Puterea de cumpărare se erodează accelerat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puterea de cumpărare se erodează accelerat
Puterea de cumpărare se erodează accelerat

Creşterea salariilor din acest an nu a acoperit majorările preţurilor, iar costurile vieţii au crescut cel mai mult din ianuarie până în septembrie 2009. Pentru a suporta scumpirile din primele nouă luni, românii ar trebui să câştige cel puţin 100 de lei în plus la salariu. Creşterea medie a fost, însă, de numai cinci lei.


Citiţi şi:
Adevarul.es - Spaniolii cumpără alimente cu preţuri din ce în ce mai mici


Raportul dintre scumpiri şi creşterea salariilor arată tot mai rău în ultimele luni din anul crizei. Statisticile oficiale arată că, în timp ce media salariilor creşte tot mai încet şi în foarte multe domenii din economie începe chiar să scadă, media preţurilor îşi continuă marşul ascendent.

Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că salariul mediu net pe economie a ajuns, în septembrie, la 1.359 de lei. Faţă de luna anterioară, creşterea acestei medii a fost de 11 lei, dar faţă de ianuarie 2009 a fost de numai cinci lei (mai puţin de 1%).

Citiţi şi:


Asta în condiţiile în care media scumpirilor – inflaţia – la nouă luni a fost, în septembrie, de peste 3%, mai precis 3,27%. Dar în coşul inflaţiei se găsesc mai multe produse şi servicii ale căror preţuri (respectiv tarife) au crescut peste această medie generală.

Concluzia: în primele nouă luni din acest an puterea de cumpărare a românilor s-a erodat continuu, iar în ultima parte a acestui interval (mai precis, de la sfârşitul verii) procesul de erodare a început să se accelereze.Ce strategie adoptă familiile pentru a supravieţui cu o putere de cumpărare tot mai subţire?

Cumpărăturile „pe caiet“, ultima soluţie

„Reducem la maximum cheltuielile şi, în general, consumul“, ne-a răspuns Ionel Căuţă, capul unei familii cu doi copii din Valea Jiului. El spune că are mare noroc cu comercianţii din cartierul în care locuieşte şi din cel unde munceşte, pentru că aceştia sunt de acord să-i mai dea cele necesare traiului şi „pe caiet“.

Altfel... „La muncă nu mai mergem cu autobuzul - ce să zic, facem jogging - că abonamentul e prea scump, consumăm mai puţin curent, mai puţină căldură, chiar şi cu apa am început să avem grijă“, spune, cu năduf, Ionel.

„Dacă, în ianuarie, mai puteam acoperi cheltuielile lunare şi chiar aveam o rată în bancă, acum nu se mai poate. Bine că în vară am scăpat de rata aia, acum nu ştiu cum ne-am fi descurcat! Iar pe partea de venituri, aş munci bucuros la un part-time, ca să mai adăugăm ceva la portofel, dar cine mai face angajări azi?“, încheie Ionel.

Planurile de viitor rămân pe hârtie

Nici salariaţii care, pe lângă seviciul de zi-cu-zi, mai desfăşoară şi o activitate lucrativă pe cont propriu nu o duc tocmai bine. „Am deschis un chioşc şi aş vrea să trec mai departe, la o etapă superioară a micuţei mele afaceri, dar cred că nu va fi posibil în viitorul apropiat“, ne mărturiseşte Andrei, din Feteşti. El arată că locuinţa şi traiul zilnic s-au scumpit atât de mult în ultima vreme, încât a fost nevoit să „reteze“ toate cheltuielile specifice confortului unui întreprinzător.

De la concedii în străinătate şi abonamente la fitness, până la hainele şi pantofii pe comandă cu care îi plăcea să se afişeze, totul a dispărut ca prin farmec. „Dar nu acesta e necazul, ce e mai rău e că nu-mi pot dezvolta afacerea, iar clienţii sunt tot mai puţini“, spune Andrei. Analizând aceeaşi perioadă (ianuarie-septembrie) din anii trecuţi, observăm că puterea de cumpărare cunoştea creşteri rezonabile. De exemplu, în 2008, media salariului net a crescut cu peste 5%, în timp ce inflaţia la nouă luni a fost de 4,6%.

Unde au scăzut salariile

Dintre domeniile de activitate în care au scăzut câştigurile salariale nete, învăţământul, sănătatea şi administraţia publică se detaşează cu cele mai drastice reduceri. Scăderi de salarii se mai regăsesc în informatică, producţa video-TV şi în transporturi.

image

Consumăm mai puţin curent, mai puţină căldură, chiar şi cu apa am început să avem grijă.

image


Ionel Căuţă
muncitor

Românii reduc drastic cheltuielile

image

Familia Geblea din Craiova plăteşte dublu la întreţinere faţă de anul trecut 



Întrebaţi de reporterii „Adevărul“ cum se descurcă în condiţiile în care preţurile cresc mai mult decât veniturile, cei mai mulţi spun că au redus cheltuielile de consum.

CRAIOVA „Căldura e scumpă, stăm în frig“

Elena şi Alexandru Geblea sunt pensionari craioveni şi spun că se descurcă din ce în ce mai greu cu banii şi că preţurile au crescut semnificativ faţă de 2008. „Este foarte greu să trăim. Medicamentele sunt foarte scumpe, stăm în frig pentru a nu da drumul la căldură, fiindcă acum ar trebui să plătim aproape dublu faţă de anul trecut“, a recunoscut Alexandru Geblea, de 64 de ani.

Şi proviziile pentru iarnă sunt mult mai scumpe, spune Elena, de 55 de ani: „Anul trecut luam varza cu 0,5 lei kilogramul, iar acum este 0,8 lei. În loc de două butoaie de 30 de litri, cât am pus anul trecut, de această dată am avut bani să umplu doar unul. Nu mai avem bani nici de haine. Le purtăm pe cele din anii trecuţi sau pe cele pe care ni le dau copiii. Este din ce în ce mai greu să supravieţuim. Nu ştim ce să mai facem“. Cei doi trăiesc din pensii modeste, 1.100 de lei, respectiv 600 de lei, din care peste 300 de lei se duc în fiecare lună pe medicamente.

CLUJ. „Anul acesta nu am mai cumpărat haine“

Clujeanul Dorin Câmpean (53 de ani) este inginer constructor, iar împreună cu fratele său deţine o firmă în domeniu. Odată cu venirea crizei, spune bărbatul, situaţia firmei s-a înrăutăţit, la fel şi cea a familiei sale. „Lucrările pe care le-am efectuat au fost aprobate prin ordonanţă de guvern, dar de încasat nu am mai încasat bani. Restanţele sunt de aproximativ 100.000 de lei“, afirmă Câmpean.

Potrivit acestuia, calitatea vieţii familiei sale a avut de suferit serios în ultimul timp. „Spre exemplu, acum un an aveam mereu bani pe card. Acum, mă sună banca să îmi amintească faptul că am restanţe. Fiica mea a fost nevoită să întrerupă un tratament de slăbire, tot din cauza lipsei banilor. De asemenea, suntem mult mai chibzuiţi când cumpărăm de mâncare. Haine sau pantofi, în schimb, nu am mai cumpărat“, spune inginerul clujean.

image

Şi familia lui Kun Enikö a fost afectată de criză. „În urmă cu un an cumpăram, poate, şi lucruri de care nu aveam neapărată nevoie. Acum, luăm mult mai puţine. Doar strictul necesar. Mai renunţăm şi noi la lucruri, dar facem tot posibilul să nu îi facem pe copii să simtă că e criză“, afirmă clujeanca. ;  Grupaj realizat cu sprijinul redacţiilor locale „Adevărul de Seară“

IASI. „Drămuim fiecare ban”

Oana Iftimie Bandol, din Iaşi, are 30 de ani şi doi copii mici. Împreună cu soţul câstiga lunar sub 2.000 de lei. Mai nou, nici bonuri de masă nu mai primesc de la serviciu. „Ca să mă descurc, mai bine merg şi fac cumpărăturile de la piaţă, pentru că acolo mai negociez la preţ, mai ales când mă văd cu fetiţa în landou“, povesteşte Oana.

Ieri a făcut cumpărături de la piaţă - un kilogram de roşii, câteva mere pentru băiat şi cu greu a mai găsit prin buzunar şi ceva bănuţi pentru un kilogram de brânză.

Tânăra ieşeancă aproape că a uitat cum este să te duci la cumpărături la hypermarket, pentru că acolo sunt tentaţiile mari şi banii se duc mai repede. „Dacă ajung la magazinele mari şi mă uit pe rafturi, constat că mai am nevoie şi de una şi de alta şi aşa se umple coşul. Mai bine cobor la magazinul de la bloc pentru că de acolo îmi iau numai strictul necesar“, mai spune Oana.

De meserie este cosmeticiană, dar cum este acasă în concediu pentru creşterea copilului, banii sunt mai puţini. „Drămuim fiecare ban să ne ajungă pentru utilităţi şi pentru necesităţile copiilor. Anul acesta nu am ştiut cum este să ai concediu şi să pleci din oraş“, a mai spus Oana.

image

Medicamentele sunt foarte scumpe... Este din ce în ce mai greu să supravieţuim. Nu ştim ce să mai facem.

image


Alexandru Geblea
pensionar

image

Acum un an aveam mereu bani pe card. Acum, mă sună banca să îmi amintească faptul că am restanţe.

image


Dorin Câmpean
inginer contructor

La anul va fi mai rău

Analiştii economici au păreri împărţite referitor la evoluţia puterii de cumpărare, dar niciuna nu lasă loc pentru abordări optimiste. „Acum mai e cum mai e, dar la anul va fi mult mai rău. Când vor îngheţa sau vor scădea salariile bugetarilor, erodarea puterii de cumpărare va fi drastică. Acum, deocamdată, avem încă o oarecare menţinere, putem spune că am ascuns gunoiul sub preş“, ne-a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată.

De cealaltă parte însă, analistul Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analists (CFA) Romania, spune că este „firească“ scăderea puterii de cumpărare, pentru că „salariile au crescut prea mult faţă de productivitatea muncii“. Cabat susţine că dacă Produsul Intern Brut a scăzut, normal ar fi să scadă şi veniturile. „Dacă munca a fost mai puţină şi mai puţin eficientă, veniturile nu au unde să crească“, conchide analistul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite