Putin mai pune un căluş presei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Vladimir Putin a semnat decretul de înfiinţarea a unei superagenţii de supraveghere a presei şi internetului ce poartă denumirea pompoasă de Serviciul Federal pentru

Preşedintele Vladimir Putin a semnat decretul de înfiinţarea a unei superagenţii de supraveghere a presei şi internetului ce poartă denumirea pompoasă de Serviciul Federal pentru Supravegherea Mass-Mediei, Telecomunicaţiilor şi pentru Protejarea Moştenirii Culturale. Guvernul va avea astfel un nou instrument de verificare a transmiterii datelor şi conţinutului acestora, scrie Reuters.

Sub pretextul că scopul agenţiei este "îmbunătăţirea eficienţei activităţilor guvernului în sensul protejării moştenirii culturale" şi "eliminarea contradicţiilor interdepartamentale şi a barierelor administrative din calea dezvoltării IT-ului din Rusia", noul serviciu va fi foarte influent în afacerile media, telecomunicaţii şi politică. Mai grav este, susţin ziariştii ruşi, că şi publicaţiile on-line, care erau mai ferite de "cenzură", vor fi acum afectate. În plus, agenţia va păstra registrul personal de date al cetăţenilor ruşi. Prin urmare, este vorba despre crearea unui mega-controlor media, scrie presa rusă. Având funcţia de a supraveghea întreaga medie, frecvenţele TV şi radio şi toate celelalte tipuri de telecomunicaţii, serviciul nou-creat este o resursă care nu poate fi trecută cu vederea, recunoaşte o sursă guvernamentală, citată de "Kommersant". Raf Şakirov, concediat în 2004 din postul de redactor al cotidianului "Izvestia" pentru că a criticat autorităţile pentru felul cum au gestionat luarea de ostatici la Beslan, a declarat pentru Reuters că decretul lui Putin readuce în actualitate modelul sovietic de control al presei. "Este o tentativă de a pune sub control, nu doar media electronică, ci şi datele personale, şi bloggerii", susţine el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite