Rămăşiţele eroilor, găsite pe Dealul Crucii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupurile celor trei partizani executaţi în 1949 de comunişti au fost căutate după şaizeci de ani. Acţiunea de cercetare a început astăzi, fiind demarată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, pe Dealul Crucii, în Nepos.

Ioan Leonida Bodiu, Ioan Ştefan Burdeţ şi Toader Dumitru au fost împuşcaţi, fără a fi judecaţi, în 8 iulie 1949, pe un deal din Nepos, după ce, timp de mai multe luni au fost torturaţi în beciurile Securităţii din Bistriţa.

Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR), cei trei făceau parte şi conduceau un grup de partizani din Munţii Rodnei, autointitulat Garda Albă. La şaizeci de ani de la asasinare, un grup de experţi de la IICCR a găsit locul gropii în care au fost aruncaţi cei trei şi a demarat procedurile de deshumare. Echipa de investigaţii, condusă de Mariu Oprea, preşedintele IICCR a început căutările, la solicitarea rudelor a doi dintre cei ucişi: Leonida Bodiu, nepotul lui Ioan Leonida Bodiu, şi al lui Dumitru Dumitru, fiul lui Toader Dumitru. Potrivit arheologului Gheorghe Petrov, unul dintre membrii echipei de căutare, identificarea locului mormântului colectiv a fost îngreunată de izolarea şi lipsa de accesibilitate a zonei.

O jumătate de deceniu de la crime

Potrivit site-ului „Procesul Comunismului”, Ioaniţoiu Bodiu, şeful grupului Garda Albă, a fost „învăţător în Poiana Ilvei. În 1948 a înfiinţat organizaţia „Garda albă”. Mâine, după finalizarea acţiunilor de deshumare, preotul din localitatea Nepos va ţine o slujbă în memoria celor trei victime ale prigoanei comuniste.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite