Putin nu acceptă lecţii de la "spaniolii corupţi şi italienii mafioţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presat de liderii Uniunii Europene pentru a permite companiilor occidentale accesul la resursele energetice ruseşti, contestat pentru violarea drepturilor omului şi embargoul impus Georgiei,

Presat de liderii Uniunii Europene pentru a permite companiilor occidentale accesul la resursele energetice ruseşti, contestat pentru violarea drepturilor omului şi embargoul impus Georgiei, Vladimir Putin a ales calea contraatacului pentru a se apăra, la summitul UE de la Lahti (Finlanda).
În timp ce UE se străduia din greu să vorbească pe o singură voce, preşedintele rus a servit "otravă pe tavă", luându-se de Spania şi de prostul obicei al administratorilor ei, pentru ca apoi să supraliciteze şi să amintească faptul că "mafia s-a născut în Italia, nu în Rusia". "De la astfel de oameni nu poţi accepta lecţii", scrie presa spaniolă şi italiană că ar fi fost mesajul liderului de la Kremlin.
Borrel a pus paie pe foc
Cel care a pus paie pe foc a fost preşedintele Parlamentului European, Josep Borrell. Aşezat la dreapta liderului rus, Borrel a spus sarcastic: "Trebuie să-i mulţumim lui Putin pentru că, închizând oleoductele din Ucraina, în luna ianuarie, ne-a adus aici să vorbim despre energie". Apoi socialistul european a întins şi mai mult coarda, exprimându-şi îngrijorarea pentru violarea drepturilor omului în Rusia, a amintit de moartea jurnalistei Anna Politkovskaia şi a reafirmat îngrijorarea pentru discriminarea ONG-urilor. "Cumpărăm petrol de la ţări şi mai rele" - a dat sentinţa Borrell "dar lor nu le cerem să îmbrăţişeze aceleaşi valori ca ale noastre".
Frisoane în sală. Putin nu a părut să ezite. A recunoscut îngrijorarea pentru criminalitatea crescândă din Rusia, dar a negat orice implicare în cazul Politkovskaia. "Apoi nu a menajat pe nimeni", a relatat un diplomat. Mai ales pe "corupţii" primari din sudul Spaniei. "Nu accept lecţii de democraţie de la nimeni. Cu atât mai puţin de la Spania, care în acest domeniu nu are nimic de spus, deoarece are mulţi primari în închisoare pentru corupţie, de exemplu cel din Marbella." Premierul de la Madrid, Jose Luis Zapatero, l-a privit perplex. Apoi Putin a schimbat ţinta. Mafia nu s-a născut în Rusia, ci în Italia, a subliniat el. A fost rândul lui Romano Prodi să rămână fără cuvinte.
Jacques Chirac a făcut pe "pompierul"
Matti Vanhanen, şeful guvernului finlandez şi preşedintele prin rotaţie al UE, dar şi preşedintele CE, Jose Manuel Durrao Barroso, au intervenit pentru a detensiona situaţia, propunând "să nu se politizeze şi să se dedramatizeze tema energiei". Inutil. Liderii statelor baltice au încins atmosfera. Estonul Andrus Ansip a afirmat: "UE vorbeşte pe o singură voce, Rusia nu". "Prietenul Jacques" care l-a decorat cu Legiunea de Onoare, a încercat şi el să facă pe "pompierul". "Ne aflăm aici pentru a vorbi despre energie şi pentru a găsi soluţii comune, nu pentru a aborda problemele interne ale unei ţări". Intervenţia preşedintelui francez a restabilit doar parţial calmul. Când a venit momentul "ciocnirii paharului ritual", gustul şampaniei le-a părut multora amar pentru că liderii europeni au plecat cu mâna goală de la Lahti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite