"Don Quijote" deschide Festivalul Naţional de Teatru Clasic de la Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arădenii sunt invitaţi în acest sfârşit de săptămână să marcheze debutul celei de-a XIII-a ediţii a evenimentului Desfăşurat în oraşul de pe Mureş, în perioada 6 - 19

Arădenii sunt invitaţi în acest sfârşit de săptămână să marcheze debutul celei de-a XIII-a ediţii a evenimentului

Desfăşurat în oraşul de pe Mureş, în perioada 6 - 19 octombrie, festivalul oferă publicului spectacole din ţară şi din străinătate, precum şi o serie de evenimente conexe.

Astfel, gongul inaugural al festivalului va suna odată cu primul spectacol astăzi, la ora 19,00, când spectatorii sunt invitaţi să urmărească o producţie a Teatrului Naţional Bucureşti, foarte cunoscută în străinătate, dar care nu a oferit şi publicului românesc şansa să o vadă prea des.

Este vorba despre spectacolul lui Dan Puric "Don Quijote", de Cervantes. Fiind foarte mult itinerat, acest spectacol a reuşit să impresioneze spectatori din ţările europene, "Don Quijote" fiind realizat în maniera unică şi inconfundabilă a actorului Dan Puric.

"Un spectacol nou despre Don Quijote, căruia i-am dat drumul din carte ca să-şi ducă dreptatea mai departe. Este un Don Quijote pe care îl veţi regăsi aici şi acum în sufletul dumneavoastră", spune Dan Puric despre spectacolul care s-a născut la iniţiativa Institului "Cervantes", fiind rodul unei colaborări între Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti, Compania "Passepartout D.P.", Fundaţia "Art-Production". Din distribuţie fac parte Dan Puric, Constantin Dinulescu, Carmen Ionescu, Ileana Olteanu, Violeta Totir.

Duminică, -"Cinci piese scurte"

Cel de-al doilea spectacol al festivalului, care va avea loc mâine, de la ora 19,00, aparţine Teatrului "Odeon" din Bucureşti şi a fost realizat de regizorul Alexandru Dabija după Eugene Ionesco - "Cinci piese scurte".
Cronicile acestui spectacol îl prezintă ca pe o viziune aparte asupra textului ionescian, ca pe un spectacol ce propune o abordare cu totul nouă a creaţiei lui Eugene Ionesco.

"Cinci piese scurte" este un spectacol de o uimitoare acurateţe a stilului şi îi aduce în faţa spectatorilor din Arad pe Antoaneta Zaharia, Pavel Bartoş, Ionel Mihăuilescu, Oana Ştefănescu, Gelu Niţu, Mircea Constantinescu, Dorina Lazăr şi Ionel Mihăilescu. Muzica piesei este realizată special de Ada Milea. Cele cinci piese scurte sunt: "Îl cunoaşteţi?", "Salonul Auto", "Guturaiul Oniric", "Lacuna" şi "Fata de Măritat".

Susţinut excelent de actori, spectacolul lui Alexandru Dabija filtrează printr-un comic bine reliefat deconstrucţia universală la nivel uman.

Ediţia a XIII-a a Festivalului Naţional de Teatru Clasic, este organizată de Teatrul Clasic "Ioan Slavici" Arad, Fundaţia "Art Clasic" şi Consiliul Local Municipal Arad. Astfel, chiar în debutul festivalului, sâmbătă şi duminică, va avea loc atelierul "Studio-fest", care se va desfăşura, după încheierea spectacolelor, în Sala Studio a teatrului arădean, începând cu ora 21,30. Atelierul va fi condus de criticul şi jurnalistul Dan Mircea Cipariu, care va modera întâlnirile cu realizatorii spectacolelor prezentate în festival, oferind astfel publicului şansa de a intra şi în lumea de dincolo de scenă, în culisele unei producţii de teatru.

Biletele la spectacole costă 30, 25 şi 15 lei (în funcţie de locul din sală), iar un abonament, 200 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite