Râmnicu Vâlcea: Daniel Cazacu. Jandarmul care sculptează în lemn şi piatră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A făcut stemele heraldice în mozaic şi ipsos de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vâlcea, a realizat statuia lui Grigore Ghica din faţa instituţiei dar şi statuete ale marilor domnitori români.

Plutonierul jandarm Daniel Cazacu, de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vâlcea vine dintr-o familie în care mama lui a cochetat cu desenul. „Pe vremuri, mama era vitrinier decorator şi orna vitrinele din magazinele de odinioară. Am desenat de mic, iar pe la vârsta de 11 ani, prin clasa a V-a, desenele mele în creion sau tempera erau remarcate de profesoara de desen de la Şcoala nr. 2 din Râmnicu Vâlcea şi erau expuse la Cercul de desen ”, povesteşte jandarmul. Între desen şi sculptura pe care avea să o facă mai târziu, jandarmul crede că este o legătură indisolubilă. „Nu poţi face desen fără să ai o viziune în spaţiu, la fel cum nu poţi face sculptură fără să ai habar de desen” , spune sculptorul.


Sculptura e ceva din sufletul meu


Secretul reuşitei în sculptură are câteva reguli clare. „Trebuie să ai imaginaţie, să să-ţi placă ceea ce faci şi să stăpâneşti foarte bine arta. În sculptură ai greşit nu mai poţi şterge, ca-n desen. Sculptura pe care o fac exprimă starea în care mă aflu, e ceva din sufletul meu” , povesteşte Daniel. Cât despre lucrările realizate de el până acum, de ordinul câtorva sute, nu le-a comercializat niciodată, le-a oferit prietenilor, celor dragi sufletului său. Problema materiei prime este una extrem de serioasă. Dacă lemnul fie de cireş, nuc sau paltin îl mai găseşte prin păduri, piatra este destul de greu de găsit. „Trebuie să o lucrezi cu mare atenţie, dacă nu ai ales-o bine şi are fisuri este posibil să-ţi crape. În Vâlcea nu este piatră bună pentru sculptură. Cei mai buni sunt... bolovani din zona Orăştie” . Dincolo de stemele heraldice ale Jandarmeriei realizate, una în relief, din ipsos şi cealaltă din mozaic, făcută pe perete, de statuia lui Alexandru Ghica, din faţa IJJ Vâlcea, Daniel Cazacu a făcut statuete cu mari domnitori precum Ştefan cel Mare, Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza.


Natura cel mai desăvârşit sculptor


Când simte nevoia să se relaxeze, Daniel iese în natură, undeva în marginea pădurii. Adună tot ce i se pare interesat. O piatră găurită într-un anume fel, o rădăcină de copac. „În natură n-o să găseşti două lucruri identice. Natura este cel mai desăvârşit sculptor de la care avem foarte multe de învăţat”, spune jandarmul care a studiat sculptura cu prof. Traian Boicescu. Fără să ştie că va deveni jandarm de carieră, prima sa lucrare în timpul Liceului de Artă a fost un basorelief lucrat în marmură, care reflecta o scenă de luptă. „Dacă nu ai chemare nu este bine să te apuci de sculptură. Iar ca să faci artă în ziua de astăzi îţi trebuie un suport material”, a spus plt. jandarm care îşi petrece cea mai mare parte din timpul său liber fie cu dalta şi ciocanul în mână, fie creionând schiţe pentru următoarele sale idei de creaţie.


Întrebări şi răspunsuri


Ce-şi doreşte sculptorul de la viaţă?


D.C. Vreau să am destul timp să pot lucra, pentru că numai în atelier artistul poate să-şi arate valoarea. Sculptura este pentru mine o chemare şi nu-mi găsesc liniştea până nu creez ceva. Un artist nu se naşte peste noapte ci el este mistuit de profunde căutări.


De unde îţi iei materia primă?


Ce-mi place


„Vreau să lucrez în linişte în atelierul meu. Acolo mă relaxez cel mai bine! Îmi place enorm să fac excursii în natură, să... „ies în verde” şi să admir ceea ce natura modelează”.


Ce nu-mi place


„Evit foarte mult aglomerările urbane şi de orice natură. Nu vreau gălăgie în jurul meu, iar în atelier îmi pun până şi telefoanele pe silenţios şi nu răspund decât dacă dacă le consider foarte importante”.
Profil
NĂSCUT
17 februarie 1977, la Frânceşti-Vâlcea
STUDII
Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Râmnicu Vâlcea
EXPERIENŢĂ
A expus sculptură la liceul unde a învăţat dar şi în holurile jandarmeriei
IDEALURI
Vrea să se autodepăşească şi nu este zi în care să nu facă o schiţă sau să creeze în atelierul său de sculptură.

D.C. Dacă găsirea lemnului cel mai bun nu este o problemă aşa de serioasă, piatra în care lucrez nu se găseşte aici în judeţ. Cea mai bună piatră este în zona Orăştie, aşa că este o problemă foarte serioasă ca să fac rost de o ea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite