Radioul dă prime de 540 de milioane lei din bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria ţoghină a primit aproape 100 de milioane de la şeuleanu

Scandalul izbucnit de mai multă vreme la Societatea Română de Radiodifuziune, între sindicatul ce reprezintă peste 2.700 de salariaţi şi proaspăt numita preşedintă a societăţii, Maria ţoghină, ia proporţii pe zi ce trece. Conflictul a început după ce şefa Radioului a demarat o campanie fără precedent de schimbări în toate posturile-cheie. Concursurile organizate pentru ocuparea funcţiilor de conducere s-au lăsat cu un val de contestaţii şi chiar acţiuni în instanţă. Maria ţoghină a scos la iveală primele date de fostul şef al Radioului, Dragoş şeuleanu, înainte să plece. Valoarea acestora depăşeşte 19 miliarde de lei, iar acordarea lor a însemnat o gaură imensă pentru societatea plătită din banii publici. Publicarea primelor a stârnit un nou val de proteste, din partea celor care consideră că astfel s-a încălcat principiul confidenţialităţii salariului.
Comisii suspecte de examinare a candidaţilor
Pentru concursurile care s-au lăsat cu o suită de schimbări în Radio, preşedinta Maria ţoghină a adus o serie de persoane din afara societăţii, în calitate de experţi în comisiile de examinare. La examenul pentru posturile de la oficiul juridic, spre exemplu, comisia a fost alcătuită din Maria ţoghină, Nicolae Teodorescu, director la Secretariatul General al Guvernului (SGG) şi Tiberius Tănase, fost director general adjunct la SGG. Acesta din urmă fusese recent implicat într-un scandal privind trucarea unor examene pentru ocuparea de posturi în Ministerul Muncii, prin modificarea notelor acordate candidaţilor. Pe lângă aceste aspecte, aşa cum susţin liderii de sindicat, toate examenele s-au dat în lipsa unor baremuri de corectare clare, precise şi stabilite anterior desfăşurării concursului. Această procedură a permis, practic, demiterea unor persoane, în ciuda contractelor colective de muncă, aflate în vigoare. Este vorba de oameni pe care Maria ţoghină i-a considerat ca fiind apropiaţi ai fostei puteri sau care, pur şi simplu, trebuiau daţi deoparte conform ordinelor venite dinspre Partidul Liberal.
Fidelizarea angajaţilor cu prime exorbitante
Pe ultima sută de metri a mandatului său de preşedinte al Radioului, Dragoş şeuleanu a aprobat acordarea unor prime fabuloase pentru mulţi dintre angajaţii Radioului. Valoarea acestor "plocoane" depăşeşte 19 miliarde de lei, în condiţiile în care Radiodifuziunea intrase într-o serioasă criză financiară. Fostul director adjunct Gheorghe Verman, considerat mâna dreaptă a lui şeuleanu, a primit ca primă de Sărbători suma de 510 milioane de lei. Până şi şoferul acestuia a înhăţat în aceeaşi perioadă peste 70 de milioane. Urmează descrescător Marius Nisipeanu - 270 de milioane, Dan Preda - 260 de milioane şi Mircea Rucăreanu - 247 de milioane. Se pare că şeuleanu a simţit că reportera de atunci Maria ţoghină, acreditată din partea Radioului pe lângă Partidul Liberal, îi va putea fi folositoare în viitor. Din acest motiv, acesta a aprobat ca ţoghină să primească o primă de 93 milioane de lei, la pachet cu ceilalţi "fidelizaţi". Publicarea listei cu prime date de şeuleanu a stârnit revolta în SRR. Un motiv în plus a fost şi acordarea primei de Crăciun de anul trecut, care a fost mai mult simbolică şi oferită abia în luna ianuarie. În plus, mulţi dintre cei care s-au regăsit pe lista premiaţilor lui şeuleanu protestează acum faţă de încălcarea principiului confidenţialităţii salariilor. Întreaga poveste se lasă astăzi cu o amplă mişcare sindicală de protest la Radio, precum şi cu înaintarea unor plângeri la instanţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite