De astăzi, poliţele RCA vor fi emise electronic și intră în vigoare sistemul bonus-malus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţele de răspundere civilă auto - RCA vor fi emise, începând de astăzi, în sistem electronic, ca urmare a unei hotărârii a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Prin urmare, asigurătorul va prelua datele necesare a fi înscrise în poliță direct în sistemul informatic și va elibera polița asiguratului din sistemul informatic. La fel ca și până în prezent, asigurătorul va înmâna totodată asiguratului și vigneta pe care acesta din urmă are obligația să o aplice pe parbriz.

În acest fel, se așteaptă ca erorile umane de completare a polițelor RCA să se diminueze.

Tot de astăzi, societățile de asigurare aplică sistemul bonus-malus în tarifarea asigurarilor RCA. Practic, acest sistem presupune că proprietarul unui autovehicul va plăti o primă de asigurare mai mică dacă nu a produs accidente în anul anterior sau mai mare daca a avut.

Pentru şoferii care nu au avut daune în 2009 și încheie o poliță pentru o perioadă de un an, tariful poliţei RCA va fi redus cu 10% faţă de preţul afișat de asigurător, putând ajunge până la 50%, dacă timp de şapte ani şoferii în cauză nu au produs daune pe RCA.

”Având în vedere numărul de dosare de daună avizate în temeiul polițelor obligatorii RCA, rezultă că cei mai mulți dintre asigurați, circa 90%, vor beneficia de bonus întrucât nu provoacă evenimente”, spune președintele CSA, Angela Toncescu.

În schimb, dacă există daune în 2009, tariful RCA va creşte cu 45% şi poate ajunge la 200% dacă deținătorul autovehiculului a fost implicat în două accidente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite