Rachete balistice inter-continentale împotriva teroriştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul săptămânii trecute, miniştrii apărării ai Rusiei şi SUA, Serghei Ivanov şi Donald Rumsfeld, s-au întâlnit în oraşul Fairbanks din Alaska, unde au participat la inaugurarea

La sfârşitul săptămânii trecute, miniştrii apărării ai Rusiei şi SUA, Serghei Ivanov şi Donald Rumsfeld, s-au întâlnit în oraşul Fairbanks din Alaska, unde au participat la inaugurarea memorialului "Lend-Lease", consacrat colaborării celor două ţări în anii celui de-al Doilea Război Mondial.
În convorbirile purtate cu acest prilej, aceştia au examinat o serie de aspecte ale colaborării bilaterale în sfera militară, precum şi ale vieţii internaţionale, inclusiv lupta împotriva terorismului. Rumsfeld l-a informat pe omologul său rus că, în scopul prevenirii unor ameninţări teroriste, SUA examinează posibilitatea folosirii unor rachete balistice intercontinentale, înlocuind focoasele nucleare cu focoase convenţionale, şi a exprimat speranţa că Rusia se va alătura acestei iniţiative. şeful Pentagonului a precizat că avantajul unei asemenea rachete este că poate transporta la ţintă câteva tone de încărcătură, iar timpul de zbor în orice punct al planetei nu depăşeşte 30 de minute. Ivanov s-a dovedit a fi mai rezervat, subliniind că, deocamdată, Rusia, nu este pregătită să se alăture acestei propuneri, dar că o va examina. Experţii militari ruşi recunosc că un asemenea mod de acţiune împotriva teroriştilor s-ar putea dovedi extrem de eficient, ţinând cont că ambele părţi dispun de suficiente rachete balistice dezafectate. Reţinerile acestora sunt determinate, mai degrabă, de dificultatea de a deosebi startul unei rachete balistice "nucleare" de cel al uneia "nenucleare", precum şi de costurile mari pe care le comportă modificarea rachetelor strategice propusă de americani. În condiţiile sistemului actual de control, lansarea unei rachete balistice intercontinentale, indiferent de tipul de focoase cu care este dotată, poate fi considerată un atac nuclear, singura modalitate de recunoaştere fiind doar prevenirea verbală de către una din părţi asupra intenţiilor acesteia, ceea ce, trebuie admis, nu este suficient.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite