RWE va vinde curent în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crearea unei companii energetice integrate nu este o idee rea, dar guvernul trebuie să se gândească bine de unde va asigura resursele de finanţare sau know-how-ul necesare pentru dezvoltare

Crearea unei companii energetice integrate nu este o idee rea, dar guvernul trebuie să se gândească bine de unde va asigura resursele de finanţare sau know-how-ul necesare pentru dezvoltare dacă vrea să păstreze controlul asupra acesteia, au apreciat reprezentanţii RWE, cel mai mare grup de electricitate din Germania.

Până la o decizie a statului în ceea ce priveşte privatizările, RWE va intra pe piaţa locală prin intermediul diviziei sale RWE Trading.

Reprezentanţii RWE au anunţat ieri că au solicitat deja Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei licenţă de furnizare. "Sperăm să o obţinem până la sfârşitul anului, astfel încât să începem furnizarea în 2008", a declarat Klaus Buhl, director de achiziţii pentru Europa de Est al RWE.

Acesta ar fi primul pas care marchează intrarea grupului german pe piaţa locală de energie. RWE caută din 2001 oportunităţi în acest sens, deşi prioritatea o constituie participarea la privatizările din domeniul energetic, au precizat oficialii companiei.

Interesul este justificat prin faptul că România are un mix diversificat şi echilibrat de resurse energetice. În plus, aderarea ţării la UE face intrarea pe această piaţă şi mai avantajoasă, a spus Richard Pratt, director de dezvoltare al RWE Power.

Indecizia autorităţilor bulversează investitorii

Reprezentanţii RWE au precizat că strategia grupului este axată pe producţia de energie pe bază de lignit şi nuclearelectrică. De altfel, RWE intenţionează să participe la proiectul finalizării reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi la privatizarea celor trei complexuri energetice.

Acestea din urmă sau o parte din ele ar putea rămâne însă la stat, în cadrul unei megacompanii energetice care ar include şi distribuţiile de electricitate, conform unui proiect al guvernului. Oficialii RWE spun că ideea în sine nu este rea.

"Am susţinut mereu ideea de a avea o companie integrată pe verticală, dar problema este să existe competiţie", a spus Richard Pratt. Astfel, o soluţie mai bună ar fi privatizarea producătorilor şi a distribuitorilor de energie, pentru ca investitorii să le integreze ulterior.

În felul acesta, vor exista mai multe companii integrate care vor concura între ele. "Guvernul are idei, dar nu este nimic aprobat de parlament, astfel că nimeni, niciun investitor nu ştie ce se va întâmpla", a adăugat Pratt.

La rândul său, Klaus Buhl a declarat că marile întrebări rămân de unde va găsi statul resurse să finanţeze noua companie, cine va asigura know-how-ul şi dacă va fi posibil pentru marii investitori să se implice în compania naţională. "Trebuie să aflăm de la guvern care este disponibilitatea sa faţă de investitorii străini", a spus Buhl.

Potrivit oficialului german, este foarte greu de gândit că statul va avea banii necesari să susţină dezvoltarea companiei energetice, unul dintre argumente fiind acela că preţul echipamentelor a explodat la nivel mondial în ultimul an şi jumătate, din cauza cererii foarte ridicate. "Preţul tehnologiilor a urcat cu 30%, astfel încât a devenit foarte scump să investeşti", a precizat Buhl. La rândul lor, costurile cu mediul vor creşte din ce în ce mai mult.

Grupul energetic RWE, cel mai mare furnizor de electricitate din Germania, este interesat de producţia locală de energie pe bază de lignit

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite