodiu, acum, “martienii”, ce poarta ochelari de protectie la cercetare,  folosesc lampile cu radiatii ultravioleta, sursele de lumina de tip polilight, ori laserul. Pentru descoperirea urmelor în radiatii infrarotii se utilizeaza un ansamblu compus din videocamera si ecran, compatibile în spectrul infrarosu. Cum criminologia a statuat ca, deocamdata, nu s-au nascut oameni care sa aiba aceeasi amprenta digitala, tehnicile criminalistice fac viata grea infractorilor. “Am avut situatii când un hot care purta mânusi, am putut sa-i relevam amprenta, pentru ca în momentul când a sarit de pe balcon, aceasta i s-a rupt”, a spus cms. sef Vladoi. Tehnica criminaslistilor îi ajuta pe acestia sa-i descopere, tot cu ajutorul calculatorului, pe... dromomani, oamenii neidentificati initial, decedati în diverse împrejurari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite