Puterea de cumpărare a românilor stagnează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scumpirile din aprilie au anihilat creşterile salariilor. Media câştigurilor salariale nete a ajuns în aprilie la 1.408 lei, în creştere cu 0,4% faţă de martie. Ritmul de majorare a preţurilor a fost, însă, la fel de ridicat.

Aprilie a fost luna în care angajaţii firmelor şi instituţiilor (e adevărat, mai puţini decât în anii trecuţi) au primit prime de Paşte, lucru care se observă şi în datele privind câştigurile salariale din acea lună, raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Acest „balon de oxigen“ financiar a fost, însă, destul de repede risipit din cauza scumpirilor consemnate în aprilie. În termeni statistici, media naţională a salariilor a crescut cu 0,4%, dar şi media scumpirilor – inflaţia – din aprilie a fost mai mare cu 0,4% faţă de martie, astfel că din câştiguri n-a mai rămas nimic.

Stagnare şi pe primele patru luni

Faţă de luna ianuarie 2009, media salariilor nete a fost cu 3,7% mai mare în aprilie, iar inflaţia pe primele patru luni a fost de 2,9%. Costurile vieţii, însă, au crescut semnificativ mai mult decât media generală a scumpirilor.

Este vorba despre întreţinerea locuinţei, hrana, transporturile, telecomunicaţiile şi celelalte cheltuieli inevitabile pentru asigurarea unui trai decent. Astfel că nici pentru perioada ianuarie-aprilie nu putem spune că puterea de cumpărare a populaţiei ar fi crescut.

Salariile mici au crescut cel mai puţin

În termeni nominali, media câştigurilor salariale nete a fost mai mare cu 53 de lei în aprilie decât în ianuarie. La nivelul salariilor mici şi foarte mici, creşterea a fost, totuşi, mai mică de 10 lei (de exemplu în turism, de la 757 la 765 de lei) în timp ce salariile mari au avansat mult mai consistent.

În domeniul intermedierilor financiare, care domină topul salariilor din România, creşterea medie a fost de peste 800 de lei, mai precis de la 3.272 de lei în ianuarie la 4.116 lei în aprilie.

Reamintim că menţinerea şi chiar creşterea puterii de cumpărare a populaţiei, ca şi asigurarea unui trai decent pentru români reprezintă – la nivel declarativ – obiectivele prioritare ale actualei guvernări ca măsuri de combatere a efectelor crizei economice.

Plusuri şi minusuri salariale

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în domenii de activitate precum intermedierile financiare (16,7%) şi producţia şi furnizarea de energie (16,6%).

Scăderi ale câştigului salarial s-au consemnat, potrivit INS, în învăţământ (-13,9%) şi în administraţia publică (-10%).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite