Putin isi pregateste succesorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La intalnirea de marti cu membrii guvernului, Vladimir Putin le-a pregatit acestora o surpriza, anuntandu-le o serie de schimbari la nivelul administratiei prezidentiale, guvernului si conducerii a

La intalnirea de marti cu membrii guvernului, Vladimir Putin le-a pregatit acestora o surpriza, anuntandu-le o serie de schimbari la nivelul administratiei prezidentiale, guvernului si conducerii a doua districte federale. De acum inainte, premierul Mihail Fradkov va avea inca doua ajutoare: in functia de prim-vicepremier a fost numit juristul Dmitri Medvedev (n.1965), pana de curand seful administratiei prezidentiale, iar in cea de vicepremier - Serghei Ivanov (n.1953), care isi pastreaza si functia de ministru al apararii. Functia de sef al administratiei de la Kremlin a fost incredintata lui Serghei Sobianin (n.1958), guvernatorul regiunii petrolifere Tiumeni. Au fost inlocuiti, de asemenea, imputernicitii guvernului pentru districtele federale din Extremul Orient si Privolje. Anuntand numirile celor doi vicepremieri, Vladimir Putin a avut grija sa precizeze ca acestea au fost operate in consultare cu premierul Fradkov si ca propunerile nominale au fost facute chiar de acesta. Presedintele Putin a explicat mutatiile operate prin nevoia unei mai bune organizari a activitatii guvernului in domenii de importanta majora - social si aparare. In acest sens, Dmitrii Medvedev va conduce, in noua calitate, Comisia care va raspunde de realizarea proiectelor nationale prioritare lansate recent de presedintele Putin si care privesc invatamantul, sanatatea, constructiile de locuinte, programe avand un puternic impact in plan social. La randul sau, Serghei Ivanov va asigura o mai buna coordonare intre ministerele si departamentele menite sa asigure indeplinirea proiectelor in sfera militara, ocupandu-se, practic, de intregul complex militaro-industrial. Masurile anuntate de liderul de la Kremlin au luat prin surprindere elita politica si majoritatea analistilor, asa cum s-a intamplat si in cazul demisiei cabinetului Kasianov. Nu intamplator, politologul Stanislav Belkovski a declarat ca presedintele Putin "actioneaza totdeauna in logica operatiunilor speciale", considerand ca acestea pot fi incununate de succes daca sunt pregatite in secret. Judecand dupa comentariile aparute in presa rusa, se pare ca urmarile acestei "rotiri" de cadre vor fi cu mult mai serioase. Unii politicieni si comentatori politici vorbesc deja despre faptul ca aceste masuri ilustreaza o intarire a componentei prezidentiale in executivul condus de Fradkov, caruia i se pregateste un inlocuitor.
Medvedev poate fi urmatorul tar
Liderul comunist Ghennadii Ziuganov a caracterizat masurile recente drept "primul pas spre elaborarea unei formule de succesiune si a succesorului" pentru postul de presedinte. La randul sau, copresedintele fractiei parlamentare "Rodina", Dmitrii Rogozin, a calificat mutatiile la nivelul guvernului ca inceputul campaniei prezidentiale pentru anul 2008. Rogozin a mers si mai departe, afirmand ca Putin si-a stabilit si succesorul, in persoana lui Medvedev. O parere asemanatoare are si liderul PNLD, Vladimir Jirinovski, care vede in Medvedev candidatul posibil la postul de sef al statului, iar in Ivanov - la cel de premier. Numirea lui Sobianin in functia de sef al administratiei de la Kremlin este explicata prin atentia acordata de Putin complexului energetic si de combustibil, promovarea acestuia fiind pusa pe seama unor companii apropiate presedintelui. In opinia expertilor rusi, persoanele numite in noile posturi sunt in masura sa asigure indeplinirea sarcinilor puse in fata acestora.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite