Puterea de cumpărare a scăzut cu 15%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Având, în februarie, venituri mai mici cu 14% decât în decembrie, românii au fost nevoiţi să suporte scumpiri de peste 1,2%

Salariul mediu net pe economie a scăzut, în luna februarie 2006, faţă de luna decembrie 2005, cu 14,2%, în condiţiile în care inflaţia din aceeaşi perioadă a fost de 1,27%. Rezultă, astfel, o scădere a puterii de cumpărare a populaţiei cu peste 15%.
Potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), salariul mediu net pe economie a fost, în decembrie, de 848 RON. În primele două luni din 2006, acest indicator a scăzut continuu, până la 826 RON în ianuarie, respectiv 767 RON în februarie. Pe lângă această scădere, inflaţia media tuturor scumpirilor a fost de 1,03% în ianuarie şi de 0,27% în februarie. Ceea ce înseamnă că românii au fost nevoiţi să suporte creşterile permanente de preţuri din primele două luni ale acestui an, dispunând de venituri salariale din ce în ce mai mici.

Cauza primordială: scumpirea utilităţilor
Liderii confederaţiilor patronale nu văd deloc cu ochi buni această evoluţie. Preşedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci, ne-a declarat: "Aprecierea fără o bază economică solidă a monedei naţionale, dublată de scumpirea utilităţilor, a adus tot mai multe domenii din industria românească în situaţia de a fi mai puţin rentabile, ceea ce se repercutează direct în veniturile salariaţilor din acele ramuri. Din păcate, populaţia şi contribuabilii suportă consecinţele descreşterii economice". Liderul industriaşilor consideră că între politicile BNR şi ale guvernului "există contradicţii care au dus la stagnarea creşterilor în industrie, fapt care s-a reflectat, în primul rând, în salariile oamenilor".şi preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR), Marian Petre Miluţ, este de părere că scumpirea utilităţilor face imposibilă creşterea salariilor. Din cauza acestor scumpiri, "cele mai multe întreprinderi sunt insuficient de profitabile pentru a asigura venituri mai mari salariaţilor". Dar, dincolo de toate acestea, în opinia şefului UNPR, "există un mare număr de oameni care trăiesc la limita subzistenţei, şi acolo sunt adevăratele probleme pe care economia românească nu a reuşit să le rezolve".

Bogdan Hossu: "Munca în acord a redus veniturile"
"În ultima perioadă, din ce în ce mai multe întreprinderi au introdus regimul de muncă în acord, plătind angajaţii numai la nivelul orelor efectiv lucrate, şi asta înseamnă o scădere a veniturilor", ne-a declarat Bogdan Iuliu Hossu, preşedintele confederaţiei sindicale Cartel Alfa. El a mai remarcat că, "nici până în prezent, nivelul mediu de trai nu a crescut, în România, peste pragul din octombrie 1990". De asemenea, "toate politicile de reducere a fiscalităţii la nivelul angajatorilor, în loc să se reflecte într-o creştere a veniturilor angajaţilor, au condus doar la creşterea profiturilor şi dividendelor".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite