Raiffeisen cumpără HVB Banca pentru Locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţia îşi consolidează astfel poziţia de lider pe piaţa românească de profil La scurt timp după ce BCR BpL şi-a început activitatea pe piaţa românească, ţintind primul loc,

Instituţia îşi consolidează astfel poziţia de lider pe piaţa românească de profil

La scurt timp după ce BCR BpL şi-a început activitatea pe piaţa românească, ţintind primul loc, ceilalţi doi actori îşi unesc forţele într-o singură entitate.

Până de curând, piaţa bancară românească în domeniul locativ era împărţită între doi jucători: Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL), care şi-a început activitatea în 2004, şi HVB Banca pentru Locuinţe (HVB BpL), fondată în anul următor. La finele lui 2007, RBL deţinea o cotă de piaţă de 84,2% în funcţie de nivelul activelor, în timp ce rivalei sale, HVB BpL, îi revenea o cotă de 15,8%.

BCR BpL, concurent acerb

La începutul săptămânii trecute şi-a început însă activitatea BCR Banca pentru Locuinţe, instituţie cu planuri extrem de ambiţioase încă din primul an de funcţionare. Astfel, subsidiara integrată a BCR îşi propune pentru 2008 să ocupe primul loc în funcţie de valoarea contractelor încheiate în acest an. Cu un număr de 50.000 de contracte şi o sumă totală contractată de aproximativ 300 milioane de euro, BCR BpL vrea o cotă de piaţă de 51% pe contractele noi.

În acest context, liderul actual al pieţei, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, adoptă o nouă strategie şi îşi consolidează poziţia în piaţă prin înghiţirea HVB BpL. Raiffeisen Bank, Raiffeisen Bausparkasse şi Bausparkasse Schwäbisch Hall (acţionarii RBL) au semnat marţi acordul de preluare a HVB Banca pentru Locuinţe de la Vereinsbank Victoria Bauspar (VVB), Bank Austria Creditanstalt şi UniCredit Ţiriac Bank.

Rămâne ca acest acord să fie aprobat de Consiliul Concurenţei (CC) şi de Banca Naţională a României (BNR). VVB, acţionarul majoritar al HVB BpL, şi-a motivat mişcarea prin dorinţa de a se focaliza pe dezvoltarea afacerii din Germania.

Modelul din Cehia, aplicat şi la noi

Acelaşi plan a fost aplicat la începutul anului şi în Cehia unde VVB a vândut banca de locuinţe Hypo grupului Raiffeisen. "Vânzarea HVB BpL reprezintă o decizie strategică a VVB, de a se concentra pe piaţa germană, acesta fiind pasul logic după vânzarea unei bănci similare în Republica Cehă la începutul acestui an", a declarat Ludwig Roth, membru al Directoratului la VVB şi HVB BpL.

În acest context, Raiffeisen a considerat că este un moment prielnic de a-şi consolida poziţia pe această nişă, mai ales în condiţiile intrării pe piaţă a unui nou concurent. "Considerăm că aceasta este o oportunitate pentru noi de a confirma angajamentul pe termen lung faţă de conceptul de economisire-creditare în România.

Prin preluarea HVB BpL va rezulta un şi mai puternic lider al pieţei de economisire-creditare pentru domeniul locativ", a declarat Steven van Groningen, preşedinte al Raiffeisen Bank România. În momentul de faţă, RBL administrează contracte de economisire-creditare pentru aproximativ 160.000 clienţi, cu o valoare contractuală totală de aproximativ 600 milioane euro. Economiile totale ale clienţilor depăşesc 70 milioane euro. Rămâne de văzut ce strategie va adopta BCR BpL pentru a-şi prinde din urmă competitorul.

Ce sunt produsele bauspar?

Produsele de economisire-creditare (bauspar) constituie o alternativă la creditele imobiliare/ipotecare şi se adresează, cu precădere, celor cu venituri modeste. Acest tip de produse combină economisirea cu creditarea şi sunt destinate atât renovării sau modernizării apartamentelor, cât şi cumpărării sau construirii de imobile.

Clientul trebuie să economisească o anumită sumă de bani pe o perioadă minimă stabilită de bancă. Economiile acestuia sunt bonificate cu o dobândă a cărui nivel depinde de programul de economisire ales. La dobândă se adaugă o primă de la stat ca procent din suma economisită.

Ulterior perioadei de economisire, clientul poate beneficia de un credit la o dobândă fixă, de regulă, sub nivelul dobânzilor practicate de băncile comerciale standard.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite