“Rămân! Trebuie să trăiţi cu opinia mea!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Severin, in timpul discursului de la Fundatia Europeana Titulescu
Adrian Severin, in timpul discursului de la Fundatia Europeana Titulescu

Europarlamentarul Adrian Severin, acuzat de fapte de corupţie, a oferit o adevărată capodoperă românească. Din calitatea sa de academician, acesta a conferenţiat despre "excepţionalismul corupţiei româneşti"

Pot să jur cu mâna pe Cartea Sfântă că lucrurile s-au întâmplat întocmai. Ştiu, este foarte puţin probabil ca evenimentele ce urmează a fi enumerate în continuare să pară reale oamenilor întregi la minte. Mai probabil, acestea ar putea părea desprinse, cel mult, din năucirile unei minţi bolnave sau cu o imaginaţie peste normă.

Şi totuşi, europarlamentarul român Adrian Severin, cel care în urmă cu nouă luni părea pierdut definitiv într-un scandal de corupţie, s-a prezentat ieri liniştit la sediul Fundaţiei Europene Titulescu. A fost întâmpinat de un tânăr, îmbrăcat într-un pachet uriaş de ţigări, asemeni mascotelor promoţionale pe care le mai vedem prin oraş. Undeva, pe burtica simpaticului personaj scria însă, într-un fericit joc de cuvinte, "Furatul ucide". Domnul Severin l-a salutat politicos şi a intrat semeţ în clădirea fundaţiei, măturând frunzele uscate de prin curte cu paltonul său lung şi negru. A urcat cele două rânduri de trepte, încurajat de licărul optimist al unui auditoriu cu o medie de vârstă destul de ridicată şi, asemeni boxeurilor, s-a retras într-o cămăruţă cu o intrare separată în marea sală de dezbateri.

După zece minute de pregătiri temeinice a ieşit galben la faţă, însă pregătit de meciul decisiv: bătălia cu istoria, cu preconcepţiile, cu regionalismul rural al românilor, cei care, după propria formulare, "consideră un om acuzat, înainte de stabilirea vinovăţiei". S-a aşezat liniştit sub privirile stupefiate ale ziariştilor prezenţi, în ochii cărora se putea citi o stare aflată la graniţa dintre deznădejde şi glumă proastă. A fost introdus ca "profesor-doctor Adrian Severin". După care s-a mai auzit un verb, rostit de preşedintele fundaţiei: "vă va edifica". Aşa începe povestea ireală despre care pomeneam mai devreme.

Nimic "ilegal sau anormal"
Pe scurt, faptele stau aşa. În martie 2011, Parlamentul European deschidea o anchetă oficială pentru stabilirea vinovăției în acuzațiile de corupție care se aduceau la adresa a trei parlamentari. Ziarul britanic "The Sunday Times" realizese o investigație jurnalistică sub acoperire în urma căreia trei europarlamentari declarau că sunt de acord să susțină amendamente la legislația europeană, în schimbul primirii unor sume de bani. Unul dintre aceştia era Adrian Severin. Adrian Severin a și facturat cu 12.000 de euro firma de lobby, după care a fost sunat de editorul publicației și i s-a explicat în ce situație se află. Politicianul român a susținut că nu a facut nimic „ilegal sau anormal".

Noiembrie 2011. Adrian Severin este invitat de către Fundaţia Europeană Titulescu, patronată de Adrian Năstase, să susţină "o conferinţă academică" cu următorul titlu, (de ce să nu recunoaştem?) absolut spectaculos: "Istoria şi mitologia excepţionalismului corupţiei româneşti". De altfel, profesor-doctorul Severin şi-a început şirul ideilor cât se poate de academic: cu o introducere. Concret, potrivit domniei sale, ideea acestui discurs a fost dată de reacţiile adverse ale "colegilor europarlamentari", cei care vorbesc despre România ca "o ţară a corupţiei totale". Încercând să elucideze geneza acestei concepţii, Adrian Severin a plonjat generos în filosofia, sociologia, şi istoria neamului românesc. Ce a urmat poate fi oricând citat şi dat ca exemplu liceenilor în a căror programă apare "Logica". Preferabil, la capitolul "Sofisme teribile".

Câteva consideraţii filosofice
Dată fiind lungimea discursului domnului Severin, dar şi abundenţa incredibilă de idei puse de dânsul în discuţia audienţei, ne vom mărgini aici să prezentăm doar câteva fragmente din cuvântare, credem noi, extrem de relevante.

"Românii nu posedă o genă a corupţiei". Un superb excurs antropologic în istoria pre-modernă, modernă şi post-modernă a românilor.

"Legea este adecvare sau inadecvare la real, nu este vorba despre ce e bine şi ce e rău". O demonstraţie a cunoştinţelor europarlamentarului român despre şcoala empirică britanică. Ce-i drept, domnul Severin a omis să precizeze (probabil din cauza timpului prea scurt ce-i fusese alocat) că, în etica empirică, adecvarea la real este trecută în zona moralităţii tocmai prin aplicarea categoriile de "bine" şi de "rău".

"Pentru unii, tâlhăria este haiducie. Pentru alţii, haiducia este tâlhărie". O altă superbă demonstraţie de logică, în sprijinul demonstrării ideii că, pentru unii oameni tâlhăria este sinonimă cu haiducia.

"Ortodoxismul românesc şi laicitatea sa care nu este instrinsecă" şi "Amestecul civilizaţiilor diferite în practica formelor fără fond". Fragmente din care, ca să fim sinceri, n-am înţeles prea multe.

"Nu ignoraţi corupătorii din Europa! Nu fac decât să destrame ţesutul naţional". Această idee, extrem de interesantă, nu a putut fi însă dezvoltată până la capăt. În sală a început să se audă, în surdină la început, treptat din ce în ce mai tare, fragmentul audio al negocierii dintre Adrian Severin şi reporterul britanic. Autoarea acestui act revoluţionar, o reprezentantă a unui ONG, a fost evacuată din sală şi invitată "să dea declaraţii în curte". De nervi pentru incidentul ce a pereclitat dezbaterea academică, un domn i-a ridicat pe toţi ziariştii aşezaţi pe o masă, sub pretextul că "zgârâie mobila".

Neamul românesc rezistă
Galben la faţă în continuare, dar la fel de liniştit, domnul Adrian Severin şi-a continuat discursul pentru încă o jumătate de oră, după care, mărimimos, a dat cuvântul pentru exact şase întrebări. Dintre acestea, una s-a referit la posibila greşeală a României de a cere intrarea în UE sub orice condiţii impuse, una a fost despre Roşia Montană (aici domnul Severin s-a scuzat, afirmând că nu este pregătit în domeniu), iar alte patru pesoane l-au chestionat asupra a trei lucruri: cum mai este domnia sa europarlamentar după tot scandalul de corupţie, de ce vorbeşte dumnealui despre corupţie şi ce părere crede dânsul că au românii despre prelegerea sa.

În ceea ce urmează îi vom da cuvântul domnului Adrian Severin, ale cărui cuvinte sunt dincolo de orice interpretare. Pur şi simplu, trebuie citat. "Revoluţia morală pe care o cereţi este foarte bună, dar nu uitaţi că şi naziştii au cerut aşa ceva. De nouă luni, nimeni nu a furnizat nicio dovadă asupra vinovăţiei mele. Lumea asta, în care arunci aşa cu acuzaţii, asta nu este lumea mea. Lumea pentru care am luptat. Dacă e ceva de care să fiu trist este că românii nu m-au susţinut. Uitaţi, colegul spaniol acuzat a fost susţinut de colegii săi şi astăzi toată lumea crede că nu a fost nimic acolo. Aşa că rămân. Trebuie să trăiţi cu opinia mea. Nu mă puteţi exclude, decât fizic. Prin rezistenţa mea contribui la imaginea că România nu se lasă. Altfel, naţiunea română se va prăbuşi definitiv".

În acest punct, o domnişoară studentă a încercat să mai pună o întrebare. "Şterge-ţi mucii copilă!", "Lăsaţi-ne dracului în pace!" şi "În piaţă cu voi, nu la dezbaterea noastră academică!", au fost reacţiile din partea auditoriului. Ceea ce înseamnă că domnul Severin are dreptate. O parte, chiar şi foarte mică a românilor, precum cei veniţi să-i asculte discursul, vor rămâne permanent mândri şi liberi. Iar această parte a naţiunii nu se va destrăma niciodată.


"Corupţia este similară peste tot. Numai la români trebuie să aibă un caracter excepţional".

"Să nu lăsăm România să fie izolată ca o aberaţie"

"Am fost acuzat, printr-o înscenare ordinară, de nişte lucruri pe care nu le-am făcut. M-au acuzat nişte huligani din grupul Murdoch".

Adrian Severin,
europarlamentar român

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite