Puteri mai mari pentru Berlusconi, autonomie sporita pentru regiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 170 de voturi pentru, fata de 132 contra, senatorii italieni s-au pronuntat, miercuri, in favoarea reformei radicale a Constitutiei tarii, datand din 1948, conferind astfel puteri sporite sefului

Cu 170 de voturi pentru, fata de 132 contra, senatorii italieni s-au pronuntat, miercuri, in favoarea reformei radicale a Constitutiei tarii, datand din 1948, conferind astfel puteri sporite sefului guvernului si o larga autonomie regiunilor. In timp ce Silvio Berlusconi e convins ca reforma va izbuti sa regenereze sistemul politic anchilozat din Peninsula, liderii opozitiei avertizeaza asupra riscului distrugerii unitatii nationale. Reforma Constitutiei a fost unul dintre cele mai contestate proiecte din ultima vreme, in Italia, dezbaterile parlamentare pe marginea acestuia durand de luni de zile. Castigatoarea bataliei, coalitia de centru-dreapta condusa de Berlusconi, crede ca tara va deveni mai usor de guvernat, iar modalitatea de adoptare a legilor va fi simplificata. Reforma are in vedere si o autonomie deplina a celor 20 de regiuni italiene in mai multe domenii, precum sanatatea, educatia si politia administrativa locala. Potrivit acesteia, Senatul se va transforma dintr-un organ legislativ national intr-unul federal, iar primul-ministru va capata puteri sporite, avand dreptul sa numeasca sau sa revoce ministri si sa dizolve parlamentul. Se va pune, de asemenea, capat unei practici curente a partidelor, aceea de a schimba tabara politica in mjlocul mandatului, provocand astfel caderea premierului, experienta traita de Berlusconi pe propria piele, in 1994.
Triumf pentru Liga Nordului
Sustinator fervent al reformei, partidul separatist Liga Nordului, membru al coalitiei de guvernamant, a amenintat de mai multe ori ca se retrage de la guvernare daca aliatii sai nu sustin proiectul. Seful Ligii, Umberto Bossi, politician cunoscut mai ales pentru declaratiile sale extremiste si ideile secesioniste, s-a deplasat special la Roma pentru a urmari dezbaterile finale si votul. Pentru el si pentru membrii Ligii a fost o zi de triumf. Si un motiv de ingrijorare in plus pentru alti politicieni, inclusiv pentru unii membri ai coalitiei. Prin prevederile sale, fosta Constitutie italiana, gandita in anii de dupa cel de-al doilea razboi mondial, impiedica aparitia unui nou dictator de tipul lui Benito Mussolini. In acelasi timp insa, prin multitudinea de mijloace de control asupra institutiilor puterii, premierii italieni au intampinat mereu dificultati in actul de guvernare. Asa se si explica frecventa iesita din comun cu care au cazut guvernele de la Roma.
Opozitia: o zi tragica pentru Italia
Proiectul de lege va institui in Italia 20 de sisteme de sanatate diferite, iar italienii nu vor mai dispune de aceleasi drepturi sau servicii, acuza, in schimb, Piero Fassino, seful democratilor de stanga, principalul partid de opozitie din Peninsula. Adversarii proiectului se mai tem ca fondurile de asistenta pentru categoriile defavorizate vor disparea, ca rolul sefului statului va fi si mai redus, iar Italia se va alege, in final, cu un nou sistem birocratic, stufos si costisitor. De altfel, intreaga opozitie italiana considera proiectul nociv pentru italieni, dar si pentru integritatea tarii. Pentru ca noua lege nu va intra in vigoare inainte de viitoarele alegeri legislative, prevazute pentru aprilie 2006, si poate fi inca anulata prin referendum, opozitia isi pune mari sperante intr-o consultare a populatiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite