RADET opareste buzunarele bucurestenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scumpirea gigacaloriei cu 9 la suta de la 1 iulie se va amplifica prin reducerea subventiilor cu 33 la suta, de la 1 ianuarie 2006. In prezent, populatia plateste 860.000 lei/Gcal fara TVA, desi

Scumpirea gigacaloriei cu 9 la suta de la 1 iulie se va amplifica prin reducerea subventiilor cu 33 la suta, de la 1 ianuarie 2006. In prezent, populatia plateste 860.000 lei/Gcal fara TVA, desi pretul de productie al acesteia este de 1.560.000 lei. Diferenta de 700.000lei/Gcal este sustinuta prin subventii de la stat. Acestea, doar pentru RADET, se ridica la 2.000 de miliarde lei pe an. Cresterea pretului gigacaloriei si reducerea subventiei, cumulate, vor duce la scumpirea gigacaloriei cu cel putin 20 la suta. Virgil Ramba, directorul general al RADET, considera ca nici scumpirea de la 1 iulie si nici reducerea subventiei de la 1 ianuarie 2006 nu-i vor afecta prea mult pe consumatorii bucuresteni. Si aceasta din cauza contorizarii blocurilor in proportie de 99 la suta.
Contorizarea - salvarea consumatorilor
"Procesul de contorizare a fost finalizat la aproape toate blocurile din Bucuresti, ceea ce presupune o reducere a consumului de agent termic cu 10 la suta pe fiecare apartament, adica de la 9,66 la 9 gigacalorii pe luna. Pentru a face fata acestei scumpiri, bucurestenii se pot baza pe doua solutii: pe contorizarea blocului, dar si pe repartitoarele de caldura. La consumuri mai mici, costuri mai mici", declara Virgil Ramba, directorul general al RADET. Acesta nu face insa o socoteala simpla. Daca gigacaloria se scumpeste cu 20 la suta, iar consumurile prin contorizare se reduc doar cu 10 la suta, populatia Bucurestiului tot va suporta o majorare de 10 la suta.
Debransarea, sperietoarea rau-platnicilor
In prezent, doar 70 la suta din bucuresteni pot plati factura curenta la RADET. Pentru ceilalti 30 la suta, regia intentioneaza sa apeleze la sprijinul executorului judecatoresc pentru a-si incasa facturile. Daca nici asa nu se poate, RADET va recurge la solutia capitala - debransarea. Regia de termoficare are de incasat creante in valoare de 1.120 de miliarde lei, din care 801 miliarde lei numai de la populatie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite