Puterea din umbră a lui Vasile Marica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia lui Marica are reprezentanţi la Finanţe în comisiile de disciplină, de examen şi la repartizarea stimulentelor. Federaţia lui Marica a fost singura din Ministerul Finanţelor Publice căreia administraţia i-a recunoscut toate drepturile.

Vezi protocolul pentru distribuirea stimulentelor

Vasile Marica este şeful celui mai vechi sindicat din Finanţe. A preluat conducerea Sindicatului Naţional Vamal Unirea în 1995, la numai un an după ce a intrat în sistem. Din 1995, Vasile Marica a urcat vertiginos, ajungând să conducă prima şi cea mai mare organizaţie a funcţionarilor publici din România - Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe (FNSF).

Citiţi şi:

EXCLUSIV / Eugenia Ciobanu neagă acuzaţiile aduse de fostul şef al Vămii Giurgiu

Vasile Marica a început lupta sindicală la Focşani

Între timp, din aceasta s-au desprins trei organizaţii. Totuşi, conducerile Ministerului de Finanţe (MFP) le-au ignorat mereu, tratând numai cu sindicatul lui Marica. Federaţia Naţională a Sindicatelor Publice (FNSP) numără aproximativ 25.000 de membri, este a doua, ca număr, după organizaţia lui Marica şi are majoritate absolută într-o serie de instituţii subordonate MFP, precum Garda Financiară. Cu toate acestea, ministerul nu a dialogat niciodată cu această federaţie. „Le-am făcut numeroase adrese pentru a intra în componenţa diferitelor comisii, dar nu ne-au răspuns niciodată", spune Liviu Toader, prim-vicepreşedinte FNSP.

Vezi averea lui Vasile Marica

Vezi averea lui Costin Dumitru

Vezi averea lui Bogdan Hossu

Vezi averea lui Marius Petcu

Vezi averea lui Marius Nistor

Fost lider, preşedinte la „disciplină"

Voinea Negoiţă, vicepreşedinte al Sindicatului Pro Lex, spune că ministerul i-a conferit lui Marica o putere uriaşă. Acesta din urmă a primit locuri în comisiile care decid toate mişcările de personal. „Gândiţi-vă că toate sesizările împotriva unui vameş sunt discutate în Comisia de disciplină compusă din trei oameni: doi sunt din administraţie şi unul de la sindicat. Dar unul dintre cei doi este un om care a fost cândva în sindicatul lui Marica", explică Negoiţă.

Angajări şi promovări

De exemplu, Gheorghe Stambelu a fost subordonatul lui Marica pe linie sindicală. A plecat din mişcare pe postul de director de personal şi resurse umane la ANV. Aici a ajuns preşedinte al Comisiei de disciplină. Astfel, spune Negoiţă, se poate spune că Marica are, de fapt, doi oameni în aceste comisii care dictează sancţiunile celor cu nereguli.

La fel e şi în comisiile paritare sau în cele de examen, unde numai sindicatul lui Marica are oameni. Paritarele hotărăsc tot ceea ce este legat de pregătirea profesională şi trimiterea la cursuri, pe care se  bat toţi vameşii, fiindcă de ele depinde promovarea. Perfecţionarea se face la Şcoala Naţională de Finanţe Publice şi Vamă, condusă de soţia lui Vasile Marica, Mălina.

Protocolul cu Vlădescu

Ministerul Finanţelor nu numai că i-a recunoscut sindicatului lui Marica toate drepturile, „dar chiar i-a creat unul în plus", susţine Voinea Negoiţă. În 2005, ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu şi Vasile Marica au semnat un protocol prin care Federaţia lui Marica avea dreptul să-şi desemneze reprezentanţi care să „participe activ la repartizarea veniturilor suplimentare", celebrele stimulente din cauza cărora s-au răsculat „finanţiştii" în 2010. „Acestea erau importante la noi, nu salariile", spune Negoiţă. Aşa se face că omul lui Marica negociază stimulentele chiar şi la Garda Financiară, unde FNSP (organizaţie rivală) are peste 90% din oameni, spune Liviu Toader.

Sunt stimulentele despre care Sebastian Vlădescu spunea anul trecut, în iulie, într-un document de circulaţie internă, că se distribuie preferenţial şi sunt condiţionate de „returnarea către conducerea unităţii a unei părţi din acestea", într-un „sistem piramidal". Un sistem piramidal, exact ca în acuzaţiile apărute în dosarul şpăgilor din vămi. Anul trecut, Sorin Blejnar a fost anunţat printr-o adresă de la secretarul general al ministerului că Protocolul din 2005 este încă în vigoare.

Acest tratament preferenţial pe care ministerul i l-a acordat sindicatului lui Marica i-a pus acestuia la dispoziţie toate pârghiile necesare pentru a-i controla pe membrii de sindicat. „Marica are puterea de a controla multe. Aţi auzit ce-a spus şi Marius Ungureanu, fostul vameş care spune că i-ar fi dat bani lui Marica. De frică să nu-şi piardă slujbele, mulţi s-au lăsat controlaţi", a declarat Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului „Pro Lex"Vasile Marica a refuzat ieri să stea de vorbă cu „Adevărul", în pofida încercărilor noastre repetate. El a menţionat, prin sms, că va oferi toate explicaţiile necesare astăzi, la o conferinţă de presă.

"De frică să nu-şi piardă slujbele, mulţi s-au lăsat controlaţi de el."
Vasile Lincu preşedinte „Pro Lex"

ANI le cere explicaţii sindicaliştilor

Cel puţin 15 lideri sindicali sunt verificaţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru nereguli apărute în declaraţiile de avere depuse pentru prima dată. Unii dintre şefii de sindicate sunt verificaţi tocmai pentru că nu şi le-au depus, deşi termenul limită a fost noiembrie 2010.

Hossu a depusşi n-a depus

În această ultimă situaţie se află Bogdan Hossu, preşedintele Cartelului Alfa. Situaţia lui este amuzantă, fiindcă şi-a declarat deja averea şi interesele în calitate de membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radio. Aceleaşi date trebuiau depuse şi pentru cea de preşedinte al confederaţiei. Fiindcă n-a făcut asta, Hossu a primit somaţie acasă şi va fi amendat de ANI. Liderul Cartel Alfa aşteaptă cu nerăbdare amenda, deoarece este singura posibilitate de a pune în discuţie constituţionalitatea introducerii sindicaliştilor în Legea ANI. Mai precis, Hossu va ataca în instanţă amenda şi, apoi, în cadrul procesului, va ridica excepţia de neconstituţionalitate a prevederii introduse anul trecut.

Liviu Luca se lasă aşteptat

Cea mai aşteptată declaraţie, cea a petrolistului Liviu Luca, nu a fost trimisă încă la ANI. Luca este exemplul suficient pentru a ilustra confuzia ideologică din mişcarea sindicală: este lider de sindicat şi prosper om de afaceri. În calitate de prim-vicepreşedinte al CNSLR-Frăţia, Luca nu trebuia să-şi declare averea, întrucât termenul ca atare nu figurează printre cei vizaţi de Legea ANI, ci doar cel de „vicepreşedinte". Şeful petroliştilor este însă obligat, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom, să depună declaraţia de avere şi pe cea de interese. Într-o situaţie specială se află soţii Mălina şi Vasile Marica, ambii fiind controlaţi de ANI. El, în calitate de sindicalist, ea ca funcţionar public în Ministerul Finanţelor. 

„Puterea vrea să ne intimideze"

Cei aflaţi pe lista neagră a ANI susţin că este vorba de un atac concertat al Puterii împotriva mişcării sindicale şi că se încearcă astfel stoparea protestelor de stradă. Liderii confederaţiilor sindicale se vor întâlni luni pentru a pune la punct un plan comun de proteste.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite