Raed Arafat, creatorul SMURD, a participat la un miting pentru eliberarea ostaticilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 60 de ziaristi din Targu Mures au luat parte, luni, la mitingul de solidaritate cu jurnalistii tinuti ostatici in Irak. Ziaristii au pornit intr-un mars al tacerii, luni dimineata, cu

Peste 60 de ziaristi din Targu Mures au luat parte, luni, la mitingul de solidaritate cu jurnalistii tinuti ostatici in Irak. Ziaristii au pornit intr-un mars al tacerii, luni dimineata, cu pancarte si fotografiile celor trei jurnalisti rapiti. Cu aceasta ocazie, prefectului judetului Mures, Ciprian Minodor Dobre, i-a fost inmanata o scrisoare deschisa, adresata Presedintiei, Guvernului si Parlamentului Romaniei, in care se cere rezolvarea urgenta a crizei. La miting s-a alaturat si coordonatorul SMURD Targu Mures, dr. Raed Arafat, de origine palestiniana, care si-a exprimat speranta ca aceasta drama va avea un final fericit. "Sunt, impreuna cu colegii mei, alaturi de ziaristi si de familiile lor, de toti care se gandesc la ei si sper cat mai repede sa-i vedem printre noi. Oricum, sunt ziaristi, isi faceau treaba acolo si sper ca aceia care sunt implicati sa inteleaga acest lucru si sa-i lase sa se intoarca acasa. Ca arab, consider ca este foarte grav ce se intampla, cine se gandeste normal vede ca e absurd sa rapesti ziaristii si sa-i folosesti prin aceasta metoda, insa speranta mea este, inca o data, ca cineva va intelege ca sunt ziaristi, isi faceau treaba lor si sa-i lase sa se intoarca acasa. Sunt convins ca se fac toate eforturile pentru acest lucru si sper sa-i vedem printre noi", a declarat Arafat. Nici unul dintre jurnalistii participanti la mars nu a fost de parere ca Romania ar trebui sa cedeze santajului, prin retragerea trupelor din Irak.

Presa clujeana a cerut eliberarea jurnalistilor rapiti
100 de ziaristi clujeni din Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj (APPC) care activeaza in presa locala, regionala si nationala au cerut ieri, in cadrul unui miting, eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak. La ora 13, ziaristii clujeni au participat, alaturi de 20 de membri ai comunitatii arabe din Cluj si ai Ligii Islamice, filiala Cluj, la o slujba speciala care a avut loc la Catedrala Ortodoxa. Dupa rugaciune, participantii la miting s-au solidarizat in tacere timp de 30 de minute cu cei trei colegi de breasla rapiti. Jurnalistii clujeni purtau bannere pe care se putea citi "Libertate", "Eliberati jurnalistii" si zeci de afise cu chipurile lui Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. De asemenea, Liga Islamica Cluj a cerut prin mesaje in limba araba si romana eliberarea urgenta a ziaristilor rapiti. "Noi ne solidarizam cu jurnalistii romani rapiti in Irak si solicitam eliberarea lor. Islamul interzice astfel de actiuni si speram sa se intoarca cu bine in Romania. Cerem eliberarea lor", a spus unul dintre membrii Ligii Islamice Cluj. "Solicitam eliberarea colegilor nostri de urgenta", a spus si Mihnea Maruta, presedintele APPC.

Sute de bucuresteni au participat la un mars al tacerii
Aproximativ sase sute de persoane au participat, luni la pranz, la un mars de solidaritate cu jurnalistii rapiti in Irak, organizat in Capitala, pe traseul Piata Universitatii-Piata Victoriei. Numarul participantilor la aceasta actiune, desfasurata in tacere, s-a dublat pe parcurs. Sutele de oameni, printre care studenti la actorie condusi de Adrian Pintea, dar si de la jurnalistica, alaturi de oameni de presa cunoscuti sau politicieni, au purtat in maini portrete ale celor trei reprezentanti ai presei romane luati ostatici la Bagdad, dar si baloane albe cu inscriptia "Freedom". Manifestantii nu au mai trecut prin fata Ambasadei Irakului la Bucuresti, ci s-au dus direct in fata sediului Guvernului unde, odata ajunsi au lasat sa se ridice in aer zeci de baloane si porumbei. Un director de la RFI crede ca este necesar ca mesajele arabilor din Romania sa ajunga la rapitori Agnes Levallois, director de informatie la Radio Orientul Mijlociu (filiala RFI), sustine, intr-un interviu pentru radio Delta RFI, ca mesajele transmise de arabi si irakieni pot contribui la salvarea ziaristilor ostatici in Irak, deoarece acestia se opun rapirilor. Agnes Levallois a spus ca filiala de limba araba a RFI a transmis mai multe mesaje in Irak. "Majoritatea populatiei se opune clar luarilor de ostatici si este socata de acestea. Aceasta pentru ca irakienii isi dau seama ca jurnalistii informeaza despre realitatea de pe teren, iar irakienii vor sa se afle ce se intampla. De aceea, se opun ferm rapirilor", a declarat Agnes Levallois. Ea a subliniat necesitatea ca aceste mesaje sa ajunga la rapitori si ca ele sunt poate mult mai importante chiar si decat mesajele autoritatilor, parintilor sau rudelor. "Este important sa dam cuvantul irakienilor, dar si altor arabi, intelectuali sau jurnalisti care se opun rapirilor si, in general, incalcarii libertatii presei", a mai adaugat Agnes Levallois. Televiziunea Al-Jazeera a difuzat, sambata, un apel al Ligii Culturale si Islamice din Romania, prin care aceasta organizatie cere eliberarea, fara intarziere, a celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak si a insotitorului lor, Mohamad Munaf. La randul ei, Uniunea Arabilor din Romania, o alta organizatie importanta, intentioneaza sa transmita o solicitare de eliberare a celor trei jurnalisti, tot prin intermediul Al-Jazeera.

Manifestatii ale oamenilor din presa in Craiova, Targoviste si Galati
O manifestare de solidaritate au organizat si ziaristii craioveni, carora li s-au adaugat, in fata Palatului Administrativ din Craiova, sindicalistii de la BNS Dolj, cetateni ai orasului, elevi, studenti, precum si membri ai Ligii arabilor din Dolj. "Suntem aici din spirit de solidaritate cu jurnalistii. Cer autoritatilor sa tina seama de viata tinerilor aflati intr-o stare disperata si sa faca totul pentru eliberarea lor. Autoritatile sunt responsabile pentru viata noastra a tuturor, deci si a lor", a declarat, luni, liderul BNS, filiala Dolj, Victor Peta. La actiunea de solidaritate cu cei trei ziaristi au participat si membrii Ligii arabilor din Dolj, presedintele acestora, Gassan Kadra, rostind un mesaj - apel, atat in limba romana, cat si in araba. Si la Targoviste a fost organizat un miting de solidaritate cu cei trei ziaristi rapiti in Irak, la care au participat zeci de jurnalisti si salariati ai Uzinei de Utilaj Petrolier Targoviste (UPT). "Trebuie sa fim alaturi de ziaristi, pentru ca si ei au fost alaturi de clasa muncitoare. Cerem si noi, din tot sufletul eliberarea lor. Nu trebuia ca noi, romanii, sa fim pusi intr-o situatie ca aceasta", a declarat unul dintre muncitorii veniti la miting. Si la Galati circa 100 de jurnalisti au participat, luni, la pranz, la un miting al tacerii, in fata Palatului Administrativ al judetului. Jurnalistii au afisat poze cu Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. La actiune a participat si prefectul judetului, Mihai Capra.

La Ploiesti, miting pentru ziaristii captivi in Irak
Ziaristii din Ploiesti au organizat, luni la pranz, un miting al tacerii in semn de solidaritate cu cei trei jurnalisti tinuti ostatici in Irak. Cateva zeci de jurnalisti au manifestat in tacere, in fata Palatului Administrativ, din centrul orasului Ploiesti, in care isi au sediul Prefectura Prahova, Consiliul Judetean Prahova si Primaria Ploiesti. Lor li s-au alaturat prefectul de Prahova, Corneliu Popescu, reprezentanti ai Consiliului Judetean Prahova si ai Consiliului Local Ploiesti.

Miting de solidaritate la Alba Iulia
Zeci de jurnalisti din Alba si corespondenti din judet au participat, luni, la un miting de solidaritate cu ziaristii rapiti in Irak, organizat la Alba Iulia, in fata Prefecturii judetului, transmite corespondentul Mediafax. Mitingul s-a desfasurat simultan cu manifestarile solemne organizate cu prilejul semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Pe tot parcursul actiunii, jurnalistii au purtat afise cu pozele celor trei colegi rapiti in Irak, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian, si cu mesaje precum: "Libertate", "Rugati-va pentru colegii nostri!" sau "Ii vrem acasa!"

Clubul Roman de Presa spune ca decizia apartine autoritatilor
Clubul Roman de Presa considera ca decizia pentru rezolvarea situatiei jurnalistilor rapiti in Irak apartine in intregime autoritatilor. Clubul Roman de Presa nu se considera abilitat sa sugereze vreo solutie, dar solicita autoritatilor sa faca tot ceea ce este omeneste posibil, atat prin mijloace de influenta, cat si financiare, pentru salvarea vietii jurnalistilor.

Ca si romanii,
Majoritatea polonezilor vor retragerea rapida a soldatilor lor din Irak
Circa 70 la suta din polonezi doresc ca militarii lor sa incheie "cat mai curand posibil" misiunea de stabilizare din Irak, conform unui nou sondaj dat publicitatii ieri, citat de AFP. Potrivit rezultatelor acestui sondaj, 26 la suta din polonezi sunt de acord cu continuarea acestei misiuni "pana la capat", in timp ce patru la suta nu au nici o opinie in legatura cu aceasta chestiune. Aliat apropiat al Washingtonului in conflictul irakian, Polonia administreaza in Irak o zona la sud de Bagdad si comanda o divizie multinationala de circa 4.000 de oameni. Dupa alegerile irakiene din luna ianuarie, Varsovia si-a redus contingentul de la 2.400 de oameni la 1.700.

Corespondentii presei straine, solidari cu colegii romani rapiti in Irak
Asociatia Presei Straine din Romania isi reinnoieste declaratia de solidaritate cu cei trei colegi romani din presa romana, prizonieri, de o luna, in Irak. "Ne exprimam solidaritatea cu intreaga presa din Romania, care se mobilizeaza pentru eliberarea lor", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Presei Straine.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite