REŞIŢA: Şase cărăşeni merg să culeagă legal căpşuni în Danemarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
REŞIŢA: Şase cărăşeni merg să culeagă legal căpşuni în Danemarca
REŞIŢA: Şase cărăşeni merg să culeagă legal căpşuni în Danemarca

Cărăşenii pot câştiga lunar în ţara pe care au ales-o ca destinaţie peste 1.000 de euro.

Doar şase pesoane din judeţul Caraş-Severin  au fost acceptate să participe, astăzi, la Slatina, la Bursa locurilor de muncă organizată de angajatorii din Danemarca.

Pentru că în ţară nu şi-au găsit un loc de muncă stabil, care să le aducă un venit decent, cărăşenii au decis că şi-ar putea încerca norocul la culesul căpşunilor în Danemarca. „Sunt de la Rusca Teregova. Aici nu prea sunt oferte de muncă. Până acum am vorbit cu doi angajatori. A fost cam greu de comunicat cu ei, pentru că interviul este în engleză. M-au întrebat de experienţa mea din agricultură. Angajatorii străini sunt mai pretenţioşi decât ai noştri”, a declarat în această dimineaţă, de la târg, Gheorghe Gherghea, unul dintre cei care au fost selectaţi de consilierii EURES, agenţie care intermediază angajările în străinătate.

Pentru a putea participa la aceste burse, candidaţii şi-au înregistrat online CV-ul, în limba engleză pe un site de specialitate. „Eu şi soţia ne-am depus CV-ul împreună. Pentru bani plecăm din ţară, dacă ne acceptă angajatorii din Danemarca. Amândoi am fost selectaţi să participăm la Bursă. Am înţeles că vom afla destul de repede răspunsul angajatorului”, a spus Petru Matica. Selecţia a fost realizată de consilierii EURES danezi. Interviurile de astăzi sunt susţinute cu angajatori şi consilieri EURES danezi.

Limba engleză îi ajută

Numărul cărăşenilor care au aplicat scrisorile de intenţie şi CV-urile pe site-ul EURES este de peste 100. Pentru a putea munci în Danemarca, cărăşenii trebuie să vorbească limba engleză la un nivel mediu. „Noi nu i-am putut testa. I-am ajutat cu actele, le-am spus ce oferte de muncă sunt, i-am consiliat. În cursul acestei zile sau mâine, sperăm să aflăm câţi vor pleca”, a spus Mitrică Ramian, consilier EURES. Danemarca a lansat pe piaţa muncii din România peste 500 de oferte de lucru pentru cei care au experienţă în agricultură.

Persoanele care îşi doresc să lucreze în această ţară trebuie să plece din România înarmate cu haine groase, ustensile de gătit şi corturi. Şi pentru că vor fi lăsaţi să folosească energia electrică şi gazul, muncitorii vor trebui să achite între 2-10 euro pe zi. „În ferme se vor asigura spaţii acoperite pentru prepararea mâncării, toalete şi televizor. Taxa pentru cazare este între 2 şi 10 euro/zi, pentru a fi acoperite costurile serviciilor de electricitate, apă, internet”, a declarat Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al AJOFM.

Condiţii draconice

Cel mai solicitat domeniu rămâne culesul căpşunilor. O persoană trebuie să culeagă 17 kg/oră, astfel încât să câştige 14 euro/oră. Lucrătorii care nu îndeplinesc acest nivel,  pot să-şi piardă locul de muncă după două săptămâni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite