Radu Mihăileanua spus "nu" Hollywood-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă producţie cinematografică se prefigurează în viitorul apropiat, la Castel Film

premiu decernat de TVR Internaţional, se bucură de reîntâlnirea cu vechii prieteni, printre care scenograful cu care a colaborat la două dintre filmele sale, Cristian Niculescu, prezent la ceremonia organizată de TVR Internaţional.
"Oamenii nu vin numai la filme comerciale"
Deşi are un program încărcat, vizitele în ţară nu sunt foarte rare, Festivalul de Film Transilvania (Tiff) fiind una dintre ocaziile care l-au rechemat în România. "Clujul este pentru mine unul dintre cele mai bune festivaluri din Europa, dacă nu din lume, selecţionează peste 300 de filme, lungmetraje, scurtmetraje şi are un public extraordinar fără de care niciun festival nu ar putea rezista". Remarcă faptul că popularitatea acestui festival dovedeşte că "oamenii vin nu numai la ce numim filme comerciale, ci şi la "filme mai grele", la filme intelectuale şi, mai ales, vine un public tânăr, un oraş cu mulţi studenţi, într-adevăr, au avut o grămadă de idei bune." Este încurajator faptul că un om care şi-a părăsit ţara, prietenii, familia pentru a putea "trăi şi crea aşa cum vrea", poate afirma în sfârşit că România "a ajuns să fie un mediu bun pentru un tânăr regizor, nu suficient de bun, pentru că iată, este precum democraţia, imediat ce spui "este suficient", ea moare. "Dovada că acest pas înainte s-a produs sunt "tinerii regizori talentaţi care au dovedit lumii întregi talentul lor în ultimii ani şi "asta se întâmplă nu doar pentru că ei au talent, ci pentru că există acum un cadru, au producători, deşi nu încă suficienţi". În opinia sa esenţială este şi evoluţia TVR-ului, unde prietenul său "Tudor (Giurgiu) încearcă să mişte ceva." Pentru ca să existe o televiziune care încurajează producţiile de calitate şi care nu este invadată de publicitate, este de părere că ar merita ca fiecare dintre noi să scoatem 2-3 euro pe an în plus din buzunar. Astfel, "cu preţul a două îngheţate", am contribui enorm la dezvoltarea producţiei autohtone de film şi televiziune.
Mihăileanu, producătorul filmelor sale
Un moment esenţial pentru un regizor este acela când începe să îşi producă singur filmele. Radu Mihăileanu mărturiseşte că a ajuns la momentul în care, prin intermediul Casei sale de producţie "Oi, Oi, Oi Films", este şi producător al filmelor sale şi are în sfârşit un control absolut necesar asupra producţiei. Şi în România apar din ce în ce mai mulţi producători independenţi, şi "nu mai e bulibăşeala aia balcanică, când, chiar dacă se faceau filme, nu se spunea nimic, îşi împărţeau banii între ei. Acum e mai democratic, e mai multă bunăvoinţă".
Cât despre locul pe care îl consideră "acasă", el este oriunde locuiesc copiii lui, deci Franţa. De altfel o zi perfectă ar începe cu o cafea la o terasă pariziană şi ar continua cu o plimbare alături de copiii cu care, deşi a ajuns să călătorească prea mult, petrece mult timp. Cât despre Hollywood, i s-a propus să lucreze acolo, dar a realizat că "ceea ce trebuia să fac erau filme care nu mă reprezentau deloc, ca individ, ca experienţă, cu care nu aveam nimic în comun. Mi s-a propus un scenariu în care personajul principal era de origine africană şi am întrebat de ce nu găsesc un regizor cu acelaşi background cultural, care poate s-ar fi putut ocupa de subiect mult mai bine. Oricum, acolo am avut şansa să îl cunosc pe Martin Scorsese, care este un om extraordinar de cult, de plin de viaţă şi cu care este un deliciu să stai de vorbă."
M-am despărţit de Radu Mihăileanu după ce am depăşit, prinşi de discuţie, cu 10 minute bune, ora la care el trebuia să se reîntoarcă neapărat în camera de hotel pentru a acorda un interviu telefonic unui cotidian american.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite