Radicalul Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

În locul unui mesaj de stabilitate care să încheie criza politică, premierul a ales, la primele interviuri de după referendum, să continue războiul cu Băsescu şi să excludă orice colaborare cu preşedintele.

Premierul Victor Ponta a oferit, luni seară, primele sale interviuri după referendumul de demitere a preşedintelui, organizat duminică. Invitat, pe rând, la Realitatea TV şi România TV, prim-ministrul a vorbit despre toate subiectele fierbinţi ale momentului, remarcându-se printr-un ton agresiv şi prin noi atacuri la adresa lui Traian Băsescu. Vă prezentăm cele mai importante declaraţii făcute de Victor Ponta.

„Băsescu nu e preşedintele meu. Până acum l-am acceptat, chiar dacă nu l-am votat. O să fac tot posibilul să nu interferez cu Domnia Sa în niciun fel, dacă Curtea Constituţională decide ca el să se întoarcă la Cotroceni. Un preşedinte care nu are nici guvern, nici majoritate parlamentară, se duce la Bruxelles ca să se plimbe, nu să reprezinte România. La CSAT nu voi participa. Dacă are acte importante, poate să mi le trimită şi le semnez.

Eu nu am ce să discut cu domnul Băsescu. Dar să fie clar: eu nu voi bloca funcţionarea instituţională. Dar un om care, dincolo de faptul că mi-a spus că-s puşcăriabil, e atât de incoerent reprezintă un pericol pentru România. Vreau să stau cât mai departe de el."

„Domnul Băsescu e o ruşine pentru România şi nu mă poate obliga nimeni să mă afişez cu ruşinea României. E un preşedinte ilegitim şi orice afişare a mea cu el l-ar legitima."

„M-a deranjat şi m-a iritat faptul că premierul maghiar Viktor Orban a fost un agent de campanie al domnului Băsescu. Prim-ministrul Viktor Orban a luat sâmbătă partea domnului Băsescu, nu i-aş fi dat atât de multă importanţă dacă nu s-ar fi observat lipsa cetăţenilor români de etnie maghiară de la vot."

„A existat un moment când am fost la Bruxelles şi am primit un mesaj referitor la obligativitatea cvorumului. Presiunea a fost uriaşă. Decizia noastră era destul de clară: ori rămânem pe majoritatea celor prezenţi la vot, dar România urma să fie sancţionată, pusă la colţ rău de tot, ori riscăm şi încercăm să câştigăm cu cvorum şi ne apărăm viitorul în Uniunea Europeană. Eu sunt convins că toţi partenerii internaţionali, când ne-au presat, nici prin cap nu le trecea că Traian Băsescu va face ca un şmenar, ca la alba-neagra.

A existat o asemenea campanie de dezinformare nu doar către Bruxelles, ci şi către Germania, către Washington, astfel încât toată lumea a fost informată că democraţia din România depinde de cei 50%."

„Am avut o întâlnire cu jurnalişti occidentali şi cei de la „Deutsche Welle" au fost foarte critici cu guvernul pe care îl conduc şi părtinitori cu Traian Băsescu, iar azi gândesc ce gândeşte toată lumea. Presiunea pentru acest prag de 50% a venit de la partenerii noştri occidentali, l-am acceptat şi apoi Traian Băsescu a spus «v-am păcălit». Acum, toată lumea are sentimentul că a fost trasă pe sfoară de Tra­ian Băsescu."

„Toţi din jurul lui Băsescu trăiesc din bani publici. Am avut şi eu o perioadă în care am făcut-o. Dar eu, spre deosebire de ei, nu dau toată ziua din cap ca un căţeluş când spune domnul Băsescu că bugetarii sunt duşmanul poporului. Toţi cei din jurul lui Băsescu sunt nişte sinecurişti la stat."

„Nu mă gândesc să-mi dau demisia din funcţia de premier. O fac dacă Parlamentul nu mă va mai sprijini sau dacă în noiembrie oamenii nu vor da votul. Nu o să-mi dau niciodată demisia de dragul lui Băsescu."

„Ce face Crin Antonescu vă poate spune doar el. Eu vă pot spune părerea mea. În primul rând, când câştigi nu te retragi, ai câştigat cu 90%. Obligaţia mea nu este faţă de Băsescu şi de ziarele lui, ci faţă de cei care au votat. Nu ştiu ce va face Crin Antonescu, eu zic că e corect să rămână copreşedinte USL şi să fie candidatul nostru la prezidenţiale."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite