Râmnicu-Vâlcea: Cărţi de patrimoniu expuse la Biblioteca Judeţeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna Naţională a Bibliotecarilor a debutat ieri la instituţia din Râmnicu Vâlcea cu „Ziua Porţilor deschise”, unde publicul larg a avut acces la o expoziţie de carte de patrimoniu şi ex-librisuri.

Două săli ale Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” (BJAI) găzduiesc expoziţii inedite de carte de patrimoniu şi exlibrisuri cu ocazia „Săptămânii naţionale a bibliotecarilor şi bibliotecilor din România”.  Ieri, începând cu ora 10.00, în sala de expoziţii instituţiei de cultură a fost deschisă expoziţia ex-libris concomitent cu prezentare de carte de patrimoniu din sala de lectură. Râmnicenii pasionaţi de cărţi vechi au putut vizita cele două săli până la orele 19.00. „În colecţia bibliotecii sunt 36 de cărţi de patrimoniu, pe care cei interesaţi le pot vedea expuse. Cea mai veche dintre acestea este „Cazania- Carte de învăţătură”, tipărită în anul 1643 la Iaşi”, ne spune Corina Bedreagă, purtătorul de cuvânt al BJAI.  Tot ea mai arată că în colecţiile bibliotecii sunt în total 13.700 de volume valoroase, ce însă nu pot fi expuse.

Ex-librisuri valoroase

Sala de expoziţii a instituţiei de cultură de pe strada Carol mai găzduieşte, tot cu ocazia „Zilelor porţilor deschise”, şi o serie de ex-librisuri valoroase, adunate de-a lungul timpului de către bibliotecarii vâlceni. „Ex-librisul este o formulă de identificare a proprietarului unei cărţi şi au fost folosite de către colecţionarii împătimiţi. El poate veni în multe forme diferite, ca sigiliu, ori ştampilă pe care proprietarul o aplică pe carte”, explică purtătorul de cuvânt al Bibliotecii. În total, colecţia cuprinde 1372 de asfel de exponate,dar au fost arătate publicului cele mai importante.

Vlad Tepeş”, admirat de vizitatori

Zeci de vizitatori au trecut ieri prin cele două expoziţii ale Bibliotecii şi au admirat lucrările expuse de către angajaţi. „Cel mai admirat obiect expus a fost ex-librisul gravat cu figura domnitorului Vlad Ţepeş pentru că este şi cel mai inedit din toată expoziţia. Vizitatorii pot găsi ex-librisuri cu reprezentări a unor compozitori celebri, ca Mozzart, ori a clasicilor literaturii universale precum Shakespeare”, mai spune Corina Bedreagă.  Organizatorii expoziţiilor mai spun că în zilele următoare se aşteaptă la mai mulţi vizitatori, şi din rândul elevilor.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite