Râmnicu Vâlcea: Alina Dăscălescu - Prima femeie jandarm din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Alina Dăscălescu - Prima femeie jandarm din judeţ
Râmnicu Vâlcea: Alina Dăscălescu - Prima femeie jandarm din judeţ

A făcut parte din prima promoţie de femei-jandarm, iar în urma mediei obţinute a fost a treia, pe ţară, la repartiţie. Crede că o carieră militară pot face şi bărbaţii dar şi femeile.

Pentru Alina Dăscălescu armata a fost o provocare. Venea dintr-o familie în care tatăl, subofiţer în Ministerul Apărării Naţionale, a impus regula „demnităţii” în rândul tuturor celorlalţi membrii. După absolvirea liceului s-a înscris la un Colegiu de Administraţie Publică, din Craiova şi urma să facă apoi o facultate tot de profil. „La Şcoala de Jandarmi «Grigore Alexandru Ghica» din Drăgăşani, a fost pentru prima oară când s-au admis să fie înscrise şi fete. Am concurat, am luat examenul şi m-am numărat printre primele  zece femei jandarmi din ţară care am absovit această şcoală, promoţia 2006”, povesteşte, milităreşte, sg. maj. Alina Dăscălescu.


Soţul,  jandarm de elită la Antiterorism


Ca orice început de nouă carieră, şcoala de jandarmi de la Drăgăşani i-a dat destule... emoţii. „Să faci înviorare la ora şase dimineaţa, instrucţie militară de front, trageri, să te obişnuieşti cu profesorii, să înveţi discipline precum «tactica jandarmeriei», n-a fost deloc uşor. Până la depunerea jurământului nu aveam voie acasă şi venea mama să-mi aducă pachetelul la poartă”, povesteşte Alina. Am întrebat-o cum este să „supravieţuieşti” printre bărbaţi, ştiut fiind faptul că misoginismul multora este evident. Se relaxează şi răspunde cu umor. „Băieţii s-au purtat frumos cu noi şi apoi, din 150 de băieţi câţi erau pe serie, plus cei de la anul următor, aveam de unde alege unul. Şi am ales! Soţul meu, Florin Gabriel, era tot elev, însă cu un an mai mare. Un an de zile ne-am tatonat până să devenim prieteni şi apoi am întemeiat un cămin fericit”, îşi aminteşte Alina. De fel din Botoşani, Florin este  acum unul dintre cei mai buni luptători din Detaşamentul Mobil, Grupa Antitero, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea, iar Alina lucrează la Seviciul Resurse Umane din acelaşi inspectorat. 


Fetele pot face ceea ce fac şi bărbaţii


„Învăţam împreună pentru examene şi la un moment dat a început o concurenţă acerbă. Trebuia să prindem Vâlcea, la repartiţie. Eu am terminat a doua, iar el al treilea”. Acum, Alina Dăscălescu se ocupă de dosarele tinerilor care vin să se înscrie fie la Academie, fie la şcolile de subofiţeri de la Drăgăşani şi Fălticeni, pentru a deveni jandarmi. „Mă bucur când fetele aleg o carieră militară, deşi constat că puţine se înscriu, dar mai multe decât s-au înscris anul trecut. La prima vedere este o profesie pentru bărbaţi. Am dovedit însă că şi fetele pot face ceea ce fac bărbaţii şi se pot ridica la nivelul lor. Cu eforturi mai mari şi în altă unitate de timp”. Soţii Alina şi Florin Dăscălescu sunt studenţi la Drept şi au toate şansele să devină ofiţeri de elită ai Jandarmeriei.
 Întrebări şi răspunsuri


De ce ai ales, ca femeie, o carieră militară?


A.D. Tatăl meu a fost subofiţer în Ministerul Apărării Naţionale, aşa că, din familie am ştiu ce înseamnă un stil de viaţă cazon. Dacă n-aş fi urmat această şcoală, aş fi terminat Administraţie publică şi acum eram vreun fruncţionăraş într-un birou, lucru care m-ar fi nemulţumit.


Care au fost cele mai grele momente din viaţa carieră?


A.D. Începutul şcolii militare a fost mai greu decât mă aşteptam. Profesori pe care nu-i cunoşteam, iar printre sutele de băieţi de la şcoală, eram doar zece fete. Ca mă trezeam dimineţa şi făceam înviorare mi se părea un lucru nu tocmai plăcut.


Ce-ţi place?
Încă din perioada liceului, am absolvit Colegiul Alexandru Lahovari, mi-au plăcut şi îmi plac  mult limbile străine şi vorbesc curent engleză şi franceză. Dincolo de orele de pregătire fizică de la serviciu, alerg în fiecare seară.
Ce nu-ţi place?
Nu-mi place minciuna, nu-mi place să fiu linguşită şi sunt foarte directă şi spun lucrurile tranşant. Ştiu să mă opresc atunci când trebuie, înainte, cum se spune, de a „sări calul”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite