Putin respinge acuzaţiile de "şantaj energetic" ale Occidentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

El şi-a exprimat surprinderea în faţa "reacţiei nervoase, exaltate" şi a acuzaţiilor de "şantaj energetic" sau renaştere a "ambiţiilor neoimperiale" legate de stabilirea noilor preţuri la

El şi-a exprimat surprinderea în faţa "reacţiei nervoase, exaltate" şi a acuzaţiilor de "şantaj energetic" sau renaştere a "ambiţiilor neoimperiale" legate de stabilirea noilor preţuri la livrările de gaze naturale ruseşti în unele state vecine. Putin a propus ca aprecierea politicii externe a oricărei ţări să se facă "pe baza principiilor dreptului internaţional şi a unor standarde universale unitare". Fără a numi direct SUA, Putin a menţionat că printre sursele care alimentează dorinţa unor state de a intra în posesia armelor de distrugere în masă şi realizarea de programe militare se află nu numai ambiţiile naţionale, ci şi" importanţa hipertrofiată a forţei în relaţiile internaţionale, impusă nouă, tuturor". Acesta şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu stagnarea intervenită în domeniul dezarmării, nu din vina Rusiei, care este gata pentru relansarea dialogul în aceste probleme. Putin s-a pronunţat în favoarea soluţionării conflictelor regionale, precizând că principiile de reglementare a acestora, indiferent că este vorba despre Kosovo, Cipru, Transcaucazia sau Transnistria, trebuie să fie "universale şi să se bazeze pe dreptul internaţional". Referindu-se în mod concret la raporturile ruso-americane, liderul de la Kremlin a recunoscut că se impun unele modificări "cu caracter pozitiv" şi a subliniat că parteneriatul între Rusia şi SUA poate fi clădit "exclusiv în condiţiile egalităţii în drepturi şi încrederii reciproce".
Pe de altă parte, într-o acţiune separată, Putin a ordonat serviciilor secrete să facă tot posibilul pentru "a-i căuta şi lichida pe criminalii vinovaţi de asasinarea diplomaţilor ruşi din Irak". Anterior, Duma declarase că adevăraţii vinovaţi pentru moartea diplomaţilor sunt cei care au pornit războiul din Irak.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite