Deşi Putin ştie germană, iar Merkel rusă, n-au vorbit pe aceeaşi limbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Putin nu o poate invita pe Merkel la saună aşa cum o făcea ex-cancelarul german, Gerhard Schroeder", spuneau analiştii politici înainte de întâlnirea ruso-germană la nivel înalt de la

"Putin nu o poate invita pe Merkel la saună aşa cum o făcea ex-cancelarul german, Gerhard Schroeder", spuneau analiştii politici înainte de întâlnirea ruso-germană la nivel înalt de la Kremlin. Aşa cum promisese la plecarea în turneul oficial pe ruta Washington-Kremlin, cancelarul german Angela Merkel a schimbat subtil "camaraderia" cu Rusia, cultivată de Schroeder, pe un "parteneriat strategic". Poziţia rămasă liberă de "camarad" i-a fost oferită, în schimb, Americii.
Dacă de la preşedintele american, George W. Bush, cerea un "schimb deschis de idei", la Kremlin, unde a petrecut ieri circa şase ore în compania preşedintelui rus, Vladimir Putin, Merkel a impus "un schimb viu de idei". În cadrul t?te-?-t?te-ului, cei doi lideri au atins puncte sensibile în relaţiile ruso-germane, precum problema programului nuclear iranian, unde troica europeană (Germania, Franţa, Marea Britanie) şi SUA au nevoie de sprijinul Rusiei şi Chinei pentru a împiedica Teheranul să creeze o nouă armă nucleară. Merkel nu a evitat la Kremlin nici abordarea directă a chestiunii politicii energetice a Rusiei, scandalul Gazprom-Ucraina lăsând urme de neîncredere şi o constantă frică în sânul europenilor că Moscova îşi va folosi cândva rezervele de gaz drept armă politică. Deşi proiectul oleoductului pe sub Marea Baltică îi aparţine lui Schroeder, cancelarul german pare hotărât să-l transpună în realitate.
Cum interpretează presa rusă schimbarea de nume a relaţiilor ruso-germane: Merkel a dat însă de înţeles că modificarea sintagmei "relaţii de prietenie" cu "parteneriat strategic" nu va însemna o diminuare a raporturilor ruso-germane. Putin şi-a exprimat speranţa că tratativele purtate cu cancelarul german vor da noi impulsuri conlucrării dintre cele două state, mai ales pe plan economic, Germania fiind printre primii parteneri comerciali ai Rusiei. Merkel a adus cu sine şi propunerea cooptării Rusiei la proiectul avionului Airbus, alături de Germania şi Franţa. De pe agenda convorbirilor nu au lipsit nici unele teme sensibile, ca aceea a respectării drepturilor omului în Rusia sau programul nuclear al Iranului. Liderul german, care s-a întâlnit pentru un sfert de oră cu reprezentanţi ai ONG-uri şi jurnalişti ruşi, a dorit, de asemenea, să cunoască planurile Moscovei, în curând gazdă a celei de-a 8-a reuniuni a "G-8", asupra evoluţiilor din Asia Centrală, Caucaz şi Republica Moldova.
Primul disc Beatles Angi l-a cumpărat de la Moscova
Rusia nu reprezintă nici pe departe o necunoscută pentru cancelarul german, Angela Merkel. "Doamna de fier" a Germaniei iubeşte cultura, muzica şi limba ruse. Spre deosebire de predecesorul său, Gerhard Schroeder, care se baza în vizitele sale moscovite pe cunoştinţele impecabile de limbă germană ale lui Vladimir Putin, Merkel vorbeşte rusa la perfecţie, putând renunţa oricând la traducător. "Era un geniu lingvistic", povesteşte fosta profesoară de limbă rusă a lui Merkel. În 1970, geniala elevă, născută în Germania de est, în localitatea Templin, a participat la Moscova la Olimpiada Internaţională de limbă rusă. Ce îşi aminteşte actualul cancelar al Germaniei de această primă vizită la Moscova? De acolo şi-a cumpărat primul ei disc cu albumul Beatles-ilor "Yellow Submarin". Ce îşi amintesc colegii de şcoală ai lui Merkel? Era cea mai bună din clasă la rusă şi îi lăsa şi pe alţii să copieze la lucrări de la ea.
Cu rucsacul în spate până în Caucaz
Adolescenta Merkel a colindat cu rucsacul în spate, făcând autostopul - şi nu întotdeauna în condiţii legale - întreg sudul fostei Uniuni Sovietice. A ajuns în Caucaz, iar în Georgia a înnoptat într-un azil pentru oameni fără adăpost. În Templin, oraşul natal, tânăra Merkel se conversa mereu cu soldaţii trupelor ruseşti de ocupaţie.
Atunci nu-şi închipuia nici că va cădea Zidul Berlinului, nici că va ajunge din nou la Moscova în calitate de cancelar al Germaniei. Experienţa răsăriteană a "doamnei de fier" justifică atitudinea "diplomată" a lui Merkel: la Washington avertizează SUA că nu trebuie să aştepte, prea curând, de la Moscova respectarea libertăţii presei. Nu trece decât o zi şi Merkel îi reproşează lui Putin exact cenzura presei.

A trecut Vremea zonelor de influenţă
Preşedintele Comitetului pentru relaţii internaţionale al parlamentului german, Ruprecht Polentz, a fost de părere că va trebui să se spună conducerii de la Kremlin că "vechiul tip de gândire promovat de aceasta, bazat pe crearea de zone de influenţă şi dependenţă", este inacceptabil.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite