Radare ilegale la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia pentru monitorizare a achiziţiilor publice a amendat primăriile care au încheiat contracte cu firma care a instalat radare pe raza judeţului Cluj. Firma SC Codec SRL, selectată

Agenţia pentru monitorizare a achiziţiilor publice a amendat primăriile care au încheiat contracte cu firma care a instalat radare pe raza judeţului Cluj. Firma SC Codec SRL, selectată fără licitaţie să amplaseze radare fixe în Cluj, se extinde atât în judeţ, cât şi în afara acestuia, după acelaşi model.

Afacere de milioane

Controversata firmă SC Codec SRL va amplasa, din 1 iulie, şapte radare fixe pe tronsonul Cluj-Huedin, în zona localităţilor Dumbrava, Gilău şi Floreşti. Anul trecut, firma a montat în cinci localităţi de pe tronsonul Cluj-Turda aceleaşi camere video de supraveghere, pe baza unui protocol semnat cu IPJ Cluj şi Consiliul Local Cluj. Afacerea s-a dovedit extrem de profitabilă: în primele şase luni de când au devenit funcţionale, s-au dat amenzi pentru viteză de aproximativ două milioane de euro, din care aproape un million i-a revenit firmei Codec.

Colaborarea autorităţilor clujene cu firma Codec a început în ianuarie 2007, când a fost semnat un protocol între aceasta, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj şi IPJ Cluj. CJ Cluj a prezentat acest protocol şi primăriilor situate între Cluj şi Turda, care au încheiat contracte confidenţiale cu SC Codec, prin care firma obţine 49% din contravaloarea amenzilor, iar consiliile locale restul de 51%.

Protocolul este ilegal

Afacerea a intrat în atenţia Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care a verificat contractele respective. În toamna anului trecut, autoritatea a amendat primăriile care au încheiat contracte cu SC Codec cu câte 5.000 de lei pentru nerespectarea legii achiziţiilor publice.

"În acest moment sunt pe rol contestaţiile primăriilor", a declarat Codrin Vulcu, purtător de cuvânt al ANRMAP. Şi primăriile ce vor încheia noi contracte cu SC Codec SRL vor fi amendate, în măsura în care ANRMAP va fi sesizată concret.

"Acea formă de protocol nu coincide cu legislaţia ce reglementează achiziţiile publice. Trebuia făcută o procedură de atribuire, competiţie deschisă către toţi doritorii", a specificat Vulcu. Cuantumul amenzilor a crescut de anul trecut, astfel că, în aceste condiţii, primăriile pot fi sancţionate cu sume cuprinse între 10.000 şi 100.000 de lei.

Precedentul fiind creat, consiliile locale sunt reticente acum să semneze vreun protocol cu SC Codec SRL. Primarul comunei Gilău, Dumitru Sfârlea, a declarat că vechiul Consiliu Local nu a aprobat, anul trecut, o hotărâre prin care să colaboreze cu Codec. "Procentele propuse au fost aceleaşi, noi 51%, iar ei 49%. Consilierii nu au votat, de teamă că vom fi amendaţi", a spus Sfârlea.

"Camarazi" de afaceri cu Nicoară

Acţionarii firmei care au încasat până acum jumătate din valoarea amenzilor de circulaţie primite de şoferii indisciplinaţi sunt unii dintre cei mai bogaţi oameni din Cluj. Este vorba de Urasi Bela, Dan Pop Baldi, Sorin Ghiţe, care au făcut parte din acţionariatul Astral, cu 3,95% fiecare, şi Valentin Nicola, membru fondator al Astral-ului. În prezent, majoritatea sunt acţionari în cadrul Băncii Transilvania, unde fondator a fost, în 1993, şi liberalul Marius Nicoară, preşedintele CJ Cluj în 2007, când s-a încheiat protocolul cu Codec SRL.

Firma SC Codec SRL va amplasa camere video şi în Mureş, unde este în negocieri avansate cu poliţia şi reprezentanţii Consiliului Judeţean de aici. Aparatele ar urma să fie instalate pe E60, în zonele Hădăreni, Iernut-Cuci şi Bălăuşeri - Nadeş, respectiv în zona Fântânele pe DN 13 A.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite