Puterea - in foisor, Opozitia - in multime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cantitatea mare de politicieni pe metru patrat din curtea Manastirii Putna a avut o dispunere diferita in teren. Marimile statului - presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase, ministri si

Cantitatea mare de politicieni pe metru patrat din curtea Manastirii Putna a avut o dispunere diferita in teren. Marimile statului - presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase, ministri si alti demnitari - au luat loc intr-un fel de foisor special amenajat si decorat cu icoane si ghirlande pentru slujba religioasa. Mare iubitor de pompa, C.V. Tudor a tinut sa apara si el in poza de grup a "greilor". Flancat de nelipsita suita, a luat loc pe randul de scaune din spatele tandemului Iliescu-Nastase, pastrand totusi o distanta apreciabila. Tot in foisor au urcat si actori de mana a doua ai scenei politice precum Lia Roberts sau presedintele PUNR, Mircea Chelaru. Aliatii din PNL si PD au facut nota discordanta refuzand protectia acoperisului in fata ploii si plasandu-se in mijlocul multimii. Liberalii s-au prezentat intr-o formula sobra, echipati in costume, in frunte cu Theodor Stolojan si cu senatorul sucevean Gheorghe Flutur. Fiecare a infruntat ploaia mocaneasca dupa posibilitati, cel mai ingenios dovedindu-se istoricul Adrian Cioroianu, care a folosit salul unei colege de partid pe post de umbrela. Cea mai populara aparitie a fost aceea a lui Traian Basescu. Seful democrat a venit la slujba cu sotia de brat, tras la tricou cu maneca scurta. Cu o asemenea tinuta, a putut sa se strecoare neobservat prin multime. "Prefer sa stau aici in mijlocul oamenilor fiindca asa vin la Putna de 27 de ani, cu nevasta-mea", a spus Basescu inainte de a fi recunoscut de oameni si asaltat pentru autografe.
Ion Iliescu, patruns de harul lui Stefan
"Poporul e suveran, interesele lui trebuie sa primeze, nu ale elitelor"
Joi seara, zidurile seculare ale Cetatii de Scaun a Sucevei si vreo mie de localnici au fost spectatorii unui show inchinat lui Stefan cel Mare, tras parca la indigou dupa mizanscenele epocii de aur. Soldatii unui pluton de vanatori de munte au primit uniforme de razesi, armamentul din dotarea acestora (sabii si securi) si ordinul de a escalada ruinele cu faclii aprinse in maini, pentru a da o patina de autenticitate istorica momentului solemn-artistic. Spectacolul a fost deschis de marimile pesediste ale tarii si judetului, in frunte cu presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase si baronul local Gavril Marza. De pe podiumul amenajat in fata cetatii, seful statului a elogiat calitatile si realizarile voievodului moldav care l-au impresionat: abilitatea de a conduce o tara macinata de lupte intestine, diplomatia remarcabila pe care a practicat-o in raporturile cu turcii si cu Europa crestina, dar si "deschiderea catre oamenii simpli din popor", carora le-a dat sansa de a urca pe scara sociala. Ion Iliescu a trecut apoi la problemele actualitatii. I-a sfichiuit verbal pe lideri - "Nu avem dreptul sa uitam ca poporul este suveran si ca interesele lui trebuie sa primeze, nu cele ale elitelor" - si a remarcat ca, dupa 500 de ani, suntem prieteni la catarama cu turcii, alaturi de care stam acum la masa NATO. "Acum bataliile nu se mai dau la Razboieni sau Podu Inalt, ci la Bruxelles si in alte capitale europene", a spus presedintele, in timp ce pe ziduri printre plaiesii vechi s-au ivit plaiesii de azi - sepepisti cu pistoale automate si binoclu. A urmat momentul artistic "live", in care actorii Eusebiu Stefanescu si Rodica Mandache, imbracati in costume medievale, au recitat versuri din aproape intreaga literatura romana. In finalul spectacolului, pe un ecran de proiectie, au rulat imagini sepia din drama "Apus de Soare", cu George Calboreanu in rolul lui Stefan cel Mare. Simtind, probabil, ca publicul ar putea comenta pasajul in care voievodul declara ca "Moldova nu este a noastra...", cu ironie la adresa pesedistilor pierzatori la "locale" in judetele moldave, organizatorii au taiat, pur si simplu, aceasta parte din fragmentul difuzat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite