Puternici si umili, impreuna de Sf. Maria Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tariceanu, asaltat la Manastirea Nicula cu cereri de majorare a pensiilor Premierul Calin Popescu Tariceanu, aflat la slujba oficiata, luni, la Manastirea Nicula din judetul Cluj, a fost asaltat de

Tariceanu, asaltat la Manastirea Nicula cu cereri de majorare a pensiilor
Premierul Calin Popescu Tariceanu, aflat la slujba oficiata, luni, la Manastirea Nicula din judetul Cluj, a fost asaltat de o parte din credinciosi, care i-au explicat problemele pe care le au si au cerut cresterea pensiilor. La Manastirea Nicula au participat sute de mii de credinciosi, care s-au rugat la icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria si au ascultat slujba oficiata de IPS Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, impreuna cu un sobor de preoti si monahi. La sosirea premierului, credinciosii adunati la manastire au avut reactii diferite, unii dintre ei bucurandu-se, iar altii varsandu-si amarul pentru viata grea pe care o duc. Mai multe persoane in varsta i-au cerut lui Tariceanu pensii mai mari, iar o femeie din Galati, plecata de acasa de trei zile si care dormise sub cerul liber, i-a spus premierului ca nu poate trai din pensia de 560.000 de lei vechi. Dupa liturghie, seful Executivului a avut o discutie cu IPS Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, dupa ce, in cursul diminetii, se intalnise cu PS Florentin Crihalmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.

La Recea, puterea iertatoare a Maicii Domnului, amintita prin pilda judecatorului
Zeci de mii de credinciosi au fost, duminica si luni, in pelerinaj la manastirile muresene Recea si Sanmartin, care au hramul Nasterii Maicii Domnului. La Recea, miile de credinciosi l-au ascultat pe preotul Remus Onisor, care a amintit de puterea iertatoare a Maicii Domnului printr-o pilda. "Trei oameni care urmau a fi judecati il barfeau si-l vorbeau de rau pe judecator, sustinand ca este dur si ca face dreptate fara mila. Barbatii isi istoriseau problemele in prezenta unei batrane, care s-a dovedit a fi mama judecatorului si care, in final, l-a rugat pe fiul ei sa-i judece cu mila pe cei trei. De multe ori mergem cu Ea, pe langa Ea si-L vorbim de rau pe Fiul Ei. Dar cand e vorba sa puna un cuvant bun pentru noi, o face cu atata patima, asa de mult il pune si asa de mult insista pentru noi, ca mijlocitoare. Si face asta chiar daca stie care cat suntem de rai", a spus preotul Onisor.

Sute de oameni la Manastirea Adormirea Maicii Domnului din Izvoru Muresului
Cateva sute de credinciosi ortodocsi au luat parte, luni, la hramul Manastirii Adormirea Maicii Domnului din statiunea harghiteana Izvoru Muresului. La manifestare au fost prezenti credinciosi din zona si din localitatile apropiate, dar si din municipiul resedinta de judet. Oamenii s-au impartasit, au luat apa sfintita si busuioc si s-au rugat Fecioarei Maria pentru sanatate, belsug si putere. Ceremonialul religios a fost oficiat de un sobor de preoti, in frunte cu episcopul ortodox al Covasnei si Harghitei, PS Ioan Selejan. Ca in fiecare an, cei prezenti la hramul Manastirii Adormirea Maicii Domnului din Izvoru Muresului au fost poftiti la masa in locasul de cult, unde li s-au servit sarmalute.

Ziua de Sfanta Marie - "vama" intre vara si toamna
Traditia populara marcheaza data de 15 august ca o "vama" intre vara si toamna. Acum se aduna ultimele plante de leac si se fac pronosticuri cu privire la vremea din toamna ce urmeaza. Ea reprezinta si un moment important al calendarului viticol, fiind ziua in care se tocmesc pandarii pentru vii si in care se "leaga ciocul pasarilor" pentru a nu prada strugurii. In unele parti din judetul Mures se spune ca dupa aceasta data nu se mai pun oua la clocit pentru ca puii sa nu fie prea tarzii. Daca infloresc trandafirii pe la Sfanta Maria, toamna va fi lunga. Majoritatea credinciosilor fac in aceasta zi pelerinaje, in special la Manastirea de la Nicula, dar la fel de cautate sunt si cele din Recea, Toplita sau Sanmartinul de Campie. La aceasta din urma manastire, circa 15.000 de oameni s-au adunat episcopul de Alba Iulia, a fost asteptat cu calareti in costume nationale si a oficiat slujba de Vecernie, iar ieri, in prezenta reprezentantilor autoritatilor locale, a oficiat Liturghia. Manastirea Sanmartinului este atestata documentar in anul 1329, configuratia masutei altarului fiind foarte asemanatoare cu cele ale bisericilor de la Niculitel, din secolul IV. Traditia spune ca Stefan cel Mare, in momentul cand a vrut sa-l prinda pe Petru Aron, ucigasul tatalui sau, a facut niste incursiuni in Transilvania. Negasindu-l, domnul s-a rugat, iar Maica Domnului i-a indicat manastirea de la Sanmartin unde se zice ca un calugar batran i-ar fi indicat locul ucigasului.

Traian Basescu a stat la coada pentru a ajunge la mormantul lui Stefan
Presedintele Traian Basescu a facut ieri o baie de multime la Manastirea Putna. Ajuns in timpul slujbei inchinate Adormirii Maicii Domnului, presedintele a ascultat, de undeva, din multime, pana la sfarsit, predica episcopului Ioachim. In timpul acesta, nenumarati credinciosi au preferat sa se inghesuie ca sa-l vada pe presedinte si sa dea mana cu el. Ulterior, Basescu a intrat in biserica Manastirii Putna, unde s-a recules in fata mormantului lui Stefan cel Mare si a sarutat de doua ori icoana acestuia. Apoi, seful statului impreuna cu sotia au stat la coada timp de cateva minute, pentru a se inchina in fata icoanei Maicii Domnului. Tot in fata icoanei facatoare de minuni era si un tanar foarte bolnav, care fusese adus pe o targa. Presedintele l-a incurajat si a lasat tanarului un milion de lei vechi. Spre nemultumirea calugarilor, presedintele a invocat ca se grabeste si nu a ramas la masa. In urma cu un an, Puterea a scandalizat participantii la sarbatoare, izoland zona cu SPP-ul si blocand accesul in manatire, pentru ca "marimile" sa nu fie deranjate de "multime".

Pelerinaj de solidaritate cu Papa Benedict al XVI-lea, la Cacica, in Suceava
Aproximativ zece mii de credinciosi catolici din tara si din strainatate au participat, luni, la Sanctuarul de la Cacica, judetul Suceava, la Sfanta Liturghie Pontificala prilejuita de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Sfanta Liturghie Pontificala a fost oficiata de PS Petru Gherghel, episcop de Iasi, impreuna cu PS Mihaly Mayer, episcop de Pecs (Ungaria), PS Aurel Perca, episcop auxiliar de Iasi, si de numerosi clerici romano-catolici. Pelerinajul tinerilor s-a dorit, potrivit Monseniorului Petru Gherghel, un moment de solidaritate cu Papa Benedict al XVI-lea. In cursul dupa- amiezii de duminica a fost oficiata Sfanta Liturghie destinata tinerilor, seminaristilor si persoanelor consacrate, iar in cursul serii s-a desfasurat Privegherea Mariana, cu recitarea Rozariului si procesiunea cu lumanari in jurul catedralei. Sfanta Liturghie Solemna Pontificala de luni a fost precedata de Liturghia greco-catolica si de liturghiile in limbile maghiara, polona si germana.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite