Râmnicu-Vâlcea: Cosmina Crăcană ,micuţa „Maria Lătăreţu” a Olteniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzica populară este viaţa ei şi nu ar putea să trăiască fără să cânte. Deşi în oraşul  unde învaţă nu are un profesor de muzică, a câştigat o mulţime de premii şi concursuri de folclor.

Micuţa Cosmina Crăcană cântă cu foc de la vârsta de trei anişori, când dintr-o întâmplare, a mers cu părinţii la Clubul Copiilor din Horezu. Mama ei şi-a dorit foarte mult ca fiica să meargă acolo pentru a învăţa să danseze, numai că, Dumnezeu a avut alte planuri pentru ea. Fetiţa ţopăia într-una şi se acompania singură, cântând de răsuna sala de repetiţie. Ulterior, părinţii au înţeles că adevăratul talent al copilului lor era glasul minunat pe care îl avea şi au decis să o lase să se orinteze spre folclorul românesc.

Talent moştenit de la bunicul matern

„Cosmina a moştenit acest har de a cânta de la tatăl meu, care pe vremuri făcea parte dintr-o formaţie de lăutari, celebră în zona Horezului şi nu numai. «Ilincii» cum erau ei numiţi, cântau la nunţi şi botezuri şi mergeau la spectacole în toată ţara”, a povestit mama Cosminei. Deşi are numai 12 ani, Cosmina se poate mândri cu un palmares bogat, ea reuşind să câştige o mulţime de premii  şi concursuri. Cele mai cunoscute festivaluri de folclor la care a participat sunt „Mugur de Fluier”  şi „Rapsodia Românescă”. De asemenea, este nelipsită din lista invitaţilor la emisiunile cu specific tradiţional românesc de la posturile Favorit şi Etno Tv.

Cosmina Crăcană, o autodidactă

Din păcate, micuţa nu are un profesor bine pregătit care să o ajute să se inţieze în tainele folclorului românesc. Ea învaţă singură notele muzicale şi toate melodiile pe care ulterior le prezintă în spectacole şi la concusuri.„Nici nu vă închipuiţi cât munceşte şi cât învaţă singură. I-am cumpărat şi o orgă, iar acum învaţă melodiile pe note şi se acompaniază singură. Este foarte ambiţioasă, dar ar avea nevoie de un profesor de muzică care să lucreze mai mult cu ea. Din păcate, momentan, nu este nimeni aici la Horezu, dar în curând va marege la Râmnicu Vâlcea pentru a se pregătii cu cineva de la Liceul de Artă”, mai spune mama Cosminei. În ciuda acestor greutăţi, Cosmina Crăcană se poate mândri cu o voce dumnezeiască datorită căreaia a fost numită „Micuţa Maria Lătăreţu” a Vâlcii. Fetiţa îşi doreşte să ajungă o mare cântăreaţă de muzică populară şi să ducă taina cântecului românesc peste mări şi ţări. În viaţa de zi cu zi, la şcoală, copila urmează cursurile unei clase cu profil sportiv pentru că este o fire activă, care nu poate sta locului nicio secundă. „Mă trezesc dimineaţa cântând, iar apoi cântecul mă însoţeşte peste tot: cânt în baie, la duş, cânt când mă pregătesc de şcoală, când o ajut pe mama prin gospodărie... Uneori, îi înnebunesc pe ai mei cu cântatul! La şcoală, la orele de sport alerg şi le cânt colegilor cele mai frumoase melodii din folclor”, poveşte Cosmina. 

Întrebări şi răspunsuri

Cum te vezi peste câţiva ani, o mare cântăreaţă sau făcând altceva?
Îmi doresc din tot sufletul să le calc pe urme Mariei Lătăreţu şi Ileanei Sărăroiu, pe care le admir şi le iubesc. Sper să ajung să fac în viaţă măcar jumătate din cât au reuşit aceste doamne.

Cum se îmbină sporul cu muzica populară?
Foarte bine. Eu sunt un copil mai agitat, iar energia mi-o consum prin sport şi muzică. Părinţii mei spun adeseori că sunt un „băieţoi de fetiţă”.

Ce-i place

••Îi place mult natura şi să meragă alături de tatăl ei, care este pădurar, prin păduri, să cutreiere munţii şi să vadă cum sunt vânate animalele.

Ce nu-i place

••Zâmbeşte şăgalnic şi spune că nu-i place să fie înşelată de vânzătoarele de la magazin, care văzând-o mai mititică, au impresia că o pot „prostii” mai uşor. De asemenea, nu îi place când o pune mama să facă curat în camera ei, dar se conformează pentru că îşi iubeşte părinţii foarte mult.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite