Raluca + New York = 600 milioane $

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 27 de ani, tânăra din România are pe mână sume imense la Goldman Sachs. A absolvit Universitatea din Chicago şi s-a ales nu cu una, ci cu două specializări: Economie şi Studii Politice

La 27 de ani, tânăra din România are pe mână sume imense la Goldman Sachs.

A absolvit Universitatea din Chicago şi s-a ales nu cu una, ci cu două specializări: Economie şi Studii Politice Internaţionale. Şi la final de facultate, a primit recunoaşterea muncii ei: distincţia Phi Beta Kappa, acordată studenţilor care termină cu cele mai bune medii, în toată ţara, şi cu diploma Student Marshall, pe care o primesc tinerii cu rezultate academice extraordinare şi contribuţie în campus. Astăzi, e analist de investiţii în cadrul Goldman Sachs, cea mai importantă bancă de investiţii din New York. Şi zice cu mândrie că răspunde pentru 600 milioane de dolari...

Secretul succesului a rămas un mister pentru mulţi oameni care au încercat să-l găsească, însă nu şi pentru ea. Mărturiseşte cu francheţe că succesul ei a venit pentru că "am avut iniţiativă, am muncit foarte mult, am oferit loialitate şi onestitate". Numele ei este Raluca Mihăilă, o bucureşteancă ce a urmat
cursurile de matematică-fizică la Colegiul Mihai Viteazul.

Pasiunea pentru limba spaniolă a fost "responsabilă" pentru traiectoria Ralucăi. "Când eram în clasa a IV-a am început să învăţ spaniola, limbă care a reuşit să mă fascineze datorită profesoarei mele, doamna Georgeta Vantiu. Rezultatele nu au întârziat să apară şi am reuşit să câştig premiul I, în liceu, la olimpiada naţională". A avut ambiţia nebună de a învăţa şi de a urma cursurile Universităţii din Chicago, Illinois, unde a terminat două specializări: Economia şi Studiile Politice Internaţionale.

"Am terminat universitatea cu distincţia Phi Beta Kappa, acordată studenţilor care terminau cu cele mai bune medii în toate Statele Unite, precum şi cu Student Marshall, cea mai înaltă distincţie pentru medii şi contribuţie în campus", povesteşte Raluca, mândră nevoie mare.

"Nu ai timp să te gândeşti dacă te-ai adaptat sau nu"
La 27 de ani, e analist de investiţii pentru grupul Principal Strategies în Banca de investiţii Goldman, Sachs & Co. Aici, după numai un an de zile, i s-a oferit o poziţie mai mare în piaţa nord-americană, având o mai mare răspundere, independenţă şi posibilitatea de a contribui la profitul firmei.

"Am câştigat respectul colegilor şi am avut o traiectorie mult mai rapidă decât dacă eram unul dintre mulţii analişti de pe piaţa nord-americană".

E plecată în New York de opt ani de zile şi spune că a învăţat, în tot timpul ăsta, un lucru foarte important: că ţi se deschid multe portiţe dacă excelezi măcar într-un singur lucru. Chiar dacă acesta pare, pentru moment, neînsemnat şi fără viitor. Când a luat decizia de a urma facultatea în Statele Unite nu s-a gândit, de pildă, că există posibilitatea de a nu se acomoda la traiul vieţii de peste Ocean.

"Facultatea în Statele Unite este complet diferită: se munceşte mult mai mult, se citeşte foarte mult, o medie de 200-300 de pagini pe zi, în fiecare zi a săptămânii, şi se fac mult mai multe teme. Aşa că nu prea ai timp să te gândeşti dacă te-ai adaptat sau nu: le faci sau nu le faci", povesteşte Raluca.

10 ore pe zi practică

Pentru a avea rezultate bune, tânăra petrecea foarte mult timp învăţând, pentru că engleza era a doua sa limbă străină. Dar ăsta nu a fost singurul sacrificiu pe care a fost nevoită să-l facă.
Pentru a căpăta experienţă, a lucrat o vară întreagă gratis, câte 10 ore pe zi pentru o profesoară de drept de la University of Chicago, ajutând-o în cercetare, în loc să se ducă în vacanţă.

Nici când a fost angajată de renumita companie Goldman Sachs nu s-a lăsat mai prejos. A fost nevoită să înveţe foarte multe din mers, pentru că urmase economia, nu finanţele. "Stăteam multe ore la servi-
ciu, inclusiv weekendurile, pentru că eram mai puţin eficientă decât cei care cunoşteau deja toate conceptele financiare", ne mărturiseşte Raluca.

Răspunde pentru 600 milioane de dolari

Românca se ocupă cu evaluarea unor industrii specifice (în acest moment, piaţa imobiliară şi o secţiune a serviciilor de telecomunicaţii) şi identificarea companiilor listate la Bursa din New York în care să se investească capitalul companiei. "În acest moment sunt responsabilă pentru 600 milioane de dolari investiţi în mai multe companii din Statele Unite şi America Latină de către compania noastră", ne spune Raluca.
Principiul pe care ea îl foloseşte este acela de a găsi companii pe care piaţa le evaluează prea mult sau prea puţin faţă de potenţialul lor pe termen lung şi astfel să se ia o poziţie corespunzătoare.

În urma unei analize de piaţă, a concurenţei, a cererii şi ofertei pentru produsele companiei respective, a evoluţiei costurilor, se cumpără sau se vând acţiunile respective, cu capitalul companiei. Străinătatea este diferită din mai multe puncte de vedere şi trebuie să ai multă răbdare pentru a reuşi să te adaptezi.

"Am plecat din România cu multe prejudecăţi pentru că obişnuiam să judec după aparenţe sau origine etnică", îşi aminteşte ea. Acum se poate lăuda cu o mică reuniune a Naţiunilor Unite pentru că are colege de apartament din Turcia, Bulgaria şi Rusia, iar prietenii din facultate sunt din Columbia, Peru, Iran, India şi nu numai. "Sărbătoresc cu ei sau mănânc mâncare vietnameză într-o zi şi mexicană a doua zi.

În România nu aş fi avut posibilitatea să discut despre dezarmarea paramilitarilor în Columbia cu o prietenă columbiancă sau să plănuiesc o vacanţă la Machu Picchu, în Peru, cu o prietenă din Peru, aşa cum o fac în State", ne explică ea.

În ţară, doar la sfârşitul carierei

Ajunge în România de două-trei ori pe an, când îşi vizitează părinţii şi bunica care a crescut-o. Deşi a fost singură la părinţi şi despărţirea a fost un moment trist, familia a susţinut-o mereu pentru că "au văzut o ocazie pentru dezvoltarea mea personală şi pentru orizonturi mai largi".

Nu crede însă că tranzacţiile de amploare se pot face în ţara natală, deoarece piaţa de capital de aici nu este suficient de mult dezvoltată, dar la sfârşitul carierei visează să se întoarcă în România pentru a aplica cele învăţate de la şcoală şi de la serviciul din Statele Unite. Toate acestea doar pentru "a da înapoi celor care m-au ajutat".

Goldman Sachs, o istorie a succesului

Goldman Sachs este cea mai renumită bancă de investiţii din Statele Unite. Această firmă are o reputaţie foarte bună datorită culturii angajaţilor, care sunt consideraţi loiali şi profesionişti. Compania are profit de 10 miliarde de dolari pe an, cu numai 25.000 de angajaţi. Asta se traduce la un profit anual de 400.000 de dolari pentru fiecare salariat. Mai mult de jumătate din oamenii care lucrează în această companie sunt salariaţi care nu aduc profit, ci ajută cu infrastructura necesară în activităţile de zi cu zi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite