Racii au reapărut în râul Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biologul Istvan Falka de la Direcţia Apelor Mureş a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că racii tradiţionali au reapărut în afluenţii râului Mureş din judeţele Alba şi

Biologul Istvan Falka de la Direcţia Apelor Mureş a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că racii tradiţionali au reapărut în afluenţii râului Mureş din judeţele Alba şi Mureş, potrivit Green Report. Istvan Falka a spus că reapariţia racilor a fost semnalată încă din 2006, dar că cercetările trimestriale efectuate au confirmat recent existenţa lor în zona Lunca Bradului şi la Cheile Râmetului.

"În 2006, existau semnale că racii au reapărut în mai multe secţiuni, iar cu ocazia ieşirilor pe teren a campaniilor de monitorizare şi a recoltării trimestriale a probelor biologice s-a confirmat reapariţia lor", a spus Falka. El crede că populaţia de raci este mult mai mare faţă de ceea ce s-a descoperit până acum, însă nu se poate stabili cu exactitate numărul lor, întrucât oamenii au început deja să îi prindă şi să îi consume.

Biologul a precizat că nu numai racii au reapărut în râu, ci şi melcii de apă, şi scoicile, iar acest lucru înseamnă că apa râului s-a îmbunătăţit calitativ, întrucât aceste vietăţi sunt extrem de sensibile la poluare. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Mureş, Călin Fokt, a spus că reapariţia unor specii dispărute constituie dovada că, în urma măsurilor luate, calitatea apelor râului Mureş şi a afluenţilor s-a îmbunătăţit, întrucât atât racii, cât şi moluştele, şi scoicile trăiesc doar în ape curate. (Andreea Ofiţeru)

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite