Răfuiala din PNŢCD a doborât-o şi pe Doina Cornea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doina Cornea (79 de ani), cunoscut disident anticomunist, a suferit miercuri seară, acasă, la Cluj-Napoca, un atac cerebral din cauza unui puseu de tensiune. Cornea, care a reuşit să

Doina Cornea (79 de ani), cunoscut disident anticomunist, a suferit miercuri seară, acasă, la Cluj-Napoca, un atac cerebral din cauza unui puseu de tensiune.

Cornea, care a reuşit să treacă de persecuţiile comuniste, a fost afectată de scandalurile ce macină taberele ţărăniste, aflate în război pentru conducerea partidului. Miercuri, pe când încerca să medieze un nou conflict în filiala PNŢCD Cluj, de faţă cu câţiva militanţi ai partidului, Doinei Cornea i s-a făcut rău. A fost dusă în miez de noapte la Spitalul Militar, unde medicii au constatat că suferise un atac cerebral.

În urma tratamentului administrat, pacienta a fost stabilizată, iar tensiunea a revenit la normal. "Este paralizată pe partea dreaptă, mâna şi piciorul. Vorbeşte relativ coerent", a declarat Radu Stan, directorul medical al Spitalului Militar Cluj.

Doina Cornea a luat poziţie împotriva dictaturii comuniste reuşind să trimită, între 1982 şi 1989, texte de protest la Radio Europa Liberă. A fost arestată şi anchetată în 1987. După Revoluţia din 1989 s-a remarcat drept una dintre figurile cele mai importante ale opoziţiei faţă de regimul Ion Iliescu. În ultima vreme s-a situat de partea lui Marian Miluţ, în conflictul nesfârşit din interiorul PNŢCD.

S-a descoperit prezenţa unui hematom cauzat, cel mai probabil, de un puseu de hipertensiune. Sperăm ca hematomul să se resoarbă. Urmează apoi perioada de recuperarea pacientei
Radu Stan, director Spitalul Militar Cluj

Cunoscuta disidentă a suferit un atac cerebral fiind internată la Spitalul Militar

Doina Cornea primise cu câteva ore înainte să i se facă rău vizita a trei membri PNŢCD, angrenaţi în dispute electorale locale.

Doina Cornea (79 de ani) a fost internată la Spitalul Militar, în cursul nopţii trecute. Medicii au dispus efectuarea unei tomografii la o clinică privată. S-a descoperit prezenţa unui hematom, cauzat cel mai probabil de un puseu de hipertensiune. "A avut tensiunea mărită", a explicat cauza comoţiei Radu Stan, directorul medical al Spitalului Militar Cluj.

Acces limitat în salonul de recuperare

În urma tratamentului administrat de medicii secţiei Neurologie a spitalului, pacienta a fost stabilizată, iar tensiunea a revenit la normal.

"Sperăm ca hematomul să se resoarbă. Urmează apoi recuperarea. Este paralizată pe partea dreaptă, mâna şi piciorul. Vorbeşte relativ coerent", ne-a mai spus directorul spitalului. Doina Cornea este însoţită la spital de fiul acesteia, Leontin Juhasz, şi de un nepot. Aceştia nu au dorit să facă ieri declaraţii presei.

Vecinii, îngrijoraţi

Vecinii cunoscutei disidente sunt îngrijoraţi. Au auzit ambulanţa venind în timpul nopţii. "Am aflat apoi că a ajuns la spital. Sperăm să nu fie nimic grav, să-şi revină", a spus Ioana Mioşcu, vecină. Doina Cornea le împărţea vecinilor revista "Memoria", a Asociaţiei Deţinuţilor Politici.

Doina Cornea a avut o apariţie publică recentă, când s-a exprimat deschis împotriva lui Radu Sârbu la şefia PNŢCD şi a militat pentru unitatea partidului, indicându-l pe Marian Miluţ drept preşedintele legitim.

Discipolii lui Miluţ din Cluj s-au confruntat cu cei ai lui Radu Sârbu în cadrul alegerilor din filiala municipală. "Doina Cornea este cap de listă pe moţiunea noastră", ne-a declarat avocatul Romulus Luca, contracandidatul lui Paul Tiţa, susţinătorul lui Radu Sârbu. Luca ne-a confirmat că s-a aflat în casa Doinei Cornea chiar în seara în care a intervenit accidentul vascular. "I-am mulţumit pentru faptul că a acceptat să ni se alăture", a precizat Luca.

Fără vizite de la colegii de partid

Alţi trei ţărănişti din echipa pro-Miluţ s-au aflat miercuri seară la domiciliul Doinei Cornea, în jurul orei 18.00. "I s-a făcut rău, am observat că ceva nu este în ordine cu dânsa", ne-a spus Luca. La ora 20.00, starea Doinei Cornea s-a agravat, iar ulterior, în jurul orei 1.00, avea să fie transportată la spital.

Liderii politici nu au mai avut timp să o viziteze la spital. După ce au pierdut alegerile pentru filiala Cluj-Napoca a PNŢCD, adversarii lui Marian Miluţ au fost contestaţi. "Au falsificat voturile", ne-a declarat Romulus Luca. Totuşi, ieri s-au prezentat din nou la alegeri, deşi echipa lui Tiţa a contestat anularea alegerilor.

7 ani de disidenţă

Asistent universitar la facultatea de filologie a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, Doina Cornea a difuzat prin Radio "Europa Liberă", între anii 1982 şi 1989, 31 de texte de protest.

A fost dată afară de la Universitate şi anchetată, iar în 1987, după ce a răspândit manifeste în timpul revoltei muncitorilor de la Braşov, din noiembrie, a fost arestată 5 săptămâni.

Doina Cornea a fost una din vocile cele mai cunoscute ale rezistenţei anticomuniste, înainte de Revoluţia din 1989, datorită intervenţiilor sale la posturile de radio occidentale.

Ea s-a aflat în arest la domiciliu până în decembrie 1989. După revoluţie, Doina Cornea a făcut parte din CFSN, dar a demisionat imediat ce Frontul s-a transformat în partid. Ea este autoarea a numeroase traduceri şi articole. (Oana Iuraşcu)

Acţiune politică fără funcţii

Doina Cornea nu a ocupat niciodată după Revoluţie funcţii publice. După ce a demisionat din CFSN în 1990, a fondat împreună cu alţi intelectuali anticomunişti Grupul de Dialog Social, Alianţa Civică şi Fundaţia Memoria. Este membru de onoare al PNŢCD Cluj, partid în care nu a îndeplinit funcţii executive sau de conducere.

La fel ca şi Adrian Marino, membru PNŢCD din perioada interbelică şi fost deţinut politic, Doina Cornea a înţeles apartenenţa la partid prin dreptul de a adopta poziţii de principiu în situaţii de criză. Doina Cornea a redactat anul trecut o scrisoare deschisă în care a dezaprobat tendinţele autoritare ale şefului statului şi recent l-a criticat pe Radu Sârbu pentru convocarea congresului. (Oana Iuraşcu)

Ţărăniştii, în alertă

Ambii lideri ai PNŢCD, Marian Miluţ şi Radu Sârbu, au aflat de accidentul Doinei Cornea şi sunt îngrijoraţi pentru sănătatea ei. Nici unul dintre ei nu se afla miercuri seara la Cluj-Napoca. Marian Miluţ ne-a spus că la sfârşitul săptămânii este posibil ca unii ţărănişti să o viziteze la spital.

"Ne cunoaştem din 1969", spune şi Radu Sârbu. El s-a aflat într-o controversă deschisă cu Doina Cornea, ea acuzându-l că îi manipulează pe ţărănişti. Sârbu spune că a avut relaţii extraordinare cu Doina Cornea, familiile lor cunoscându-se bine. "Relaţia a funcţionat, dar s-a deteriorat incredibil cu apariţia lui Marian Miluţ", spune Radu Sârbu. (Oana Iuraşcu)

I-am mulţumit pentru faptul că a acceptat să ni se alăture (...). I s-a făcut rău, am observat că ceva nu este
în ordine cu dânsa
Romulus Luca, PNŢCD Cluj

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite