Putin i-a dat cadou Angelei Merkel un căţeluş de pluş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zâmbeşte diplomatic şi pune sare pe rănile politice. Cam aşa a arătat strategia adoptată de Angela Merkel pe timpul vizitei la Kremlin. La întrevederea avută cu preşedintele rus, cancelarul

Zâmbeşte diplomatic şi pune sare pe rănile politice. Cam aşa a arătat strategia adoptată de Angela Merkel pe timpul vizitei la Kremlin.
La întrevederea avută cu preşedintele rus, cancelarul german nu a ezitat să abordeze nici una dintre problemele usturătoare din relaţiile ruso-germane: de la susţinerea programului nuclear de către Rusia, opus politicii vestice de dezarmare, la capitolul respectarea dreptului la libera exprimare, la care Moscova se află cu noua lege a ONG-urilor în prag de corigenţă şi până la problema gazului rusesc care ţine în tensiune o Europă întreagă. Menţinerea şi întărirea relaţiilor economice germano-ruse au fost de departe punctul în care opiniile celor doi lideri au coincis. Putin a subliniat că volumul tranzacţiilor dintre Germania şi Rusia a crescut cu peste 30 la sută în 2005, atingând valoarea record de 26,66 miliarde de euro.
Merkel a câştigat admiraţia presei
Ce a câştigat Merkel prin înlocuirea "camaraderiei" cu Rusia cu un "parteneriat strategic"?. Cu siguranţă, admiraţia presei occidentale, aplauzele colegilor de partid şi ale opoziţiei din Germania. Vizita la Kremlin a lui Merkel a trasat o linie de demarcaţie clară între politica externă actuală a Germaniei şi aceea a ex-cancelarului Gerhard Schroeder. Turneul Washington-Kremlin, simbolic şi prin cronologia vizitelor, arată o Merkel care ştie ce vrea. Întrevederea Putin-Merkel la Kremlin a fost însă atent orchestrată de ambele părţi. La sfârşitul discuţiilor, liderul rus, un mare iubitor de câini, i-a dăruit lui Angi un câine de pluş cu pete albe şi negre. Putin ştia fără îndoială de teama cancelarului german faţă de patrupede încă din copilărie, când a fost muşcată de un câine. Mesajul purtat de animalul de pluş: să-ţi învingi teama. La conferinţa de presă, care a urmat discuţiilor între patru ochi, cei doi lideri au intrat în somptuoasa sală Ecaterina pe uşi diferite.
Vizita s-a încheiat cu o masĂ copioasă
După protocolul bizantin de la Kremlin, cei doi s-au întâlnit la mijlocul drumului şi au dat mâna. Putin părea supărat, Merkel zâmbea aproape imperceptibil. Referitor la controversata lege rusească a ONG-urilor, cancelarul german şi-a oferit ajutorul. "Faptul că legislaţia noastră suscită atâta interes partenerilor noştri străini, ne bucură", a contrat Putin imediat, reproşându-i liderului de la Berlin amestecul în problemele ţării sale. Vizita tensionată a lui Merkel la Kremlin s-a încheiat, după obiceiul răsăritean, cu o masă copioasă: purcel la tavă, caviar, somon...

Continuăm parteneriatul cu Rusia, indiferent dacă e sau nu un stat complet democratic"
"Rusia este cel mai mare furnizor de gaz din Europa. Atât Germania, cât şi întreaga Uniune Europeană vor menţine, ca şi până acum, parteneriatul energetic cu Rusia. EON-Ruhrgas şi Wintershall sunt doar două dintre companiile germane implicate în proiectul energetic. Sigur că Germania încearcă să-şi diversifice sursele, furnizorii de energie şi căile de transport; un exemplu este proiectul nostru de a construi conducta de gaz prin Marea Baltică. Salutăm însă şi proiectul Nabucco. Dacă Germania şi Rusia lucrează la diversificarea căilor de transport energetic nu înseamnă că o fac în detrimentul altor state europene", ne-a declarat ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Wilfried Gruber. "Am colaborat cu Rusia şi în timpul Războiului Rece cu succes şi vom continua acest parteneriat, independent de răspunsul la întrebarea dacă Rusia este un stat complet democratic sau nu. Nici Arabia Saudită nu este un stat democratic, dar este important pentru aprovizionarea noastră cu energie. Din păcate, printre producătorii de energie nu sunt numai state democratice. Ar fi frumos să fie aşa", a mai subliniat diplomatul german.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite