Radu Mazăre târăşte România la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi constănţeni cer daune de sute de mii de euro statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg pentru că le-a fost îngrădit, de către primarul Radu Mazăre

Doi constănţeni cer daune de sute de mii de euro statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg pentru că le-a fost îngrădit, de către primarul Radu Mazăre (foto), dreptul de reîmproprietărire stabilit printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei. După ce constănţenii au dat în judecată statul român la CEDO, Mazăre a propus unuia dintre ei un alt teren, care fusese retrocedat, tot prin hotărâre definitivă, unei alte persoane!

Constănţenii Constantin Ioachimescu şi Ion Marcela Anişoara s-au judecat ani buni cu primăria administrată de Radu Mazăre. Deşi au obţinut o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra a 4,5 hectare, situate în parcela A 470 de pe raza teritorială a localităţii Lazu, administraţia locală a refuzat să pună în aplicare hotărârea. Prima sentinţă în procesul intentat de cei doi constănţeni Comisiei locale Constanţa pentru aplicarea legilor fondului funciar, reprezentată de Radu Mazăre ca preşedinte, a fost dată pe 23 martie 2002 de către Judecătoria Constanţa: "Instanţa obligă pârâta Comisia locală Constanţa pentru aplicarea legilor fondului funciar să pună pe reclamanţi în posesie cu privire la suprafaţa de 4,5 ha de teren arabil, situat în parcela A 470 de pe raza teritorială a localităţii Lazu, suprafaţă identificată prin raportul de expertiză topografică". Prin aceeaşi hotărâre, Primăria Constanţa era obligată de instanţă la plata unei amenzi civile de 300.000 lei pentru fiecare zi de întârziere de la data emiterii deciziei. Municipalitatea a formulat recurs, însă a fost respins ca nefondat. Astfel, din 13 ianuarie 2003, sentinţa este definitivă şi irevocabilă.

La schimb, un alt teren revendicat!

Primarul Radu Mazăre nici nu a vrut să audă de hotărârea judecătorească şi a refuzat pur şi simplu să o pună în aplicare. Mai mult, Comisia locală condusă de Mazăre a eliberat titlu de proprietate asupra terenului altei persoane, deşi avea în faţă o hotărâre definitivă a instanţei. "Nu am fost pus în posesie după decizia instanţei. Am făcut memorii la Comisia de abuzuri de la Camera Deputaţilor, prefectură, Comisia locală şi judeţeană de fond funciar. În acest timp, deşi pe suprafaţa respectivă exista o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă de punere în posesie, comisia locală de fond funciar Constanţa a eliberat titlul de proprietate avocatei Valeria Zamfir chiar pe parcela respectivă", ne-a declarat Constantin Ioachimescu.

După ce constănţenii au intentat proces la Strasbourg, în 2003, pentru încălcarea de către statul român a dreptului la proprietate, primăria a venit cu o propunere de reîmproprietărire în altă parte. "Am cerut primăriei să vină cu o propunere serioasă şi în plus am mai solicitat şi o sumă de bani pentru că eu ştiam că asta e cea mai bună parcelă. Dar ei au venit cu o propunere de neacceptat", a declarat acesta. Ioachimescu spune că primăria voia pur şi simplu să îi dea terenul altei persoane. "Era al unei femei în vârstă, Cornelia Zechiu, care avea hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă pe acel teren".

Prefectul, solicitat să rezolve problema

Agentul guvernamental de la Strasbourg a trimis, anul trecut, prefectului Dănuţ Culeţu, o scrisoare prin care cerea clarificarea situaţiei acestui teren pentru a fi evitată o nouă condamnare a statului român. Până acum însă nu s-a găsit nicio soluţie. Procesul a intrat într-o nouă etapă, urmând ca în curând Curtea Europeană să ia o decizie în acest caz. Cei doi constănţeni solicită daune de sute de mii de euro din partea statului român, reprezentând prejudiciu material şi moral.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite